Dit weekend verhuist 200 ton goud van Amsterdam naar Haarlem

De Nederlandsche Bank (DNB) verhuist dit weekend een grote hoeveelheid goud en bankbiljetten van Amsterdam naar Haarlem, omdat ze grote werkzaamheden gepland hebben aan het hoofdkantoor van de centrale bank. Alles samen wordt 200 ton goud verplaatst, ter waarde van 10 miljard euro.

De Nederlandse goudreserve wordt normaal  grotendeels bewaard in het hoofdkwartier van de Nederlandse centrale bank in Amsterdam, maar dat gebouw wordt nu dus gerenoveerd. De DNB gaat voor de goud- en geldreserve een nieuw pand bouwen in de stad Zeist. Alleen zal dat pas in 2023 afgewerkt zijn. In tussentijd wordt het geld en het goud opgeslagen in een vroegere gelddrukkerij in Haarlem.

In de Amsterdamse goudkelder wordt zowat een derde van de Nederlandse goudreserve bewaard. Volgens de Nederlandse omroep NOS gaat het om ongeveer 15.000 goudstaven die zo’n 10 miljard euro waard zijn. Het is erg uitzonderlijk dat zo’n grote hoeveelheid goud wordt verplaatst. Zowel de lokale en nationale politie, als het leger worden ingezet om de transporten te beschermen.

Uit veiligheidsoverwegingen maken ze ook de routes niet bekend en wordt alles verspreid over meerdere transporten. Gisteren zijn de transporten begonnen. Het is niet bekend wanneer alles afgerond zal zijn.

Wat met het Belgische goud?

De Belgische goudvoorraad bevindt zich volgens de Nationale Bank van België (NBB) grotendeels bij de Bank of England in Londen. De rest is opgeslagen bij de Bank of Canada en de Bank voor Internationale Betalingen in Zwitserland. Al is ook een kleine voorraad nog in Brussel.

Dat het meeste van ons goud in het buitenland wordt opgeslagen heeft met de Tweede Wereldoorlog te maken. De NBB wilde voorkomen dat het goud in Duitse handen zou komen. Na de oorlog is het daar gebleven, omdat de verhuis van grote hoeveelheden goud niet evident, noch goedkoop is.

In 2015 bedroeg de Belgische goudreserve volgens de NBB 227 ton. Ter vergelijking: eind jaren 80 had ons land nog 1.300 ton goud liggen, maar sindsdien is die voorraad grotendeels verkocht.

Meest gelezen