Standbeeld van Gandhi ingehuldigd voor Antwerpse justitiepaleis: "Een symbool voor rechtvaardigheid"

In Antwerpen werd vandaag een beeld van Mahatma Gandhi ingehuldigd op de Bolivarplaats voor het justitiepaleis. Het beeld is een schenking van India. "Gandhi staat voor geweldloos verzet, rechtvaardigheid en duurzaamheid. Hij verdient hier dus zijn plek", zegt provinciegouverneur Cathy Berx. 

Op de Bolivarplaats in Antwerpen-Zuid staat vanaf vandaag een beeld van Mahatma Gandhi, de Indische politicus die streed voor onafhankelijkheid van India. Het beeld werd geschonken door India. 

Symbolische plaatsing

In overleg met de stad Antwerpen werd het standbeeld voor het justitiepaleis geplaatst. "Gandhi heeft lang als advocaat gewerkt, dus is een plek voor het justitiepaleis voor hem een logische plek om thuis te komen", zegt Antwerps Burgemeester Bart De Wever. 

Ghandi staat voor geweldloos verzet, rechtvaardigheid en duurzaamheid. Hij verdient hier z'n plek.

Cathy Berx, gouverneur provincie Antwerpen

Ook gouverneur Cathy Berx is tevreden met het nieuwe standbeeld. "Gandhi is ook een mooi symbool voor de mensheid in het algemeen. Hij staat voor geweldloos verzet, voor rechtvaardigheid en voor duurzaamheid. Hij verdient hier dus wel z'n plek en staat hier heel symbolisch." 

Indische gemeenschap

In Antwerpen wonen ook meer dan 4.000 Indiërs. "En dat is een sterke en geliefde gemeenschap die houdt van haar vaderland", zegt De Wever. Voor hen is het beeld ongetwijfeld een grote aanwinst. Dat geldt ook voor schepen Jinnih Beels (SP.A), van wie de moeder Indisch was. "Voor mij is dit heel bijzonder", vertelt ze. "Dat het beeld nu staat in de stad die mij heeft opgevangen na India, dat doet me wel wat. Ik ben ontzettend trots om hier te staan."

Het beeld werd niet toevallig vandaag geplaatst, op de verjaardag van Gandhi. Hij zou 151 jaar geworden zijn. 

Meest gelezen