India

Corona leidt dit jaar tot 500.000 méér kindhuwelijken, meldt kinderrechtenorganisatie Save the Children

Door de coronapandemie lopen dit jaar zo’n 500.000 meer meisjes het risico op een kindhuwelijk of een gedwongen huwelijk, dat staat te lezen in een nieuw rapport van de kinderrechtenorganisatie Save the Children. De coronapandemie duwt namelijk nog meer mensen in armoede. De komende vijf jaar zou het aantal kindhuwelijken wereldwijd kunnen toenemen tot 2,5 miljoen.

Door de coronapandemie lopen 500.000 meer meisjes dit jaar het risico op een kindhuwelijk en dat voor hun vijftiende levensjaar.  Zo’n 25 jaar aan vooruitgang wordt daardoor teruggedraaid, volgens de kinderrechtenorganisatie. 

De pandemie betekent dat meer gezinnen in armoede worden geduwd, waardoor veel meisjes gedwongen worden om te werken

Save the Children International.

Dit enorme aantal komt bovenop het huidige aantal kindhuwelijken. Want voordat de pandemie begon, trouwden er per jaar ongeveer twaalf miljoen meisjes voor hun vijftiende verjaardag. De komende vijf jaar zullen er nog eens 2,5 miljoen bijkomen. Bovendien geeft de organisatie aan dat het een erg voorzichtige schatting is. Ze veronderstellen dat het in werkelijkheid om veel meer meisjes kan gaan.

(Lees verder onder de foto)

Pakistan

De corona duwt namelijk wereldwijd nog meer mensen in armoede. “De pandemie betekent dat meer gezinnen in armoede worden geduwd, waardoor veel meisjes gedwongen worden om te werken en hun gezin te onderhouden. Veel meisjes zitten zonder voedsel, worden de belangrijkste zorgverleners voor zieke familieleden en moeten hun school verlaten. Er is ook veel minder kans voor hen, dan voor jongens, dat ze ooit terugkeren ”, zei Inger Ashing, CEO van Save the Children International.

De economische onzekerheid betekent ook dat veel ouders het gevoel hebben dat ze weinig andere keus hebben dan hun meisjes te dwingen met mannen te trouwen die vaak veel ouder zijn

Save the Children International

"Er is een toenemend risico op geweld en seksuele uitbuiting", gaat Ashing verder. "De economische onzekerheid - vooral in humanitaire noodsituaties - betekent ook dat veel ouders het gevoel hebben dat ze weinig andere keus hebben dan hun meisjes te dwingen met mannen te trouwen die vaak veel ouder zijn. Deze huwelijken schenden de rechten van meisjes en laten hen een verhoogd risico lopen op depressie, levenslang geweld, handicaps en zelfs de dood."

Door corona werden bovendien veel scholen gesloten en de kans dat deze meisjes kunnen terugkeren naar de schoolbanken is klein.

(Lees verder onder de foto)

Niger
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meer dan 190.000 meisjes in Zuid-Azië getroffen

Als men gaat kijken in welke regio’s de meisjes wonen, die extra getroffen worden, zien we dat Zuid-Azië bovenaan de lijst staat. Volgens het rapport worden de meisjes daar enorm zwaar getroffen met 191.000 kindhuwelijken dit jaar. In de regio West- en Centraal – Afrika gaat het om 90.000 meisjes, gevolgd door Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied met 73.400 meisjes.

Maar verwacht wordt dat deze praktijken ook zullen toenemen in Oost-Azië en de Stille Oceaan (61.000), Europa en Centraal-Azië (37.200), het Midden-Oosten en Noord-Afrika (14.400).

Daarnaast is het seksueel geweld door corona toegenomen. Volgens cijfers van de Verenigde Naties zullen bovendien het aantal besnijdenissen de komende 10 jaar vermeerderen, ook weer als gevolg van de coronapandemie. Het zou om zo’n 2 miljoen meer meisjes gaan.

(Lees verder onder de foto)

India

"Pandemie vergroot ongelijkheid tussen man en vrouw"

"De pandemie heeft zonder twijfel de bestaande ongelijkheden tussen de geslachten verergerd en het risico bestaat dat de zwaarbevochten vooruitgang van de afgelopen decennia wordt teruggedraaid”, zei Ashing nog.  

De kinderrechtenorganisatie roept dan ook op om de situatie niet verder te laten escaleren en vraagt aan de wereldleiders om hun verantwoordelijkheid te nemen

Het wordt tijd dat de wereldleiders samenkomen om deze generatie meisjes te beschermen

Save the Children International

"Het wordt tijd dat de wereldleiders samenkomen om deze generatie meisjes te beschermen. Zodat ze de kansen waar ze, net zoals jongens, recht op hebben, niet mislopen…" 

"Meisjes moeten plaats kunnen nemen aan elk besluitvormingsproces waarbij het over hun rechten gaat, zodat ze aan een toekomst kunnen bouwen die ze zelf kiezen", aldus Ashing.

Nigeria
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen