Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

UZ Brussel plaatst al coronapatiënten over naar Aalst

Brusselse ziekenhuizen beginnen coronapatiënten over te plaatsen naar ziekenhuizen buiten het Brussels Gewest. In het geval van het UZ Brussel is dat in eersten instantie naar Aalst. "Als dat vol is, gaan we naar Gent, Antwerpen of Leuven moeten overplaatsen", zegt Marc Noppen, directeur van het UZ Brussel aan VRT NWS.

Als we dat niet doen, komt onze niet-COVID-zorg onder druk te staan 


In Brussel stijgt het aantal besmettingen een stuk sneller dan in de rest van het land. "De afdelingen met COVID-19 patiënten zitten aan hun limiet", zegt Noppen. "Dat niet alleen bij het UZ Brussel het is ook bij onze collega-ziekenhuizen in Brussel het geval."

"De overheid heeft ons terecht gevraagd om zoveel mogelijk te transferen vanuit groot-Brussel naar de omliggende ziekenhuizen", zegt Noppen voorts. "Als we dat niet doen, komt onze niet-COVID-zorg onder druk te staan en moeten we die uitstellen, zoals in de lente. En dat heeft gevolgen voor de gezondheidszorg."

Devroey: "Bijna alle coronabedden in en rond Brussel al vol"

"Op een paar uitzonderingen na zijn alle bedden in Brussel en omgeving die voorzien zijn voor coronapatiënten nu al volzet", zegt Dirk Devroey, decaan aan de faculteit Geneeskunde van de VUB aan VRT NWS. "In alle ziekenhuizen worden de plannen uitgerold om ziekenhuiszalen terug vrij te maken voor coronapatiënten."

Devroey vreest dan ook dat de reguliere medische zorg in het gedrang kan komen. "Huisartsen worden nu al overstelpt, maar hetzelfde zien we bij de ziekenhuizen", opnieuw verwijzend naar de coronabedden in en rond Brussel die al vol zouden liggen met coronapatiënten.

In alle ziekenhuizen worden de plannen uitgerold om ziekenhuiszalen terug vrij te maken voor coronapatiënten


"Het maakt ons ongerust", zegt hij. "Bedden die voorbestemd waren voor mensen die een ingreep moesten ondergaan, zullen terug toegewezen worden aan coronapatiënten." Volgens Devroey kunnen ingrepen daarvoor opnieuw uitgesteld moeten worden. "De ziekte waarvoor die ingreep nodig was, kan daardoor ernstiger worden."

Hij pleit dan ook voor bijkomende maatregelen. "Eerst de bestaande maatregelen beter nalezen", zegt hij. Verder denkt hij aan een mondmaskerplicht rond scholen en een striktere bezoekregeling voor woonzorgcentra. "Ook een spreiding van werk- en schooltijden zou een goede maatregel kunnen zijn om mensen beter te spreiden op het openbaar vervoer."

Hoogst aantal besmettingen op één dag in Frankrijk

Er zijn in Frankrijk in 24 uur tijd bijna 17.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is het hoogste aantal besmettingen op een dag. Het percentage positieve tests is net geen acht, een maand geleden was dat nog 4 en een half. De stijging van de coronacijfers is Frankrijk blijft dus aanhouden.

De Franse regering heeft al aangekondigd dat als de cijfers blijven wat ze zijn, Parijs en een aantal andere grote steden vanaf maandag in de hoogste alarmfase komen, met zeer zware beperkingen van het openbaar leven en de sociale contacten.

Besmette oud-president Porosjenko van Oekraïne in ziekenhuis

De Oekraïense oud-president Petro Porosjenko is opgenomen in het ziekenhuis een aantal dagen nadat hij positief testte op het coronavirus. Hij heeft last van een dubbele longontsteking, meldde zijn vrouw in een videoboodschap of Facebook.

"Ondanks het feit dat mijn man een dubbele longontsteking heeft, is hij mentaal sterk en laat hij dit zien in zijn strijd tegen de ziekte", aldus Maryna Porosjenko. Haar 55-jarige man, die diabetes heeft, kondigde dinsdag aan besmet te zijn met corona.

Porosjenko in gezondere tijden
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Premier De Croo: "Snel coronabarometer afwerken"

Kersvers premier Alexander De Croo (Open VLD) laat weten dat hij samen met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) snel de coronabarometer wil afwerken. Die bepaalt mee welke maatregelen er moeten komen om de coronacrisis te bestrijden. Die barometer is al een tijdje terug goedgekeurd door de Celeval, maar is om onduidelijke redenen door de politiek niet voorgesteld op de laatste Nationale Veiligheidsraad, toen nog door de regering-Wilmès.

De Croo laat nu dus weten dat hij wil dat die barometer snel uitgewerkt wordt. "Die barometer zegt op basis van het aantal infecties en andere parameters waar we vandaag staan en wat van mensen verwacht wordt", legt de premier uit. "Dat zegt ook heel duidelijk als het slechter wordt wat de bijkomende maatregelen zijn. En als het beter wordt wat de zaken zijn waar we losser mee kunnen omspringen."

Dit is het voorstel dat de Celeval had goedgekeurd:

Witte Huis-arts: "Trump heeft geen koorts meer"

De Amerikaanse president Donald Trump is aan de beterhand en al een volle dag koortsvrij. Dat heeft Witte Huis-dokter Sean Conley gezegd op een persconferentie. Andere bronnen spreken dat dan weer tegen. "De vitale functies van de president waren de afgelopen 24 uur eerder zorgwekkend en de komende 48 uur zullen kritiek zijn op het gebied van zorg", meldt een anonieme bron. Iets soortgelijk meldt ook zijn stafchef.

Lees meer in dit bericht:

Meer kindhuwelijken door coronacrisis

Door de coronapandemie lopen dit jaar zo’n 500.000 meer meisjes het risico op een kindhuwelijk of een gedwongen huwelijk, dat staat te lezen in een nieuw rapport van de kinderrechtenorganisatie Save the Children. De coronapandemie duwt namelijk nog meer mensen in armoede. De komende vijf jaar zou het aantal kindhuwelijken wereldwijd kunnen toenemen tot 2,5 miljoen.

Lees meer in dit artikel:

Afgelopen etmaal bijna 4.000 coronabesmettingen gemeld in Nederland

Tussen gisterochtend en vanochtend zijn in Nederland 3.972 nieuwe coronagevallen gemeld. Dat is opnieuw een dagrecord. Tussen donderdag en vrijdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 3.831 meldingen van positieve tests gekregen. Dat getal werd zaterdag bijgesteld naar 3.829. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 23.000 nieuwe besmettingen gemeld.

Het aantal sterfgevallen steeg met 21. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Deze informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend waren negen sterfgevallen gemeld.

Het aantal bevestigde coronagevallen is vandaag gestegen tot boven de 130.000. De teller staat op 131.889 besmettingen, een verdubbeling in anderhalve maand tijd. Bijna 13.000 mensen zijn in een ziekenhuis opgenomen en bijna 6.500 patiënten zijn overleden.

Amsterdam heeft de meeste besmettingen. Sinds het begin van de uitbraak zijn meer dan 14.000 inwoners van de hoofdstad positief getest, van wie bijna 8.000 in de afgelopen maand te horen hebben gekregen dat ze besmet zijn geraakt. Rotterdam nadert de 11.000ste besmetting en in Den Haag hebben bijna 8.000 inwoners het coronavirus opgelopen. Schiermonnikoog is de enige coronavrije gemeente van Nederland.

Half jaar na coronabesmetting blijven sommige patiënten kampen met klachten

Bijna een half jaar na hun corona-infectie heeft meer dan de helft van ruim 1.000 bevraagde patiënten in België en Nederland nog steeds zes of meer klachten. Dat blijkt uit een bevraging bij langdurige coronazieken door Universiteit Hasselt, kenniscentrum CIRO, Longfonds en Universiteit Maastricht. Nog geen vijf procent van de ondervraagden blijkt intussen volledig klachtenvrij.

Lees meer in dit artikel:

Experten ongerust over stijgende cijfers: "Al grote druk op eerstelijnszorg"

Experten zijn ongerust over de stijgende coronacijfers. Het aantal nieuwe besmettingen dreigt naar 3.000 te stijgen, wat een druk legt op de eerstelijnszorg. Maar ook in de ziekenhuizen nemen de aantallen toe. Het aantal bedden dat op intensieve zorg ingenomen wordt door coronapatiënten, is op een week tijd met de helft toegenomen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Sciensano. 

Onder meer Dirk Devroey, decaan aan de faculteit Geneeskunde van de VUB, is ongerust over de stijgende cijfers. In een tweet waarschuwt hij "dat de reguliere zorg in het gedrang komt".

Waar een week geleden nog 109 bedden op intensieve zorg ingenomen werden, waren dat er op gisteren al 163. Het gaat om het hoogste cijfer sinds 2 juni (172). In totaal liggen 789 mensen met COVID-19 in het ziekenhuis, een toename met een kwart. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt nog altijd met 6 procent, tot gemiddeld 68 per dag.

Ook het aantal besmettingen bleef in dezelfde periode toenemen, tot gemiddeld 1.759 per dag. Dat is 12 procent meer dan de voorgaande zeven dagen. Op dinsdag 29 september testten 2.778 mensen positief op COVID-19, een nieuw absoluut record. En gisteren zouden volgens professor De Vroey zelfs meer dan 3.100 positieve testen zijn afgelegd.

Je kan niet zeggen dat de cijfers stabiliseren. Nee, de laatste dagen gaan ze omhoog.
Viroloog Marc Van Ranst

“Dat is veel”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “Je kan niet zeggen dat de cijfers stabiliseren. Nee, de laatste dagen gaan ze omhoog.” Is dat alarmerend? “Het hangt ervan af of we de komende dagen nog nieuwe dagrecords krijgen. Dat zou betekenen dat we naar de 3.000 nieuwe gevallen per dag gaan”, aldus Van Ranst. “Dat zet een enorme druk op de eerstelijnszorg: er moeten testen worden afgenomen, uitleg worden gegeven, stalen getest … “

Wat moet er dan gebeuren? "We mogen ons niet in slaap laten wiegen. Waakzaam blijven is de boodschap. Met de nieuwe regering moeten we ook goed nadenken over eventuele nieuwe maatregelen. Als die er komen, dan gaat het richting een verstrenging. Je moet geen genie zijn om dat te beseffen."

Steeds minder plastic afval wordt gerecycleerd (en daar zit de coronacrisis voor iets tussen)

Wat gebeurt er met de kapotte plastic tuinstoel die je naar het containerpark brengt? In het beste geval wordt die vermalen en verwerkt tot een nieuw product. Maar hij kan ook in de verbrandingsoven belanden of uitzonderlijk op een stortplaats. Vandaag staat de recyclage van kunststoffen onder druk. Recyclagebedrijven blijven met hun voorraad zitten. Het gewassen, gesorteerde en versnipperde plastic, het maalgoed of recyclaat, is te duur voor verwerking tot andere kunststoffen. Een ongewenst neveneffect van de coronacrisis en van de lage olieprijs zo blijkt. 

Lees meer in dit artikel:

Was bijeenkomst in rozentuin van Witte Huis een "superverspreider-evenement"?

Verschillende mensen die een week geleden samenkwamen in de rozentuin van het Witte Huis blijken besmet te zijn met het coronavirus. Naast gastheer Donald Trump en gastvrouw Melania Trump hebben vijf van de ruim 150 hoge gasten en een journalist positief getest. Aanleiding van de druk bijgewoonde bijeenkomst was de voordracht van Amy Coney Barret als nieuwe rechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Lees meer in dit artikel:

Geen Napoli-spelers in Italiaanse selectie door coronabesmettingen

In de Italiaanse selectie voor de duels tegen Moldavië, Polen en Nederland ontbreken de spelers van Napoli. De club van Dries Mertens heeft momenteel te maken met een aantal coronabesmettingen, bondscoach Roberto Mancini wil dan ook geen risico's nemen.

Lees meer in dit artikel:

VS-president Donald Trump: "Het gaat goed met mij, denk ik!"

Het gaat goed met de Amerikaanse president Donald Trump, of dat denkt hij toch. Dat schrijft hij in een tweet vanuit het ziekenhuis waar hij "uit voorzorg" naartoe is gebracht na zijn positieve coronatest. Naast zijn vrouw Melania blijkt ook een aantal leden uit de entourage van de president besmet te zijn met het coronavirus.

Lees meer in dit artikel:

Nederlandse ijshockeyteams trekken zich terug uit BeNeLeague

De Nederlandse ijshockeyteams die uitkomen in de BeNeLeague hebben zich voor komend seizoen teruggetrokken. De onzekere situatie rond het coronavirus leidde gisteravond tot dit besluit. Het gaat om de clubs uit Den Haag, Geleen, Heerenveen, Nijmegen en Zoetermeer.

"Het was een enorm moeilijke beslissing", reageerde voorzitter Danny Micola van de stichting achter de BeNeLeague. "Het is deze week vijf jaar geleden dat de competitie van start ging en de Nederlandse en Belgische teams hebben mooie seizoenen gespeeld. Door de unieke en nare situatie waarin we als maatschappij verkeren kunnen we dat voor dit jaar geen vervolg geven."

Lang is gewerkt aan een competitiestart op 1 december, maar de maandag door de Nederlandse premier Rutte aangekondigde extra maatregelen waren funest voor de plannen. "De beslissing om geen publiek toe te staan is weliswaar maar voor drie weken, maar niemand weet hoe de situatie dan is. Onder die voorwaarden was het voor te weinig clubs mogelijk om op financieel verantwoorde wijze aan de BeNeLeague deel te nemen", aldus Micola.

Rubenshuis in Antwerpen gaat tijdelijk dicht nadat medewerkers positief hebben getest

Het Rubenshuis gaat tijdelijk dicht nadat enkele medewerkers positief hebben getest op het coronavirus. Met het oog op de veiligheid van de bezoekers, de medewerkers en de collectie blijft het museum gesloten tot en met vrijdag 9 oktober 2020. Bezoekers met een ticket tijdens de sluitingsperiode krijgen dit terugbetaald.  

GRAFIEK: Hoe coronabesmettingen verschoven van ouderen naar jongeren

Het aantal bevestigde besmettingen van het coronavirus is in de loop van de epidemie duidelijk verschoven. In april, op de piek van de eerste golf, werden de veertigers en vijftigers pijlsnel ingehaald door de 80-plussers. Vanaf de zomervakantie veranderde dat beeld volledig. Bij de twintigers verdrievoudigde het aantal positieve tests, bij de tieners is het zelfs vertienvoudigd. Terwijl er bij de 80-plussers relatief weinig extra besmettingen werden geregistreerd. We goten de evolutie in een grafiek.

Lees meer in dit artikel:

De cijfers van vandaag

  • Het aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land is licht gestegen, naar gemiddeld 1.759 per dag (voor de periode van 23 tot en met 29 september). Dat is 12 procent meer dan in de week daarvoor, toen er gemiddeld 1.576 besmettingen waren per dag.
  • Afgelopen dinsdag 29 september werden in één dag tijd wel 2.778 nieuwe besmettingen ontdekt. Dat is het hoogste aantal sinds het coronavirus in ons land is opgedoken. Dat is nog meer dan tijdens de eerste golf,  in maart. Toen werd op het piekmoment een recordaantal van 2.336 besmettingen vastgesteld. Nu wordt er echter meer getest dan toen.
  • Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames blijft vrij stabiel, op 68 per dag. Vorige week waren dat er gemiddeld nog 65 per dag. 
  • Er liggen nu 789 mensen in het ziekenhuis met COVID-19, van wie een 163 op de dienst intensieve zorg. Een week geleden, op 25 september, lagen nog 109 mensen op intensieve zorg met COVID-19.
  • Het aantal coronadoden stijgt tot meer dan 8 per dag.

India overschrijdt kaap van 100.000 doden

AFP or licensors

In India is het aantal doden door COVID-19 gestegen tot boven 100.000. Dat heeft het Indiase ministerie van Volksgezondheid vanochtend bekendgemaakt. India is het derde land dat die kaap overschrijdt, na de Verenigde Staten (208.000) en Brazilië (144.000).

Als we kijken naar het aantal besmettingen, dan staat India zelfs op de tweede plaats, met bijna 6,4 miljoen gevallen. Vooral de dichtbevolkte steden worden zwaar getroffen, met Mumbai op kop (200.000 besmettingen, 9000 doden).

Maar ook op het Indiase platteland slaat het virus steeds harder toe, al blijft het aantal doden daar nog relatief beperkt.

Zieke Trump overgebracht naar ziekenhuis

De Amerikaanse president Donald Trump is "uit voorzorg" naar een militair ziekenhuis gebracht nadat hij positief getest heeft op het coronavirus. Vlak voor hij met de helikopter overgebracht werd, zei hij nog in een videoboodschap op Twitter: "Ik denk dat het goed gaat, maar we gaan ervoor zorgen dat het goed komt". Volgens het Witte Huis zal Trump "enkele dagen in het ziekenhuis verblijven". 

Lees meer in dit artikel: