Videospeler inladen...

Tegenstrijdige signalen over gezondheid VS-president Trump: "Aan de beterhand" of "komende 48 uur cruciaal"

Er is onduidelijkheid over de gezondheidstoestand van de Amerikaanse president Donald Trump. Gisteren is hij "uit voorzorg" opgenomen in het ziekenhuis nadat hij positief had getest op het coronavirus. Volgens de arts van het Witte Huis is hij aan de beterhand, maar aan AP laat de stafchef van de president weten dat de komende 48 uur cruciaal zijn. Tegen Reuters vertelt dezelfde man dan weer dan het "heel goed gaat met de president". Intussen hebben verschillende mensen uit Trump zijn entourage ook positief getest.

Daags nadat hij via Twitter bekendgemaakt had dat hij en zijn vrouw besmet zijn met het coronavirus, is de Amerikaanse president Donald Trump met een helikopter (zie foto onder) overgebracht naar het militair hospitaal Walter Reed. "Uit voorzorg zal de president enkele dagen worden opgenomen", klinkt het bij het Witte Huis.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Net voor hij de presidentiële helikopter Marine One instapte, nam Trump nog een videoboodschap op. Daarin dankte hij iedereen voor de sympathiebetuigingen en verzekerde hij dat het goed ging met hem en zijn vrouw. 

Trump was zelf naar de presidentiële helikopter gewandeld en droeg een mondmasker. Ook na aankomst in het hospitaal, rond 4.30 uur Belgische tijd, twitterde Trump dat het volgens zijn inschatting goed met hem ging. Rond 19.30 uur stuurde hij een nieuw bericht de wereld in dat het goed met hem gaat en hij zijn artsen wil bedanken.

Tegengestelde informatie

Sean Conley, de arts van het Witte Huis, heeft nu min of meer hetzelfde laten weten op een persconferentie. Volgens hem maakt de president het goed en heeft hij de laatste 24 uur geen koorts meer gehad. Hij zou ook geen moeite hebben om te ademen. Het is nog niet duidelijk wanneer de president het ziekenhuis kan verlaten, maar hij zou gewoon aan het werk zijn vanuit zijn ziekenhuisbed.

Opmerkelijk is dat net na de persconferentie anonieme bronnen uit de omgeving van de president aan verschillende journalisten die het Witte Huis volgen via mail hebben laten weten dat het helemaal niet zo goed zou gaan met de president. "De vitale functies van de president waren de afgelopen 24 uur eerder zorgwekkend", meldt die bron. "De komende 48 uur zullen kritiek zijn op het gebied van zorg."

Hij zou vrijdag nog voor zijn opname in het ziekenhuis zuurstof toegediend gekregen hebben. Al zou dat niet meer het geval zijn nu. Ook zijn stafchef Mark Meadows zegt aan persagentschap AP dat de komende 48 uur erg van belang zijn voor de gezondheid van de president. En dat het vrijdag even niet zo goed ging. Opvallend: aan Reuters vertelt Meadows zowat het omgekeerde. "Het gaat heel goed met de president", klinkt het daar. Er bestaat ook grote onduidelijkheid over wanneer Trump wist dat hij besmet was.

Lees voort onder de uitleg van VS-correspondent Björn Soenens:

Videospeler inladen...

"Het gezondheidsbulletin liet ons met veel vragen achter", zegt Amerika-correspondent Björn Soenens. "Is de president vroeger besmet geraakt dan verteld werd? Het is niet duidelijk. Er zijn foto's genomen van zijn longen. De arts wilde er niet op ingaan. Er is toch wat mysterie."

Volgens Soenens heeft het er alle schijn van dat hij al langer wist dat hij besmet was. "Misschien wist hij het al tijdens het debat dinsdag en is hij toch doorgegaan met het debat en het houden van campagnebijeenkomsten", zegt de correspondent. "Mensen stellen zich vragen."

Trump werd naar het ziekenhuis overgebracht omdat men in deze toestand niets aan het toeval wil overlaten, zegt Soenens. “Als zijn toestand snel achteruit zou gaan, zouden ze hem snel medische zorg kunnen geven.”

De president en vicepresident Mike Pence zullen gedurende de quarantaine en het herstel van Trump vanop verschillende plekken voortwerken en ook hun medewerkers zullen voorlopig los van het andere team werken. Pence zelf testte overigens negatief.

Bijeenkomst in rozentuin

Intussen heeft een aantal mensen uit de entourage van Trump wel positief getest, onder wie adviseur Hope Hicks (met wie Trump deze week nog in het vliegtuig zat), de Republikeinse campagnemanager Bill Stepien en ex-adviseur Kellyanne Conway. 

Er zijn ook drie Republikeinse senatoren besmet: Thom Tillis, Mike Lee en Ron Johnson. Zij waren net als Conway op een evenement in het Witte Huis in de rozentuin vorige week zaterdag, toen Amy Coney Barrett als nieuwe hoge rechter werd voorgesteld.

Op beelden van het evenement is te zien dat de hoge gasten dicht bijeen zaten, velen zonder mondmasker.

Lees verder onder de foto:

AFP or licensors

De Amerikaanse nieuwswebsite Politico heeft een foto gepubliceerd waarop te zien is wie er zaterdag zoal bijeen zat in de rozentuin.

Lees verder onder de tweet:

De Senaat heeft in elk geval besloten om de komende twee weken geen zittingen meer te organiseren uit vrees voor een uitbraak. Dat kan mogelijk roet in het eten gooien voor de Republikeinen die zo snel mogelijk hoorzittingen willen houden voor de benoeming van Amy Coney Barrett als  nieuwe rechter van het Hooggerechtshof. Volgens de leider van de Republikeinen in de Senaat Mitch McConnell gaan die zittingen hoe dan ook door de 12e.

Wat nu met de campagne?

De besmetting van de Amerikaanse president komt er precies een maand voor de presidentsverkiezingen in de VS. Het is nog onduidelijk hoe het nu verder moet met de campagne.  Die staat nu alleszins volledig in het teken van de coronacrisis.

Het is onwaarschijnlijk dat het tweede debat tussen Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden, dat gepland stond voor donderdag nog kan doorgaan.

Biden heeft al laten weten dat dit geen moment is voor partijpolitiek. 

Een debat tussen de Republikeinse vicepresident Mike Pence en zijn uitdager Kamala Harris woensdag gaat vooralsnog wel door. 

Hoewel het Trump-kamp nu heel moeilijk campagne kan voeren, is de kans heel klein dat de presidentsverkiezingen zullen worden uitgesteld, zegt correspondent Soenens, “tenzij er dramatische dingen zouden gebeuren, als bijvoorbeeld de toestand van de president snel achteruit zou gaan”. “Zelfs als hij het niet zou overleven, zegt de Amerikaanse grondwet dat de verkiezingen moeten doorgaan.”

Beluister hier de duiding van correspondent Björn Soenens in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen