Radio 2/Golazo

Wielerfanaat André dolblij met onverwachte tijdrit: "Eindstreep op honderd meter van de deur"

De gemeente Riemst is vandaag voor even het wielerepicentrum van het land. De derde etappe van De BinckBank Tour, een tijdrit, start en eindigt namelijk in de gemeente. Die start in Riemst was voorzien, maar door verstrengde maatregelen in Nederland en het schrappen van de ritten over de grens, ligt de eindstreep nu plots in de kleine deelgemeente Kanne. Daar is wielerfanaat en oud-bakker André Smets zeer blij mee. 

Donderdagavond was het dorpspleintje in Kanne nog een van de rustigste plekken in Limburg, maar vrijdagochtend is dat helemaal anders. Vrachtwagens rijden aan en af, opleggers leveren nadarhekken en tenten worden in een strak tempo opgebouwd. Een waar schouwspel, want tegen de middag moet het plein helemaal klaar zijn voor de derde etappe van de BinckBank Tour.

De ploeg en partners van Golazo, de organisator van de wielerwedstrijd, zijn gewend om snel te werken. Maar vrijdagochtend ligt het temp nóg hoger. De organisatie moest namelijk plots het parcours helemaal omgooien. Normaal zou de rit vandaag beginnen in Riemst en eindigen in het Nederlandse Sittard, maar die rit (en alle ritten op Nederlands grondgebied) werden geschrapt wegens verstrengde coronamaatregelen. Daarom strijkt het hele wielercircus neer in Kanne, waar nu de eindstreep ligt. “We hebben nog heel wat werk”, vertelt Jasper Van Gorp van Golazo. “Maar we zitten nu aan dag drie, dus we zijn het wel al wat gewend. Toen we het nieuws dinsdagavond kregen hebben we heel snel moeten schakelen. Maar onze parcoursbouwers en het logistieke team hebben heel hard gewerkt. We willen ook onder andere de gemeente Riemst bedanken om zo snel mee te schakelen.”

Dat ze dat hier nog zo snel kunnen opzetten en installeren, vind ik straf.
André Smets, wielerfan

Een tevreden toeschouwer van het schouwspel is André Smets uit Kanne. André kan je omschrijven als dé wielerfanaat van de gemeente. “Al zeker tien keer ben ik naar De Ronde van Frankrijk gaan kijken, maar nu is het vlakbij. Het is mooi om te zien hoe ze hier alles opbouwen”, vertelt Smets. “Mijn bakkerij, die mijn zoon nu uitbaat, is honderd meter van de eindstreep. De renners passeren er ook recht voor de deur. Het is de eerste keer dat ze hier finishen.”

Toch heeft Smets bedenkingen bij het parcours. “Hier ligt wel een zeer gevaarlijke bocht. Er ligt een ijzeren deksel in het asfalt, en als het dan nog geregend heeft, dan vrees ik het ergste. Toch verdienen de organisatie en de gemeente Riemst een dikke pluim. Dat ze dat hier nog zo snel kunnen opzetten en installeren, vind ik straf. Als het mag kom ik aan de eindstreep zelf staan, zo dicht als het kan toch.”

Meest gelezen