Videospeler inladen...

Komt die kernuitstap in 2025 er nu wel of niet? Vivaldi-partijen zijn voorzichtig met beloftes

Volgens de wet moeten de kerncentrales in ons land sluiten in 2025. Het regeerakkoord van de regering-De Croo herbevestigt die kernuitstap, maar in "De zevende dag" bleven de Vivaldi-partijen vandaag voorzichtig met beloftes en stelden ze een aantal voorwaarden. Zullen de kerncentrales dan toch langer open moeten blijven?

Het was CD&V-voorzitter Joachim Coens die vanochtend in "De zevende dag" als eerste het woord "kernuitstap" liet vallen. Hij herhaalde de ambitie om de kerncentrales ten laatste in 2025 te sluiten, maar hield toch een slag om de arm en benadrukte het belang van een evaluatie in november 2021. "Wellicht zullen we dit realiseren, maar het mag niet zijn dat het licht uitgaat omdat er geen bevoorradingszekerheid is of omdat het onbetaalbaar is," aldus Coens.

Niemand wil het land zonder elektriciteit plaatsen, ook Groen en Ecolo niet

Maar zullen zijn coalitiepartijen zich wel kunnen vinden in het idee om de kerncentrales in dat geval toch langer open te houden? Daarover maakt de voorzitter van de christendemocraten zich niet al te veel zorgen: "Niemand wil het land zonder elektriciteit plaatsen, ook Groen en Ecolo niet. We zullen er alles aan doen, maar als het om een aantal redenen niet lukt, dan moet je zorgen dat je het land in goed bestuur achterlaat. "

Beluister hier het gesprek met Joachim Coens (CD&V) over de kernuitstap (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ook Melissa Depraetere, Kamerfractieleider van SP.A, bleef later in een debat over het regeerakkoord voorzichtig met beloftes. "Het moet gebeuren, maar er zijn een aantal voorwaarden. Voor ons is het heel belangrijk dat de energiefactuur niet fors zal stijgen." Peter Mertens, voorzitter van PVDA-PTB, trad haar daarin bij maar benadrukte dat ook de verhoogde btw op energie een belangrijke impact heeft op de energiefactuur: "Verlaag die btw terug naar 6 procent en maak de Zweedse erfenis ongedaan."

Ik denk dat Groen de andere partijen met een kluitje het riet in heeft gestuurd

Oppositiepartij N-VA wil de kerncentrales langer openhouden, maar volgens hun Kamerfractieleider Peter De Roover is de kans groot dat de groenen hoe dan ook zullen aansturen op een definitieve sluiting in 2025. "Men gaat die evaluatie doen in november 2021, terwijl de exploitant op voorhand al heeft laten weten dat dit dan technisch niet meer mogelijk zal zijn. Groen zal dan wellicht zeggen dat de centrales dicht moeten omdat het investeringen en beveiliging vraagt om ze langer open te houden." De Roover ziet vooral een slimme zet van de groenen: "Ik denk dat Groen hier de andere partijen met een kluitje het riet in heeft gestuurd." 

Bekijk hier het gesprek met de fractieleiders over de kernuitstap (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Maar mogen de groenen wel zo zeker zijn van hun stuk? Twintig jaar geleden, toen de wet op de kernuitstap gestemd werd, zaten ze ook in de regering. Vandaag, al die jaren later, is er nog steeds veel onzekerheid. Toch heeft Kristof Calvo (Groen) er vertrouwen in, zeker nu zijn partijgenoot onlangs minister van Energie werd: "Er is minstens één heel erg groot verschil met twintig jaar geleden en dat is Tinne Van der Straeten. We hebben na een wet op de kernuitstap nu ook eindelijk een minister voor de kernuitstap. Ik denk dat het dossier in veilige handen is bij haar."

Bekijk hier het gesprek met Kristof Calvo over de kernuitstap:

Videospeler inladen...

Meest gelezen