Videospeler inladen...

Grote schade na storm Alex in Zuid-Frankrijk en Noord-Italië: "Wat we over ons heen kregen is ongezien"

Het noorden van Italië en het zuiden van Frankrijk meten de schade op na doortocht van de storm Alex. "Vandaag alleen al zijn er in de grensstreek 5 doden gevallen", zegt VRT-journalist Steven Decraene die ter plaatse is. "De mensen hier zeggen dat wat ze de afgelopen dagen over zich heen kregen ongezien is."

Herfststorm Alex heeft een spoor van vernieling achtergelaten in de grensstreek tussen Frankrijk en Italië. "We hebben enorm veel schade gezien", zegt Decraene die ter plaatse is. "Telefoonlijnen zijn volledig geknapt, restaurants zijn overspoeld door modder en nergens is er nog bereik met telefoon. Het is echt een chaotische situatie."

Volgens Decraene zijn de mensen vooral blij dat ze het overleefd hebben. "Ze hebben al veel stormen gezien hier, maar wat ze de afgelopen dagen over zich heen hebben gekregen is toch ongezien", zegt Decraene. "Er viel heel veel regen op erg korte tijd op een erg droge ondergrond. Veel huizen zijn daardoor onderspoeld met water, waardoor er zinkgaten ontstaan zijn en huizen zijn weggespoeld."

Bekijk het verslag van onze ploeg ter plaatse:

Videospeler inladen...

In het noorden van Italië worden nog steeds twee mensen vermist, een persoon uit Piemonte en een man uit Lombardije. Gisteren waren er nog 22 vermisten, onder wie 18 mensen met de Italiaanse nationaliteit en een Duitse familie bestaande uit twee grootouders en hun twee kleinkinderen.

De Franse hulpdiensten vonden gisteren  21 vermisten terug nabij de Tendapas, op de grens van Italië en Frankrijk in de Alpen, onder hen ook de grootouders en hun kleinkinderen. Ze werden met de helikopter terug naar Italië gebracht, dat heeft de Italiaanse Civiele Bescherming gemeld.

Lees verder onder de foto:

AFP or licensors

Op veel plaatsen maken de hulpdiensten de balans op en beginnen ze met de opruimingswerken. In de gemeente Limone Piemonte, in de provincie Cuneo, is de schade enorm. De burgemeester spreekt er van "een rampzalige situatie". 

Lees verder onder de foto:

AFP or licensors

Ook in Frankrijk heeft storm Alex lelijk huisgehouden. Vooral het zuiden van Frankrijk werd getroffen, daar zijn volgens de zender BFM TV nog steeds 18 mensen vermist. Van acht personen is de verdwijning duidelijk, over de tien anderen is er weinig bekend. Ondertussen werd er in Italië een Franse herder dood teruggevonden. Of de man tot een van de 18 vermisten behoort, is nog niet duidelijk.

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de storm veel schade aangericht vooral in en rond de stad Nice. Huizen en bruggen werden door het water weggespoeld, dorpen werden afgesneden van de wereld. Ook zaten duizenden gezinnen zonder stroom.

De Franse premier Jean Castex beloofde extra hulp van het leger en wil het noodweer als natuurramp laten erkennen.

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen