Annelies Verlinden (CD&V), de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken: "Geen taboes over richting van staatshervorming"

Als grote onbekende kwam Annelies Verlinden de Wetstraat binnen. De topadvocate, die onder meer optrad in het Arcodossier, wordt voor CD&V minister van Binnenlandse Zaken én van Institutionele Hervormingen. En opvallend, een staatshervorming kan voor haar in beide richtingen. Al wil ze, net als haar partij, vooral meer bevoegdheden bij de regio's leggen. "Er zijn geen taboes."

Annelies Verlinden is een van de grote onbekenden van de nieuwe regering. Een topadvocate, die weliswaar erg actief was bij de CD&V-jongeren, onder meer als ondervoorzitter, maar nooit verder raakte dan gemeenteraadslid van Schoten. 

Dit is dus de vrouw die het cruciale departement Binnenlandse Zaken krijgt en het heel erg gevoelige Institutionele Hervormingen. De vrouw die bovendien hét gezicht van CD&V in Antwerpen moet worden, ter opvolging van voormalig vicepremier Kris Peeters.

Onervaren in de politiek, maar met behoorlijk wat kilometers op de teller daarbuiten.

Verlinden koos voor een carrière als advocate en werkte tot voor kort bij het Amerikaans-Britse advocatenkantoor DLA Piper. Saillant detail: ze was onder meer de advocate van Arco in de zaak van de misnoegde coöperanten tegen de ter ziele gegane financiële poot van de christelijke arbeidersbeweging, een job die vóór haar door niemand minder dan oud-minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gedaan werd.

Opening naar de partners

Veel interviews zal ze niet geven, zegt ze. Maar ze deed dat wel in "De ochtend" op Radio 1 (zie audio onder). "Ik ga eerst honderd dagen studeren. En het is de intentie dat je me weinig gaat horen. Ik ga pas spreken op het moment dat ik mijn idee gevormd heb en als dat toegevoegde waarde heeft."

Dat eerste interview ging (onder meer) over de staatshervorming. Bij CD&V is de partijlijn duidelijk: er moeten meer bevoegdheden naar het regionale niveau. Maar Verlinden laat ook een opening naar coalitiepartners als Open VLD en de groene familie.

"Een staatshervorming moet de goede richting uitgaan", zegt ze. "Ik heb geen voorkeur om te herfederaliseren, maar er moeten geen taboes zijn. Het is respectvol om het debat met open vizier aan te gaan", zei Verlinden.

In navolging van haar partijvoorzitter wil ze daar ook de N-VA bij betrekken. "Ik reik graag de hand aan de N-VA om dat samen te doen. Voor hen is dat een gevoelig thema, maar ook voor ons. Met homogene bevoegdheidspakketten kun je een daadkrachtig beleid voeren. Maar dat debat kan enkel lukken zonder voorafnames."

Ongepaste afspraken

Het kon ook haast niet anders of een gesprek met Verlinden moet ook over Arco gaan. Zij bevindt zich in een wat vervelende positie: zij was de advocate van Arco zelf. De coöperanten daarvan zijn nu behoorlijk misnoegd dat de regering geen passage over het dossier in het regeerakkoord heeft opgenomen, terwijl CD&V in een vorige regering nog ijverde voor een schadevergoeding.

De rechtbanken zullen eerst oordelen over Arco. Daarom is het ongepast om in een regeerakkoord afspraken te maken

Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen

Verlinden vindt het logisch dat Arco uit het regeerakkoord is gehouden. "We leven in een rechtstaat en de rechtbanken zullen eerst oordelen. Daarom is het ongepast om in een regeerakkoord afspraken te maken."

Beloftes doet ze niet, ook dat vindt ze ongepast. "Maar de partij heeft wel alles gedaan om de positie van de coöperanten te vrijwaren. We zullen hen niet in de steek laten. Maar eerst gaan de hoven en rechtbanken oordelen, en nadien zal de politiek bekijken wat er met de uitkomst gedaan kan worden."

Bekijk hier het volledige gesprek met minister Annelies Verlinden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen