Videospeler inladen...

Noodweer eist twee levens in Italië, 22 mensen zijn er vermist, ook in Frankrijk zijn minstens 9 vermisten 

In de omgeving van de Zuid-Franse stad Nice zijn honderden brandweerlieden aan de slag om minstens negen vermisten terug te vinden na het noodweer dat de regio afgelopen nacht heeft geteisterd. Zware regenval en plotse overstromingen spoelden huizen mee en sloten dorpen af van de buitenwereld. Ook het noorden van Italië werd getroffen door het noodweer, daar kwamen twee mensen om het leven, minstens 22 mensen zijn vermist. 

"Momenteel staan ​​we op een balans van negen vermiste personen en drie vermeende vermisten", dat heeft de lokale brandweer gemeld. Over de "vermeende vermisten" hebben ze weinig gegevens, over de negen andere personen zijn er duidelijke getuigenissen afgelegd waarbij brandweer of omstaanders zagen hoe deze mensen door het water werden meegesleurd.

Onder de vermisten zijn twee brandweermannen en een agent, evenals twee mensen die door het water zouden zijn meegesleurd toen hun huis instortte.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...
Noodweer Frankrijk
AFP or licensors

In en rond de stad Nice kwam het door herfststorm Alex tot overstromingen. Watermassa's spoelden ten noorden van de stad een brug weg. De autoriteiten riepen de bewoners op om binnen te blijven.

In Saint-Martin-Vésubie is de schade aanzienlijk. Daar viel 235 mm water op enkele uren tijd. Er werden huizen weggespoeld of compleet vernield door het water, zei de brandweer nog. 

Het telefoonnetwerk is er nog erg zwak, wat de communicatie bemoeilijkt. Volgens netbeheerder Enedis zitten zo'n 13.500 gezinnen zonder stroom. Met helikopters werd zaterdagvoormiddag geprobeerd om zicht te krijgen op de situatie, maar de zware bewolking bemoeilijkt dat. Zowat 850 medewerkers van de hulpdiensten zijn ingezet. Er viel over het algemeen 200 tot 350 mm regen in de regio, maar op sommige plaatsen ging het zelfs om 500 mm.

(Lees verder onder de tweet)

Noodweer Frankrijk
AFP or licensors

De stad Nice heeft de noodopvang geopend. De toegang tot de beroemde "Promenade des Anglais" aan de Middellandse Zee werd dan weer afgesloten. De luchthaven van Nice adviseerde reizigers om niet naar daar te komen.

De Franse premier Jean Castex beloofde extra hulp van het leger en wil het noodweer als natuurramp laten erkennen.

Noodweer Frankrijk
AFP or licensors

Ook Bretagne getroffen

Ook in Bretagne, in het noordwesten van Frankrijk, waren er problemen. Daar zaten ongeveer 30.000 mensen zonder stroom na een herfststorm met windstoten tot 186 kilometer per uur. Er ontstond aanzienlijke schade. Scholen en parken bleven gesloten.

(Lees verder onder de foto)

Noodweer Frankrijk
AFP or licensors

Noodweer in Italië : twee dodelijk slachtoffers, 22 vermisten

De storm Alex heeft na Frankrijk ook zwaar toegeslagen in Italië. Vooral  het noorden van het land werd getroffen. De hevige regen die vrijdagnamiddag begon, leidde tot overstromingen, aardverschuivingen en schade aan wegen, bruggen en huizen. Verschillende dorpen zijn afgesneden van de buitenwereld en dus blijft ook de balans onduidelijk. Er is geen stroom in het gebied. Het zwaarst getroffen zijn de valleien rond de rivieren Toce, Tanaro, Biellese en Sesia.

Eén man kwam om het leven toen zijn wagen in de Sesia-rivier stortte, daarnaast zou een politieman  gestorven zijn bij een interventie in de Aoste-vallei. Er zijn zeker 22 mensen vermist, onder wie 18 mensen met de Italiaanse nationaliteit en een Duitse familie van twee grootouders en hun twee kleinkinderen. In Ligurië, de regio rond Genua, heeft de storm veel schade aan de olijfgaarden veroorzaakt.

Volgens het hoofd van de regio Piemonte, gaat het om de zwaarste storm sinds die van 1994. Toen vielen er in het gebied van de Po en Tarano zeventig doden.

Bekijk het verslag over het noodweer in Italië uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...
Noodweer Italië, Venetië
Noodweer Italië, Venetië
Noodweer Frankrijk
Noodweer Frankrijk

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen