Vanaf maandag krijgen bussen van De Lijn versterking van autocars op de drukste lijnen in de ochtendspits

Er komen bij "De inspecteur" sinds begin september veel klachten binnen over de drukte op de bussen van De Lijn tijdens de schoolspits. De autocarsector werkt nu mee aan een oplossing: vanaf maandag 5 oktober versterken autocars de drukste lijnen in de ochtendspits.

Nogal wat ouders van schoolgaande kinderen uitten de voorbije weken hun bezorgdheid. “De bus van mijn kinderen zit overvol. We doen de hele zomer onze best om afstand te houden, maar nu zitten ze op elkaar gepropt op de bus.”

Ondanks de mondmaskerplicht voelen veel reizigers zich niet veilig in de drukte op de bus. De Lijn legde daarom grotere bussen in, paste hier en daar het rittenschema aan en zorgde waar mogelijk voor extra bussen, maar die maatregelen bleken niet voldoende.

Gelukkig luistert ook de autocarsector naar "De inspecteur". Hun bussen staan al maanden aan de kant en zouden dus op drukke momenten perfect kunnen bijspringen. Na overleg met Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) is er nu resultaat: vanaf maandag 5 oktober versterken autocars de bussen van De Lijn.

Bekijk het verslag uit "De markt" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Vooral in landelijke gebieden

Volgens De Lijn-woordvoerder Karen Van der Sype zullen de autocars bijspringen op de drukste lijnen tijdens de schoolspits. Een overzicht van de trajecten vind je op dit overzicht van De Lijn.

Het extra aanbod komt er vooral in Limburg, de Kempen en de regio Mechelen. In stedelijke gebieden zullen minder autocars bijspringen omdat het aanbod van De Lijn daar sowieso al groter is.

In totaal worden er 121 autocars ingeschakeld, die samen in eerste instantie zo’n 250 ritten per dag zullen maken. Naar het einde van het jaar zal dat aantal wellicht nog stijgen.

Praktisch

  • De autocars rijden achter de bus van De Lijn aan. Beide bussen blijven zo veel mogelijk samen.
  • Het is de bedoeling dat je eerst probeert op te stappen op de Lijnbus. Alleen wanneer daar geen plaats genoeg is, kun je terecht op de autocar.
  • De autocars zijn net als de bussen van De Lijn toegankelijk voor iedereen met een geldig ticket. Je kunt net voor het vertrek nog een ticket kopen per sms.
  • Op de bus een kaartje kopen kan niet meer. De controleurs van De Lijn zullen ook reizigers op autocars controleren.
  • Ook op de autocar is een mondmasker verplicht, en je moet er ook neerzitten.
  • De autocar stopt aan elke bushalte, want er is geen bel aan boord om een halte aan te vragen. Ook de Lijnbus zelf zal dus in principe aan elke halte stoppen.
  • Het extra aanbod geldt enkel voor de bussen van De Lijn. Trams (ook de Kusttram) zullen niet gevolgd worden door een autocar.

Toch geen oplossing voor jou?

Ondanks de inspanningen van De Lijn kan het aanbod in sommige regio’s toch te laag liggen. Merk je dat er niet genoeg plaats is op jouw bus? Laat het dan weten via de klantendienst. Elke klacht wordt geregistreerd. Wanneer er veel klachten over één bepaald traject binnenkomen, zoekt de maatschappij een oplossing.

Sommige ouders laten weten aan "De inspecteur" dat ze, bij gebrek aan plaats op de bus, hun kinderen dan zelf naar school brengen. Ook zij laten dat volgens De Lijn-woordvoerder Karen Van der Sype het beste weten aan de klantendienst. In sommige gevallen wordt een deel van het jaarabonnement terugbetaald.

Meer informatie vind je op de website van De Lijn.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen