Videospeler inladen...

Actie aan terrein Ineos in Antwerpse haven afgelopen, aanwezige actievoerders zijn opgepakt

De actie op het terrein van het chemisch bedrijf Ineos is afgelopen. Sinds deze ochtend bezetten zo'n 100 actievoerders het terrein waar een nieuwe fabriek zou komen. Het bedrijf is van plan om daar een bos te kappen en de actievoerders protesteerden daartegen. Alle aanwezige actievoerders werden opgepakt, volgens actiegroep Ineos Will Fall gaat het in totaal om 80 à 100 personen. 

Rond zeven uur vanmorgen begon de actie. Volgens de woordvoerster van Ineos knipten de actievoerders een afsluiting door en raakten ze zo het terrein binnen. De activisten ontkennen dat zelf. De groep zou naar eigen zeggen met een honderdtal mensen zijn, die lid zijn van klimaat- en sociale groepen.

"Ineos wil hier een vervuilende plasticfabriek bouwen waarvoor veel bos gekapt moet worden", zegt Jasmijn die het woord voert namens de activisten. "Wij vinden dat dat niet kan, in deze tijd. Investeren in wegwerpplastic, dat is toch absurd? De fabriek zal ook draaien op schaliegas uit de Verenigde Staten, een vervuilende technologie, waarbij veel methaan vrijkomt. Daardoor zal de uitstoot van de Antwerpse haven door deze fabriek met meer dan 5 procent stijgen, terwijl die net omlaag moet. Alles samen is die fabriek één grote ramp."

Het project is goedgekeurd door de stad, de provincie en het gewest. Volgens de actievoerders is het nu aan de Vlaamse regering om definitief de knoop door te hakken. En dat willen ze voorkomen: "Wij gaan het terrein bezetten waar de fabriek zou komen, en we zijn van plan om er zo lang te blijven als nodig is. We gaan banners ophangen en tenten opzetten. Het wordt een hele camping, om te beletten dat de bomen gekapt zouden worden."

Lees verder onder de foto:

De politie is met steeds meer mensen aanwezig, en is intussen de actievoerders ook aan het identificeren en arresteren. Ze hebben het gezelschap van een deurwaarder, die een dwangbevel heeft om het terrein te verlaten. Volgens een van de actievoerders gelden er dwangsommen van 100 euro per vijf minuten dat ze zich nog op het terrein bevinden.

Ineos is een Seveso-bedrijf, wat wil zeggen dat er extra veiligheidsmaatregelen gelden voor de chemische installaties. "We hebben ook de buurbedrijven verwittigd", zegt woordvoerster Nathalie Meert.

Lees verder onder de foto:

Het chemiebedrijf stelt verder dat de argumenten van de activisten niet kloppen. "Ethyleen en propyleen zijn de bouwstenen voor essentiële chemische producten die deel uitmaken van het dagelijkse leven, zoals in de auto-, bouw-, energie- en medische sector," klinkt het, "en die worden niet louter gebruikt voor wegwerpplastic." Voorts stelt Ineos dat het project voor een verduurzaming van de chemische industrie in Europa zal zorgen. "Het is 25 jaar geleden dat we nog eens zo'n investering - 5 miljard euro - naar de EU hebben gehaald", aldus het bedrijf. "Project One zal minder dan de helft CO2 uitstoten van de huidige best presterende vergelijkbare installaties in Europa. Zo komt de lat hoger te liggen voor andere, meer vervuilende installaties."

Dat er voor de fabriek bomen moeten worden gerooid, klopt volgens Ineos wel. "De bomen op deze site zijn ontstaan op industriegrond, in havengebied", klinkt het echter. "Wanneer wij deze terreinen niet bebouwen, zullen ze voor een ander industrieel project worden ingezet." Ineos belooft ter compensatie elders meer bomen aan te planten dan het wettelijk verplicht is. "Ook met de aanwezige beschermde diersoorten gaan we met de grootste zorgvuldigheid om", stelt Ineos. "De aangetroffen kolonie behaarde bosmieren zal een nieuwe thuis krijgen in beschermd natuurgebied en voor de rugstreeppad gaan we een nieuwe voortplantingsplaats maken en een nieuwe habitat zoeken."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen