Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Inwoners Nieuw-Caledonië stemmen tegen onafhankelijkheid van Frankrijk

In Nieuw-Caledonië, een Frans overzees gebied in de Stille Oceaan, heeft ruim 53 procent van de inwoners gestemd tegen onafhankelijkheid van Frankrijk. Het was de tweede keer in twee jaar tijd dat er een referendum over onafhankelijkheid werd gehouden.

De eilandengroep in de zuidelijke Stille Oceaan, op 18.000 kilometer van Parijs, werd in 1853 door Frankrijk geannexeerd. Na de Tweede Wereldoorlog werd het een Frans overzees gebied, wat leidde tot meer rechten voor de Kanaken, de oorspronkelijke inwoners van de eilandengroep.

In de jaren tachtig kende de archipel zware nationalistische spanningen, wat uiteindelijk leidde tot het akkoord van Nouméa in 1998. Nouméa is de hoofdstad van Nieuw-Caledonië. Dat akkoord voorzag in een grotere autonomie en een referendum over zelfbeschikking ten laatste in november 2018. Volgens dat akkoord kunnen er, ten laatste tegen 2022, in totaal drie referenda over de kwestie georganiseerd worden.

Tijdens het eerste referendum op 4 november 2018 stemde 56,7 procent van de kiezers tegen de afscheuring van Frankrijk. Bij het tweede referendum nu is dat percentage dus licht gedaald. In Nieuw-Caledonië wonen net geen 300.000 mensen.

Voorlopig blijft Nieuw-Caledonië dus tot Frankrijk behoren. De Franse president Emmanuel Macron heeft al gereageerd, "met een diep gevoel van erkenning en nederigheid".

Meest gelezen