© Jesse Willems / FOMU

Zot veel tentoonstellingen dit weekend, met deze lijst weet u waarnaartoe

Oktober is traditioneel expomaand, dus extra veel tentoonstellingsnieuws in deze weekendtips. Cultuurman Joris Vergeyle lijst de meest interessante activiteiten van het moment voor u op.

Van een expo met Congolese kunst in Antwerpen, over de eigen collectie van het Modemuseum in Hasselt, tot het nieuwe wetenschapsmuseum in Gent: dit weekend lijkt het tentoonstellingen te regenen. Dat komt goed uit, nu Frank en Sabine ons niet veel reden geven om naar buiten te gaan.

Een weekendje Gent

Geef toe, er zijn ergere plekken dan Gent om een weekend door te brengen. Zeker met een gloednieuw museum dat dit weekend opent: het Gents Universiteitsmuseum (GUM). Het GUM maakt er meteen een volledige openingsmaand van, om de bezoekers op coronavriendelijke manier te kunnen spreiden. Hier leest u meer over het concept van het GUM.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...
© Corlazzoli, All Rights Reserved

Geen Boekenbeurs in Antwerpen, in Gent willen ze dit weekend daarom een (bescheiden) alternatief aanbieden voor de boekenliefhebbers. De uitgeverij Borgerhoff&Lamberigts, die het initiatief bedacht, noemt het "9000 boeken", met een knipoog naar de Gentse postcode. In 13 boekhandels zullen zo'n 40 auteurs hun opwachting maken op zaterdag en zondag. 

Het Gentse stadstheater NT Gent heropent dit weekend met de slogan: "Question everything!", een heel weekend vol vragen, dus. Er zijn debatten en open repetities waar u nog naartoe kunt, voor de voorstelling "Empire" van artistiek leider en regisseur Milo Rau is er een wachtlijst.

Brussel viert een "comeback"

Ook in Brussel kunt u makkelijk uw weekend spenderen, want tijdens dit weekend is er "Come♡back", 40 musea houden opendeur en bieden zo'n 70 extra activiteiten. Ook de museumsector heeft het zwaar in 2020. Na de verplichte sluiting durven de mensen maar mondjesmaat terugkeren naar het museum, terwijl er voldoende maatregelen tegen het virus zijn genomen. "Het is geen vaccin, maar qua culturele kuur kan het wel tellen", zo klinkt het veelbelovend op de website.

COME♡BACK is geen vaccin, maar qua culturele kuur kan het wel tellen

De collectie moderne kunst van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKB) in Brussel zit al jarenlang verborgen in het depot, na een omstreden beslissing van de directeur en het uitblijven van een politieke oplossing. Corona zorgt voor een primeur: 120 topstukken uit de collectie worden weer uit het depot tevoorschijn getoverd.

De werken (Picasso! Bacon! Tuymans!) hangen tot januari in de tentoonstellingszalen van het museum. Daarna verdwijnen ze - helaas - weer voor onbepaalde tijd in het depot. Niet te missen!

Bekijk hieronder de reportage over "Be Modern" uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Foto's en Congolese kunst in Antwerpen

In 1920 verwierf de stad Antwerpen een collectie Congolese kunst. Exact 100 jaar later toont het MAS voorwerpen uit de collectie in de expo "100 x Congo". De expo opent dit weekend en is daarom gratis te bezoeken! Het is wel noodzakelijk om op voorhand te reserveren.

Het Fotomuseum van Antwerpen (FOMU) bekomt nog van de recordcijfers die de retrospectieve van Stephan Vanfleteren opleverde, toch openen dit weekend alweer twee nieuwe tentoonstellingen. De Amerikaanse Lynne Cohen fotografeert (kleurrijke) interieurs zonder mensen, terwijl Martine Franck net heel sociaal geëngageerde foto's maakte in zwart-wit. Dat contrast zou wel eens heel goed kunnen werken, maar oordeel vooral zelf.  

© Jesse Willems / FOMU

Memling in Brugge

In het Sint-Janshospitaalmuseum in Brugge gaan vijf hedendaagse kunstenaars de confrontatie aan met hun 15e-eeuwse collega Hans Memling

Het museum is sowieso een aanrader: het is een van de oudste hospitaalgebouwen van Europa, met een mooie collectie oude kunst. Zeven originele schilderijen van Hans Memling worden er getoond én een recente bruikleen van een Amerikaanse weldoener. 

De expo "Memling now" maakt een bezoek nog interessanter, want de kunstenaars vandaag doen ons anders naar de Oude Meester kijken. Lees hier een uitgebreid artikel over de tentoonstelling in Brugge

Hedendaagse kunst en mode in Hasselt

Het MoMu in Antwerpen blijft nog gesloten tot 2021. Gelukkig is er ook in Hasselt een interessant modemuseum met een uitgebreide, eigen collectie. Tot 9 mei 2021 haalt het Modemuseum de meest bijzondere stukken boven voor de expo "Dress.code". Ontwerpen van Raf Simons, Yves Saint Laurent en vele anderen worden uit het depot gehaald. Kijken mag, passen helaas niet.

We blijven in Hasselt voor de twee nieuwe expo's in het hedendaagse kunstencentrum Z33.  Zondag openen "Palms palms palms" en "Cure". Die laatste tentoonstelling toont werk van de Amerikaanse kunstenaar Sam Lewitt die aan de slag ging met restanten van de Fordfabriek in Genk. Prettig weekend!

Bekijk hieronder de reportage over Z33 uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen