Videospeler inladen...

Amerikaanse president Trump "uit voorzorg" naar ziekenhuis na coronabesmetting: "Ik denk dat het heel goed gaat"

De Amerikaanse president Donald Trump is "uit voorzorg" naar een militair ziekenhuis gebracht nadat hij positief getest heeft op het coronavirus. Vlak voor hij met de helikopter overgebracht werd, zei hij nog in een videoboodschap op Twitter: "Ik denk dat het goed gaat, maar we gaan ervoor zorgen dat het goed komt". Volgens het Witte Huis zal Trump "enkele dagen in het ziekenhuis verblijven". 

De Amerikaanse president Donald Trump is overgebracht naar een militair ziekenhuis nadat hij positief getest heeft op corona. "Uit voorzorg zal de president enkele dagen opgenomen worden", klonk het bij het Witte Huis.

Op aanraden van artsen werd de president met de presidentiële helikopter naar het militair hospitaal Walter Reed in Bethesda overgebracht, in de staat Maryland ten noorden van Washington D.C.
Na aankomst twitterde Trump: "Het gaat goed, denk ik": 

Net voor hij overgebracht werd naar het ziekenhuis postte Trump ook nog een korte videoboodschap van amper 18 seconden op Twitter. "Ik wil iedereen bedanken voor de enorme steun. Ik ga naar het Walter Reed-ziekenhuis. Ik denk dat het heel goed gaat, maar we gaan ervoor zorgen dat het goed komt. Met de First Lady gaat het heel goed. Bedankt, ik apprecieer het heel hard en zal het nooit vergeten." 

Trump was zelf naar de presidentiële helikopter gewandeld, hij droeg ook een mondmasker. Hij is intussen al aangekomen in het ziekenhuis.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Gisteren maakte Trump in een tweet bekend dat hij en zijn echtgenote Melania besmet waren met het coronavirus. "De first lady en ik hebben positief getest op COVID-19. We beginnen meteen aan onze quarantaine en ons herstelproces. Samen slaan we ons hierdoor." 

In de loop van de avond gaf het Witte Huis nog een update over de gezondheidstoestand van de twee. "Uit voorzorg hebben we hem 8 gram van een cocktail van antilichamen gegeven van het farmabedrijf Regeneron", zegt de dokter van het Witte Huis, Sean Conley. "Daarnaast neemt hij ook zink, vitamine D, famotidine, melatonine en een dagelijkse aspirine."

De president is vermoeid, maar houdt de moed erin

Statement Witte Huis

"De president is vermoeid, maar houdt de moed erin. Een team van experten volgt hem op. First Lady Melania Trump heeft een milde hoest en hoofdpijn", klinkt het nog. Maar nu wordt Trump dan toch overgebracht naar het ziekenhuis. Volgens verschillende bronnen zou hij koorts hebben en hoesten, maar dat is niet officieel bevestigd. 

"Vanuit het ziekenhuis zal de president verder werken de komende dagen", zegt het Witte Huis. De president en vicepresident Mike Pence zullen gedurende de quarantaine en het herstel van Trump vanop verschillende plekken voortwerken en ook hun medewerkers zullen voorlopig los van het andere team werken. Pence zelf testte overigens negatief.

Trumps rivaal voor de presidentsverkiezingen Joe Biden heeft op Twitter al gereageerd op het nieuws: "Dit kan geen partijdig moment zijn. Dit moet een Amerikaans moment zijn. We moeten er samen zijn als een natie." Biden zal voorlopig ook geen negatieve reclameadverenties over Trump tonen. 

Eerder had Biden al laten weten dat hij en zijn vrouw Jill negatief getest hadden. Hij wenste president Trump en Melania "veel beterschap", via Twitter. 

Wat gebeurt er als de situatie van Trump verergert en hij niet meer in staat is om zijn taken als president uit te voeren? Dan neemt vicepresident Mike Pence zijn taken over. Waarom dat belangrijk is en wanneer dat nog al gebeurd is in het verleden, kan je hier lezen. Het Witte Huis heeft wel al laten weten dat Trump zijn taken voorlopig nog niet heeft overgedragen aan Pence. 

Eerder bleek ook al dat Hope Hicks, een nauwe communicatiemedewerkster van president Trump, positief heeft getest. Dat heeft Trump op de nieuwszender FOX bevestigd. Volgens de president raakte Hicks besmet omdat ze zo "lief" is en heel wat van de vele mensen die ze ontmoet, knuffelt. 

Of Trump door haar besmet is geraakt, is niet duidelijk. De twee hebben de afgelopen dagen wel nog samen gereisd, onder meer in de presidentiële helikopter en in het vliegtuig Air Force One. Het contactopsporingsonderzoek werd opgestart, meteen nadat bekend raakte dat Hicks besmet was, aldus het Witte Huis.

"President Donald Trump wordt elke dag op corona getest", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "We weten intussen dat president Trump vaker niet dan wel een mondmasker draagt", zegt Soenens, "zeker bij contacten met nauwe medewerkers".

Tijdens het voorbije debat met presidentskandidaat Joe Biden had president Trump nog de draak gestoken met Biden, omdat die erg vaak een mondmasker draagt om zich te beschermen tegen het virus en "zelfs een masker draagt als je op 60 meter van hem staat".

Medewerker Hope Hicks, die dus mogelijk de president besmette.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Hoe moet het nu verder met de verkiezingscampage van Trump?

Alle campagnebijeenkomsten en evenementen waarbij president Trump of zijn familieleden aanwezig zouden zijn, worden uitgesteld of worden virtueel gehouden. Vicepresident Mike Pence houdt wel nog verkiezingsrally's.

Het volgende presidentsdebat is voorzien voor 15 oktober. Het is nog niet duidelijk of dat kan doorgaan. 

Grote vraag is nu hoe ziek president Trump zal worden. Uit de jaarlijks verplicht vrijgegeven medische onderzoeken weten we dat president Trump erg gezond en fit is, maar ook wat te zwaar is. Bovendien is hij met 74 jaar ook niet meer bij de jongsten. 

In de VS wordt gezegd dat alle verkiezingen een "oktober-verrassing" hebben. Het lijkt dat dit de "oktober-verrassing" is geworden. "Het is een bom", zegt Soenens (zie audio onder). 

"Vandaag nog had president Trump gezegd dat het virus in de VS op de terugtocht was", zegt Soenens. "Het is afwachten hoe de Trump-kiezers straks reageren op dit nieuws. Tot nu toe kregen die te horen van president Trump dat het allemaal niet zo erg is, terwijl hun president nu zélf besmet is." 

Beluister het gesprek met correspondent Björn Soenens in "De ochtend":

AFP or licensors

Collega's wensen koppel beterschap

Verschillende collega-presidenten en regeringsleiders wensen Trump en zijn vrouw veel beterschap toe. Onder hen ook Europees Raadsvoorzitter Charles Michel. "COVID-19 is een strijd die we met zijn allen blijven aangaan, elke dag, waar we ook wonen", schrijft hij op Twitter.

Ook de Britse premier Boris Johnson wenst Donald en Melania Trump een spoedig herstel. Johnson raakte zelf ook al besmet en toonde zware ziekteverschijnselen. Net als Trump was Johnson aanvankelijk heel sceptisch tegenover het coronavirus. Pas toen hij het zelf opliep, veranderde hij het beleid in zijn land drastisch.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un heeft een boodschap geschreven naar Donald Trump, waarin hij schijft dat hij hoopt dat Trump "zo snel mogelijk geneest". 

Trumps voorganger, Barack Obama, schrijft op Twitter dat hij hoopt dat "de president, de first lady en iedereen in het land de zorg krijgen die ze nodig hebben". 

Ook de Franse regering wenst Trump veel beterschap, maar kon het ook niet laten om Trump even op de vingers te tikken. De besmetting van Trump toont aan dat het virus niemand spaart, "inclusief degenen die scepticisme hebben getoond", reageerde een woordvoerder van de Franse regering.

Het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds in Amsterdam reageerde op zijn manier op het nieuws. Het museum plaatste ook de wassen versie van de president in afzondering:

Meest gelezen