West-Vlaamse televisiezenders Focus en WTV gaan weer apart wonen

De regionale televisiezender Focus heeft een verhuis aangekondigd, naar Jabbeke. De zender werkt al bijna 20 jaar samen met WTV. De twee hebben een gezamenlijke redactie en een studio in Roeselare. Hoe het nu verder moet met die samenwerking is niet duidelijk. 

1 redactie, 1 studio en 1 presentator elke dag. Op die manier werken WTV (de zender voor het zuiden van de provincie) en Focus (die het noorden covert) al sinds 2002 samen.  Maar aan die manier van werken lijkt nu een einde te komen, want Focus vertrekt uit Roeselare om terug te keren naar Jabbeke, waar de zender ooit begon. 

Er is nog geen concrete datum voor de verhuis. Ook hoe alles praktisch geregeld wordt, met personeel en dergelijke, is nog niet duidelijk. Focus en WTV zijn twee aparte vzw's met elk een zendvergunning. Eén overkoepelende exploitatiemaatschappij, de Regionale Media Maatschappij (RMM),  verzorgt de faciliteiten van de twee West-Vlaamse zenders. In principe zijn beide zenders nog 9 jaar aan elkaar verbonden, maar wat de precieze voorwaarden zijn wordt nu nog bekeken.

Verrassende timing

De beslissing van Focus om te vertrekken komt op een vreemd moment. De twee regionale omroepen gingen door een zeer moeilijke periode, er is de afgelopen jaren al meerdere keren geherstructureerd, elke keer werden meerdere mensen ontslagen. Maar de zenders zeggen zelf dat de kijkcijfers weer wat beter zijn en dan er ook weer meer interesse is van adverteerders. 

Meest gelezen