BELGA/VAN ASSCHE

Drugsbende opgerold die geld witwaste via bekende brasserieën in Zandhoven en Kapellen

De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft vier mannen aangehouden, die zich bezig zouden hebben gehouden met drugshandel. Het geld dat ze daarmee verdienden, wasten ze wit door horecazaken op te kopen. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.

Het onderzoek naar de bende begon al drie jaar geleden, bevestigt Lieselotte Claessens van het parket van Antwerpen: "Het gaat om een criminele organisatie die zich bezighoudt met het uithalen van partijen cocaïne in de haven van Antwerpen. De organisatie bleek te worden geleid door twee broers en hun jeugdvriend, die allemaal bekend waren bij politie en gerecht. Een van de broers is eind 2018 overleden, waarna zijn taken zijn overgenomen door een financieel raadgever en een boekhouder."

Opvallend: de organisatie nam horeca-zaken over, om zo haar drugsgeld wit te wassen: "In het onderzoek zijn twee zaken in beeld gekomen, in Kapellen en Zandhoven." Daarnaast kochten de bendeleden ook luxegoederen. In het dossier is meer dan een miljoen euro in beeld gekomen, net als vijf luxeauto's en Rolex-horloges.

Begin deze week ging de politie tot actie over: "Vier mannen zijn opgepakt en aangehouden voor de invoer van verdovende middelen, voor witwas en voor deelname aan een criminele organisatie. Er is ook in een zak nog 50.000 euro cash geld aangetroffen." Bij de verdachten zit een man van 82, die als tussenpersoon zou hebben opgetreden. Volgens Gazet van Antwerpen zijn twee verdachten eerder al voor de rechter verschenen in een drugsdossier, maar toen vrijgekomen door een procedurefout. Het parket wil dat niet bevestigen, maar volgens onze informatie klopt het wel.

Meest gelezen