Regering-De Croo krijgt vertrouwen van de Kamer, Maggie De Block wordt fractieleider voor Open VLD

De nieuwe federale regering onder leiding van premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft zoals verwacht het vertrouwen gekregen van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Een meerderheid van 87 parlementsleden stemde voor. 

Twee dagen na de regeerverklaring van de nieuwe federale regering en een dag na het debat daarover (dat pas laat vannacht eindigde) hebben de leden van de Kamer van Volksvertegenwoordigers gestemd over het vertrouwen in de regering.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De 7 partijen van de regering-De Croo hebben een meerderheid van 87 zetels in de Kamer en 87 parlementsleden hebben ook effectief hun vertrouwen gegeven aan de nieuwe regering. CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert, die eerder twijfels heeft geuit over deelname van zijn partij aan de "Vivaldi-coalitie", stemde voor.

Twijfels waren er inderdaad aanvankelijk bij de Vlaamse christendemocraten over Vivaldi (een regering van liberalen, socialisten, groenen en de Vlaamse christendemocraten). Dat verwoordde ook fractievoorzitter Servais Verherstraeten. "Maar ik heb er elke dag meer goesting voor gekregen", zei hij met een knipoog naar de Vlaamse liberalen in zijn stemverklaring voor de stemming.

Ook onafhankelijk Kamerlid Emir Kir, die begin dit jaar uit de PS werd gezet, gaf zijn vertrouwen, maar omdat één PS-Kamerlid afwezig was wegens gezondheidsproblemen, kwam de stemming uit op 87 ja-stemmen in plaats van 88.

Bedankt voor het vertrouwen. Aan het werk nu

Premier Alexander De Croo op Twitter

54 Kamerleden stemden tegen, 7 onthielden zich. De tegenstemmen kwamen van de oppositiepartijen N-VA, onafhankelijk Kamerlid Jean-Marie Dedecker, Vlaams Belang en van PVDA-PTB.

N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover verweet de regering "holle slogans" te verkopen. Dat zei hij in de stemverklaringen die de eigenlijke stemming voorafgingen. "Er wordt een blind vertrouwen gevraagd". Volgens Barbara Pas van Vlaams Belang bezondigt de nieuwe federale ploeg zich aan "budgettair gesjoemel, een voorbode van geknoei en schone schijn". "Men maakt de mensen blaasjes wijs", zei Raoul Hedebauw (PVDA) dan weer onder meer over de beloofde verhoging van het minimumpensioen.

Twee oppositiepartijen besloten de nieuwe regering niet onmiddellijk voor het blok te zetten. "Het is belangrijk dat we eindelijk een regering hebben, wij geven u het voordeel van de twijfel", zei Catherine Fonck van CDH. Ook DéFI deed dat. "Wij zullen ons onthouden, omdat er inderdaad duidelijke sociale vooruitgangen zijn en een staatshervorming die gebaseerd zal zijn op rationele argumenten en niet enkel op identiteit", zei Sophie Rohonyi. "Maar daarnaast zijn er te veel onduidelijkheden en onzekerheden."

Maggie De Block

Na de vertrouwensstemming werd ook bekendgemaakt wie de nieuwe Kamerfractievoorzitter voor Open VLD wordt. Voormalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block gaat die taak op zich nemen. Zij vervangt daarmee Vincent Van Quickenborne die minister van Justitie is in de nieuwe regering.

“Ik dank de collega’s voor het vertrouwen en zal als coach al onze nieuwe en ervaren parlementsleden bijstaan in het parlementaire werk. Ik wil ook ons jongste fractielid Jasper Pillen welkom heten en mijn opvolger in de Kamer Bram Delvaux bedanken voor zijn werk de afgelopen maanden", aldus De Block.

Meest gelezen