Nauw contact gehad met coronapatiënt én jullie droegen mondmasker? Geen quarantaine meer en test niet langer verplicht

Wie in nauw contact is gekomen met iemand die besmet is met het coronavirus, maar een mondmasker droeg, moet zich niet meer laten testen en moet niet meer in quarantaine. Tenminste als ook de besmette persoon zelf een mondmasker aanhad. Dat is bekendgemaakt op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. En vanaf volgende week mogelijk code rood voor heel Frankrijk als situatie blijft verslechteren.

Wie nauw contact heeft gehad met iemand die besmet blijkt met het coronavirus moet vanaf deze maand nog maar een week in quarantaine in plaats van 14 dagen. Op voorwaarde dat je je op dag 5 laat testen en dat die test negatief is. Dat nieuws was al bekendgemaakt op de vorige Veiligheidsraad.

Op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum is daar nog een versoepeling aan toegevoegd. "Als beide mensen op het moment van dat nauwe contact een mondmasker droegen, dan kan dat worden beschouwd als een laagrisicocontact. In dat geval is een test niet nodig en moet u ook niet in quarantaine", zegt woordvoerder Steven Van Gucht.

"Maar een mondmasker biedt ook geen volledige bescherming. Je kan dus ook nog besmet worden, zelfs als je een mondmasker draagt. Daarom is het belangrijk dat je gedurende twee weken extra voorzichtig blijft en je laat testen bij het minste symptoom."

Inkorten van de quarantaine vermindert de last, maar betekent ook extra risico

Steven Van Gucht, viroloog

Het Crisiscentrum benadrukt dat je zelfs na één week quarantaine nog voorzichtig moet blijven in de tweede week. "Bij een klein deel van de mensen zal de besmetting toch nog tot uiting komen in de week erop. Zelfs na een negatieve test", zegt Van Gucht.

"Het inkorten van de quarantaine vermindert de last voor u, voor de economie en voor de samenleving. Maar het betekent ook een extra risico. "De eerste week blijf je dus thuis, de tweede week blijf je extra voorzichtig. En ga dus ook nog niet op bezoek bij kwetsbare mensen."

Herbekijk het fragment uit de persconferentie van het Crisiscentrum:
(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Heel Frankrijk naar code rood?

Het Nationaal Crisiscentrum waarschuwt ook voor de situatie in Frankrijk. "Het aantal rode regio's in Frankrijk neemt sterk toe", zei Van Gucht. "Indien de situatie nog verder verslechtert de komende week, zou het kunnen dat heel Frankrijk volgende week rood wordt. We willen daar nu alvast voor waarschuwen." Buitenlandse Zaken raadt reizen naar landen met een rode kleur ten zeerste af. Ook IJsland kleurt vanaf vandaag volledig rood.

Meer dan een derde van alle ziekenhuisopnames komen uit Brussels Gewest

Steven Van Gucht, viroloog

Verder gaf het Crisiscentrum nog wat extra uitleg bij de coronacijfers. "Vooral in de provincies Namen en Luxemburg is het aantal nieuwe besmettingen sterk gestegen, met zo'n 60 procent in beide provincies", zegt Van Gucht. Ook in Limburg zijn er 45 procent meer besmettingen geregistreerd. In Luik en Waals-Brabant daarentegen zijn er nu minder nieuwe besmettingen dan de week ervoor.

De meeste nieuwe besmettingen komen nog steeds uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. "Hier werden de afgelopen week 351 nieuwe gevallen per dag vastgesteld. Dat is een lichte stijging van 5 procent. Ruim een derde van alle ziekenhuisopnames vond plaats in het Brussels Gewest, gevolgd door Luik en Antwerpen."

Sciensano verzamelt ook gegevens van het aantal mensen dat met griepklachten naar de huisarts gaat. Dat zijn er momenteel 121 per 100.000 inwoners. "Dat is in vergelijking met andere jaren een zeer hoog cijfer voor september", zegt Van Gucht. "Momenteel gaat het in ongeveer 1 op de 5 gevallen om Covid-19."

Meest gelezen