Huis in Gandzja
AFP or licensors

Gevechten om Nagorno-Karabach houden aan: steden Gandzja en Stepanakert onder vuur

De op een na grootste stad van Azerbeidzjan, Gandzja, is onder vuur genomen door buurland Armenië. Dat zegt het ministerie van Defensie van Azerbeidzjan. Stepanakert, de hoofdstad van de separatistische regio Nagorno-Karabach, werd dan weer getroffen door nieuwe aanvallen van Azerbeidzjan. Dat stellen journalisten van het persagentschap AFP vast.

Het conflict tussen Armeense separatisten en Azerbeidzjaanse troepen gaat zijn achtste dag in. In de ochtend waren in Stepanakert waarschuwingssirenes te horen, waarna explosies volgden. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat het om raketaanvallen.

De voorbije dagen werd de stad ook al getroffen door bombardementen, waardoor de bevolking moest vluchten in schuilkelders en grotten.

Stad Gandzja onder vuur

Armeense troepen van hun kant zouden dan weer de op een na grootste stad van Azerbeidzjan, Gandzja, onder vuur hebben genomen. Dat zegt het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie. De stad ligt op zo'n 100 kilometer van de grens met Armenië. De autoriteiten in Nagorno-Karabach beweren daar een militaire luchthaven te hebben vernietigd.

De president van Nagorno-Karabach schreef op Twitter dat hij de opdracht heeft gegeven om militaire doelen in Gandzja onder vuur te nemen, maar dat hij de beschietingen gestopt heeft na berichten over burgerslachtoffers. 

Herhaaldelijke oproep tot staak-het-vuren

Het oude conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan over Nagorno-Karabach laaide vorige zondag opnieuw op. Tal van wereldleiders hebben de twee voormalige sovjetrepublieken sindsdien opgeroepen om naar de onderhandelingstafel te komen.

Het conflict kan ook tot internationale spanningen leiden. Het christelijke Armenië wordt gesteund door Rusland, het islamitische Azerbeidzjan door Turkije. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Armenië en Azerbeidzjan herhaaldelijk opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Foto Armenian Defense Ministry
Armenian Defense Ministry

Meest gelezen