Lokaal jachtverbod op patrijs, haas en fazant nadat dieren werden uitgezet om te bejagen: "Verboden en ontoelaatbaar"

Op het grondgebied van Veurne, Alveringem, Vleteren, Lo-Reninge en Poperinge geldt voor de rest van dit jachtseizoen een jachtverbod op kleinwildsoorten fazant, haas en patrijs. Dat laat Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) weten aan VRT NWS. Ze doet dat nadat de Natuurinspectie in de graslanden rond Houtem bij Veurne en De Moeren uitgezette patrijzen heeft gevonden. De dieren werden vermoedelijk gekweekt en uitgezet om te bejagen. "Patrijzen kweken en loslaten in het wild is verboden en ontoelaatbaar", zegt Demir.

"Onze inspecteurs van Natuur en Bos hebben sterk werk geleverd. Het strafonderzoek moet nu gevoerd worden om de daders effectief te vervolgen, maar we gaan zelf niet op onze lauweren rusten en gaan nog een stap verder", zegt Demir. "Ik heb beslist dat alle jachtactiviteiten op kleinwildsoorten fazant, haas en patrijs in het volledige gebied van de wildbeheerseenheid verboden wordt. Wie niet horen wil, moet voelen. Het illegaal kweken en uitzetten van patrijzen is een onaanvaardbare praktijk."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het jachtverbod geldt tijdens het volledige jachtseizoen en is dus van kracht tot 30 juni volgend jaar. Het verbod is van kracht in de wildbeheerseenheid Westland, op het grondgebied van Veurne, Alveringem, Vleteren, Lo-Reninge en Poperinge. Volgens Demir hebben normaal gezien 22 jagers een vergunning om in die gebieden te jagen.

De minister wijst er ook op dat het niet zo goed gaat met de patrijs. "Het spreekt voor zich dat het uitzetten van patrijzen die cijfers beïnvloedt en het werkelijk beeld van de patrijzenpopulatie vertekent", klinkt het. "Bovendien kunnen patrijzen die niet in het wild zijn opgegroeid zorgen voor de vermenging van genen". 

"Overdreven straf"

Carlos Roelens, de voorzitter van de gestrafte groep jagers Westland heeft intussen de jager gevonden die de patrijzen zou uitgezet hebben. Een jachtverbod voor al zijn leden tot in juni vindt Roelens een overdreven straf. “Het is een fout van één persoon, van één jager. Ik heb zijn verhaal nog niet gehoord maar ik vind het in ieder geval niet in verhouding. Een volledige werking wordt stilgelegd en een 150-tal jagers hun jachtseizoen wordt ingeperkt of kan niet meer verdergezet worden Ik vind het niet in verhouding. 

Meest gelezen