Achtertuin huis in Nagorno-Karabakh na gevechten
PAN Photo

Armenië: "Leger Azerbeidzjan neemt Nagorno-Karabach in de tang"

Grondtroepen van het Azerbeidzjaanse leger hebben een grootschalig offensief van twee kanten op Nagorno-Karabach geopend, dat heeft de Armeense legerleiding gemeld. Het Azerbeidzjaanse leger zouden de afgescheiden Armeense enclave tegelijkertijd vanuit noordelijke en zuidelijke richting aanvallen. Maar daar klinkt het dat soldaten van de separatistische regio "erin geslaagd zijn de grootschalige aanval van het Azerbeidzjaanse leger" te stoppen

Volgens het Russische staatspersbureau TASS meldt de Armeense legerleiding dat de Azerbeidzjaanse aanval "met sterke eenheden" wordt uitgevoerd. De berichten konden door het Duitse persagentschap DPA niet met onafhankelijke bronnen worden gestaafd. Volgens het Armeense ministerie van Defensie zouden hun soldaten er toch in geslaagd zijn de grootschalige aanval te stoppen.

Bij die gevechten zijn er nog eens 51 doden gevallen aan de zijde van de separatisten, meldde de president van de internationaal niet erkende regering, Arajik Haroetjoenian. Hij voegde eraan toe dat de laatste slag om de regio is begonnen. Hij kondigde aan zich bij zijn troepen te voegen.

Het Armeense leger meldde gisteren dat Stepanakert, de hoofdstad van Nagorno-Karabach, is aangevallen. Daarbij zouden veel gewonden zijn gevallen, met name burgers. 

De vijandelijkheden gingen zondag van start, maar het is onduidelijk wat de werkelijke aanleiding was voor een gewelddadige heropflakkering van dit zogenaamde bevroren conflict. Het is eveneens onduidelijk hoeveel slachtoffers deze heropflakkering al geëist heeft: beide kanten communiceren slechts gedeeltelijk over hun verliezen. Op basis van de communicaties van beide zijden valt af te leiden dat het conflict al zeker 242 mensenlevens geëist heeft.

Tal van wereldleiders hebben de twee voormalige Sovjetrepublieken sindsdien opgeroepen om naar de onderhandelingstafel te komen. Azerbeidzjan wordt openlijk gesteund door Turkije. Armenië heeft zich tot Rusland gewend.

Foto van het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie, 1/10/2020
Azerbaijan's Defense Ministry

Meest gelezen