Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

VS-president Donald Trump veroordeelt nu toch extreemrechtse groepering Proud Boys en blank nationalisme

De Amerikaanse president Donald Trump heeft nu toch blanke nationalisten en ook uiterst rechtse groeperingen, zoals de Proud Boys, veroordeeld. Dat zei hij in een exclusief interview met de Amerikaanse nieuwszender Fox News. Trump kwam eerder deze week in opspraak toen hij tijdens het eerste presidentiële debat dat nog weigerde te doen. "Stand back and stand by" (Hou je gedeisd en zet je paraat), zei Trump toen nog.

President Trump heeft de blanke nationalisten nu wel veroordeeld. Dat deed hij na enkele dagen oproer rond zijn eerdere uitspraken in het eerste presidentiële debat. Trump reageert nu in een interview met het Amerikaanse Fox News: "Ik heb het al vaker gezegd, ik veroordeel de KKK (de Ku Klux Klan), ik veroordeel alle blanke nationalisten". Trump verwees ook nog eens naar de extreemrechtse Proud Boys die werden genoemd in het eerste presidentiële debat. "Ik veroordeel de Proud Boys", zei Trump. 

Ik veroordeel alle blanke nationalisten, ik veroordeel de Proud Boys

Amerikaanse president Donald Trump

Tijdens het eerste presidentiële debat met Democratische presidentskandidaat Joe Biden kreeg Trump de vraag of hij bereid was blanke nationalisten en milities aan te manen tot kalmte. 

Trump vroeg toen om een specifieke naam te noemen, waarop Biden de extreemrechtse groepering Proud Boys noemde. De groep noemt zichzelf een groep van "westerse chauvinisten" en wordt gezien als haatgroep door de Southern Poverty Law Center. "Proud Boys, hou je gedeisd en zet je paraat", zei Trump. De Proud Boys zelf reageerden extatisch op de boodschap en interpreteerden de boodschap als een goedkeuring voor hun acties. 

De woordvoerder van het Witte Huis, Kayleigh McEnany, heeft gisteren tijdens een persconferentie ook al gezegd dat Trump al vaker blank nationalisme heeft veroordeeld. "Hij heeft blank nationalisme meer veroordeeld dan eender welke president ooit in de moderne geschiedenis."

Blank nationalisme en groeperingen, zoals de Proud Boys, kwamen in opspraak nadat ze demonstraties hebben georganiseerd tegen de Black Lives Matter-beweging, die al maandenlang protesteren in de VS tegen racisme en politiegeweld.

Gewapende leden van de extreemrechtse groepering Proud Boys in Portland (Oregon).
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen