Kristof Calvo (Groen): "Komende tijd nagaan of het lukt om op die manier nog verder aan politiek te doen"

Hij werd geen minister in de nieuwe federale regering, hoewel hij hard heeft meegewerkt aan het regeerakkoord en beschouwd werd als een certitude voor zijn partij. Kristof Calvo (Groen) werd zelfs niet persoonlijk door zijn partijvoorzitter ingelicht. "Je kan niet iedereen minister maken. Maar je kan wel iedereen met respect behandelen. En dat is helaas niet gebeurd", getuigde een duidelijk emotionele Calvo in "De zevende dag".

"Het is een redelijk heftige week geweest, de meest bewogen sinds mijn politieke loopbaan", aldus Kristof Calvo. Voor aanvang van het ledencongres woensdagavond, waar zijn partij Groen deelname aan de nieuwe federale regering met overtuiging goedkeurde, kreeg Calvo te horen dat hij niet zou worden voorgedragen als kandidaat-minister.

Het was echter niet zijn voorzitter Meyrem Almaci die het hem vertelde. "Dat doet wel pijn, ja. Het is mij door iemand anders verteld, ergens op straat in een parkje in Gent. Ik denk dat iedereen beseft dat je zo'n beslissing niet in een parkje omringd door spelende kinderen wil horen. Als een CEO van een bedrijf zo zou omspringen met zijn medewerkers, dan is Groen wellicht de eerste partij om daar parlementaire vragen over te stellen."

Dit doet pijn, ja

De plooien zijn duidelijk nog niet gladgestreken tussen Calvo en Almaci. Gisteravond kreeg hij wel voor het eerst telefoon van Almaci, vertelt Calvo. "Maar ik was op dat moment voor de eerste keer met familie en vrienden. Ik had toen andere dingen aan mijn hoofd. We hebben dus nog altijd niet gepraat, maar ik vermoed dat dat wel zal volgen."

Wat nu?

Calvo benadrukt dat de keuze voor Petra De Sutter en Tinne Van der Straeten als minister voor Groen "een mooie en sterke keuze is". Hij wil ook de focus leggen op het inhoudelijke, op het regeerakkoord. "Het heeft mij geen enkele moeite gekost om enthousiast te zijn over het regeerakkoord. Wat met mij persoonlijk gebeurd is deze week, is niet het allerbelangrijkste. Ik zie mijn partij doodgraag en ik zal de grootste supporter zijn van het Vivaldi-project."

Maar in welke hoedanigheid hij de nieuwe regering zal steunen, dat weet Kristof Calvo nog niet. "Ik kan maar op één manier aan politiek doen, dat is aan 150 procent zonder rancune en in vertrouwen. Dat kan je doen als minister en evengoed als volksvertegenwoordiger. Maar ik moet de komende tijd nagaan of dat lukt om op die manier nog verder aan politiek te doen."

Bekijk het gesprek met Kristof Calvo in "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen