Premier Abdalla Hamdok
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Vredesakkoord tussen Soedanese regering en rebellen ondertekend

De Soedanese regering en rebellenleiders hebben een historisch vredesakkoord officieel ondertekend, dat akkoord moet een einde maken aan het al 17 jaar durend conflict. De ondertekening werd ook bijgewoond door Tsjadische, Qatarese en Egyptische diplomaten en vertegenwoordigers van de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties.

"We zijn gelukkig", aldus de Zuid-Soedanees Tutkew Gatluak, een van de bemiddelaars. "We hebben onze opdracht voltooid." Namens Soedan waren premier Abdalla Hamdok en de invloedrijke generaals Abdel Fattah al-Burhan en Hamdan Dagalo naar Djoeba gereisd, de hoofdstad van buurland Zuid-Soedan.

De vertegenwoordigers van de Soedanese overgangsregeling en de rebellen werden met vreugdekreten in Djoeba onthaald . Liederen en gejuich waren te horen bij de ondertekening. Ze ondertekenden een tekst die al op 31 augustus werd geparafeerd. 

(Lees verder onder tweet)

 In Khartoem wordt de regering geleid door militairen en burgers sinds een volksopstand in april vorig jaar een einde maakte aan de 30 jaar durende dictatuur van Omar al-Bashir. Vrede sluiten met de rebellen was een van de prioriteiten voor het nieuwe regime. Dit akkoord opent volgens de Soedanese premier Hamdok "een brede horizon voor ontwikkeling, vooruitgang en welvaart".  De premier had over een "nieuwe bladzijde" voor de Soedanese bevolking op Twitter en postte foto's van de ondertekening.

Onder Bashir vonden rebellen uit verschillende etnische minderheden zichzelf benadeeld, en Bashir gebruikte zwaar geweld om ze aan te pakken. Het akkoord omvat onder meer de ontmanteling van de gewapende groepen, en hun integratie in het leger.

Maar twee belangrijke rebellengroepen, namelijk Sudan Liberation Movement (SLM) en Sudan People’s Liberation Movement-North (SPLM-N) hebben het akkoord niet ondertekend. Het zijn volgens critici belangrijke gewapende groepen. Ze vinden het akkoord daardoor "onvolledig".

Meest gelezen