AFP or licensors

Liveblog - Maximale waakzaamheid in Parijs, maar restaurants blijven open en minister Vandenbroucke wil minder contacten

Afgelopen woensdag zijn in België voor het eerst meer dan 3.000 nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus geteld. Intussen blijven alle coronacijfers in ons land stijgen. Dat het aantal opnames op de diensten voor intensieve zorg sterk stijgt, verontrust de ziekenhuizen. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) maant ons tot voorzichtigheid en adviseert ons om onze contacten tot 3 personen te beperken. Volg al onze updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Op onderstaande grafiek is het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 maart tot 1 juli lichter gekleurd dan het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 juli. Waarom? Er zijn nu bijna evenveel vastgestelde besmettingen als in het voorjaar, maar de vergelijking gaat niet op: in het voorjaar stond elke vastgestelde besmetting voor naar schatting 30 werkelijke besmettingen, nu is dat voor slechts 3. Het is dus niet correct om zomaar de grafiek van nu met die van het voorjaar te vergelijken.  

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Maximale waakzaamheid voor Groot-Parijs, restaurants mogen wel openblijven

Voor Parijs en de 'Petite Couronne', de drie departementen die rond de Franse hoofdstad liggen, geldt voortaan de maximale waakzaamheid. Morgen worden daarvoor nieuwe beperkingen aangekondigd. Dat meldt het kantoor van de Franse premier Jean Castex.

Anders dan vooraf gevreesd werd mogen de restaurants wel openblijven, maar dan wel met een strenger sanitair protocol. In zones waar de maximale waakzaamheid geldt, wordt "meer dan ooit" de voorkeur gegeven aan telewerk.

Op de kaart van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken dreigt heel Frankrijk rood te kleuren. Dat kondigde woordvoerder Steven Van Gucht vrijdag al aan. Code rood betekent dat reizen naar dat gebied "ten zeerste worden afgeraden".

Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (SP.A): “Mijn advies: beperk je nauwe contacten tot 3 personen”

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) raadt iedereen aan om zijn of haar contacten te beperken tot maximum drie personen buiten het eigen gezin.  Volgens de huidige regels mag iedereen nauw contact hebben met 5 personen buiten het gezin.

Vandenbroucke zei vanochtend op de Franstalige zender RTL dat hij heel ongerust is over het verloop van de coronapandemie in ons land. “De trend ziet er niet goed uit”, zei de minister die zowel het aantal nieuwe besmettingen als de ziekenhuisopnames sterk ziet stijgen. “Het echte gevaar daarvan is de verzadiging van onze zorginstellingen”, waarschuwde de minister. 

Veel voorzichtiger zijn

Om te voorkomen dat de situatie uit de hand loopt, wordt op dit moment bekeken wat we moeten doen, zegt Vandenbroucke ook aan VRT NWS. Maar “ik ga nu geen nieuwe maatregelen aankondigen”, voegt hij er tegelijk aan toe, omdat hij improvisatie wil vermijden.

Wel geeft hij dus op persoonlijke titel een duidelijk advies. De minister vindt dat we met zijn allen veel voorzichtiger moeten worden. We moeten vooral onze dichte contacten tot een minimum beperken, benadrukt Vandenbroucke. Op basis van wat geweten is, raadt de minister iedereen aan om de (individuele) contacten buiten je gezin tot maximum drie personen te beperken.

Bekijk hier de toelichting van minister Vandenbroucke in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Ierse gezondheidsexpert raden nieuwe lockdown aan

De Ierse topgezondheidsexperts raden een nieuwe volledige lockdown aan. Dat meldt de Ierse openbare omroep RTE. Momenteel is in het grootste deel van het land niveau twee van kracht, Dublin en Donegal staan op het strengere niveau 3. De experts raden nu een opschaling naar niveau 5 aan, het hoogste niveau.

Onder niveau 5 worden mensen gevraagd om zoveel mogelijk thuis te blijven. Je mag hoogstens 5 kilometer buiten je huis gaan om te sporten of inkopen te doen. Bijeenkomsten zijn niet meer toegelaten, behalve voor huwelijken en begrafenissen in heel beperkte kring. De Ierse regering beraadt zich over het advies en zou morgen een beslissing nemen.

Tien leerlingen besmet, middelbare school en internaat in Wetteren (deels) in quarantaine

Tien leerlingen van de middelbare school Mariagaard in Wetteren zijn besmet met COVID-19. Na recente besmettingen dit weekend besliste de schooldirectie zondag om vijf klasgroepen van de middelbare school en alle leerlingen van het internaat preventief in quarantaine te plaatsen. Dat deed ze na overleg met de burgemeester en het CLB.

"Zo'n 10 procent van onze leerlingen worden tot en met donderdag preventief in quarantaine geplaatst", zegt Liesbet Jacobs, directeur van de 2de en 3de graad van middelbare school Mariagaard. "Die maatregel geldt enkel voor de hoogrisico-leerlingen, de andere leerlingen kunnen morgen gewoon naar school gaan."

Molenbeek verstrengt de maatregelen

Sint-Jans-Molenbeek, de gemeente in Brussel die momenteel het hardst wordt getroffen door het coronavirus, voert extra maatregelen in. Molenbeek was de afgelopen twee weken de ergst getroffen gemeente in Brussel, een gewest dat in het algemeen hoog scoort wat het aantal besmettingen betreft. Er waren 716 gevallen op 100.000 inwoners.

De gemeente heeft daarom een aantal verstrengde maatregelen genomen. Zo wordt de aanwezigheid op huwelijken beperkt tot het paar, de ouders en de getuigen. Bij begrafenissen wordt het aantal aanwezigen op het kerkhof beperkt tot vijftien. Alle indoorsporten verlopen voortaan zonder publiek. In de horeca, ook op terrassen, en op evenementen, worden de tafels beperkt tot vijf personen. Het gemeentereglement legt een boete van 350 euro op aan overtreders.

Videospeler inladen...

Ziekenhuizen verontrust door toename van aantal patiënten op intensieve zorg

De ziekenhuizen in ons land maken zich zorgen over het stijgend aantal patiënten met COVID-19. Enkele ziekenhuizen moeten al patiënten verplaatsen naar andere ziekenhuizen, omdat ze er te veel hebben. Vooral de stijging van het aantal mensen op een intensieve-zorgafdeling is onrustwekkend, zegt Margot Cloet, gedegelegeerd bestuurder van zorgkoepel Zorgnet-Icuro.

Lees meer in dit artikel:

Bekijk ook het verslag van Het Journaal:

Videospeler inladen...

Fitnessclubs weten het coronavirus buiten te houden, blijkt uit een sectorbevraging

Uit een sectorbevraging blijkt dat in de Belgische fitnessclubs per 100.000 bezoeken slechts 0,32 positieve gevallen van COVID-19 werden vastgesteld, sinds de heropening van de clubs in juni. De sectorprotocollen worden nauwgezet opgevolgd waardoor een veilige trainingsomgeving wordt gegarandeerd. Steeds meer Belgen maken daar gebruik van om te werken aan meer weerbaarheid, immuniteit, fysiek en mentaal welzijn.

Deze cijfers zijn in lijn met de resultaten van onderzoeken wereldwijd. Aan de Belgische bevraging hebben 458 clubs meegewerkt. In totaliteit werden, sinds de heropening van de clubs in juni, slechts 68 positieve corona gevallen geregistreerd bij meer dan 700.000 fitness beoefenaars die regelmatige deze clubs bezoeken (0,0097%).

Duitse steden schreven al voor 3 miljoen aan coronaboetes uit

De zeven grootste steden hebben sinds april samen al 35.000 boetes uitgeschreven voor overtredingen van de coronaregels. Dat meldt de Duitse krant Welt am Sonntag. De krant heeft berekend dat de boetes samen goed zijn voor een geldsom van 3 miljoen euro. 

Munchen is de grootste slokop met 1,2 miljoen euro aan boetes. De Beierse stad is ook relatief het zwaarst getroffen in Duitsland: 11.800 inwoners werden besmet met het coronavirus en 225 inwoners overleden aan de gevolgen van COVID-19.

Meer dan 10.000 besmettingen op één dag in Rusland

In Rusland zijn de afgelopen 24 uren 10.499 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds 15 mei, toen de epidemie in Rusland piekte.

De afgelopen dag zijn 107 COVID-patiënten overleden in Rusland. Daardoor komt het officiële Russische dodental in totaal op 21.358.  Wereldwijd vielen er in 11 landen meer doden dan in Rusland.  

Marc Noppen (UZ Brussel): "Veel mensen beseffen niet wat er aan het gebeuren is"

Belga

De ziekenhuizen in en rond Brussel zijn aan het vollopen. In het UZ van Brussel is de voorziene capaciteit voor alle COVID-19-patiënten de laatste dagen vrijwel “verzadigd”, zegt CEO Marc Noppen aan VRT NWS.

Omdat er al veel COVID-patiënten op Intensieve Zorg liggen, moet men in het UZ dag per dag kijken of zware ingrepen van niet-COVID-patiënten wel kunnen doorgaan. “Het is elke ochtend kijken wat we kunnen doen.”

Het UZ van Brussel moet al patiënten overplaatsen naar andere ziekenhuizen in hun netwerk. “Maar als de situatie nog erger wordt, zal het UZ oplossingen moeten zoeken buiten het eigen netwerk”, zegt Marc Noppen. 

Ik heb het gevoel dat het nog niet doorgedrongen is in de maatschappij en bij de beleidsmakers.
Marc Noppen (CEO UZ Brussel)

“De situatie baart ons zorgen”, zegt Noppen, die eraan herinnert dat het coronavirus nog altijd dezelfde zware gevolgen heeft als in het voorjaar. “Ik heb het gevoel dat dat nog niet doorgedrongen is in de maatschappij en bij de beleidsmakers."

Om de sterk stijgende curve om te keren vindt Noppen dat de overheid moet inzetten op sensibilisering bij de bevolking. “Ik begrijp dat mensen coronamoe zijn en telkens dezelfde boodschap krijgen. Maar je zou ervan schrikken hoeveel mensen niet goed beseffen wat er aan het gebeuren is. We merken dat ook bij de patiënten: er is echt nog plaats voor informatie en sensibilisering.” 

IJsland neemt strengere maatregelen omdat besmettingen opnieuw stijgen

De regering in IJsland heeft strengere maatregelen aangekondigd omdat het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus opnieuw stijgt. Vooral in de hoofdstad Reykjavik raakten er de voorbije dagen veel mensen besmet.

Vanaf morgen worden, net als in het voorjaar, sporthallen, bars en nachtclubs gesloten. Bijeenkomsten van meer dan 20 mensen worden verboden. Die maatregelen gelden voor de komende twee tot drie weken. Dat besliste het IJslandse ministerie van Volksgezondheid.

In de supermarkten worden tot maximaal 100 mensen toegelaten. Zwembaden, die in het voorjaar gesloten waren, draaien op 50 procent capaciteit. Op het eiland zijn de voorbije 19 dagen 663 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld, voornamelijk in de hoofdstad Reykjavik en omgeving. IJsland, met een bevolking van 365.000 inwoners, heeft sinds het begin van de epidemie in totaal 2.872 gevallen van COVID-19 vastgesteld. Er vielen totnogtoe 10 doden.

Ook campagne-adviseur van Trump en oud-gouverneur van New Jersey Chris Christie in ziekenhuis

Ook Chris Christie (58), adviseur van Donald Trump en oud-gouverneur van New Jersey, heeft zich laten opnemen in het ziekenhuis. Net als Trump is hij besmet met het coronavirus.

"In overleg met mijn artsen heb ik mezelf deze namiddag laten opnemen in het Morristown Medical Center. Hoewel ik me goed voel en maar milde symptomen heb, beslisten we dat dit een belangrijke voorzorgsmaatregel is wegens mijn voorgeschiedenis van astma", meldde Christie via Twitter.

Net als twee Republikeinse senatoren die besmet raakten, was Christie vorige week zaterdag aanwezig bij de voorstelling van Amy Coney Barrett als kandidaat-rechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof. Ook hielp hij Trump bij de voorbereiding van het televisiedebat. Tijdens die gesprekken droeg niemand een mondmasker, gaf Christie al toe.

Corona en hitte eisen hun tol in de aardappelsector

Aardappeltelers hebben weinig redenen tot optimisme. De prijzen die de industrie betaalt voor frietaardappelen blijven laag. En daar komt nu ook nog een slechte oogst bij, waardoor er minder aardappelen verkocht kunnen worden aan supermarktketens en andere handelaars. De prijzen zijn gekelderd van 110 euro naar 30 euro per ton.

Lees meer in dit artikel:

Voor het eerst meer dan 3.000 nieuwe besmettingen in 1 dag geteld in België

  • Afgelopen woensdag zijn er in ons land voor het eerst meer dan 3.000 nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus geteld. Om precies te zijn waren er die dag 3.004 positieve COVID-19-testen. Dat is het hoogste cijfer sinds het virus in ons land uitbrak. 

  • Gemiddeld raken nu elke dag meer dan 1.913 mensen besmet in ons land. Dat is een stijging met 20 procent. Het gaat hier om cijfers van 24 tot en met 30 september in vergelijking met de voorgaande zeven dagen.

  • Ook het aantal ziekenhuisopnames blijft stijgen: per dag worden nu gemiddeld 71 COVID-19-patiënten in de Belgische ziekenhuizen opgenomen.

  • Op dit ogenblik liggen er 818 patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis. 184 van hen hebben intensieve zorg nodig. 

  • Gemiddeld overlijden er nu per dag 8 mensen met corona.

VS-president Donald Trump zet nieuwe videoboodschap online na tegenstrijdige berichten over zijn toestand

De Amerikaanse president Donald Trump zegt in een nieuwe videoboodschap dat hij zich al veel beter voelt nadat hij besmet is geraakt met het coronavirus en in het ziekenhuis werd opgenomen. Maar "de komende dagen worden de echte test", stelt Trump in de videoboodschap die werd opgenomen in het militair hospitaal waar wordt verzorgd. 

Meest gelezen