Protest Israël
AFP or licensors

Ondanks nieuwe wet blijft protest in Israël tegen Netanyahu aanhouden: tienduizenden betogers de straat op

In Israël kwamen opnieuw tienduizenden betogers de straat op om te protesteren tegen premier Benjamin Netanyahu. Ondanks de nieuwe wet die betogen inperkt. Mensen blijven protesteren, al waren het er iets minder dan bij de vorige protesten. De betogers roepen de premier op om af te treden onder meer omdat hij betrokken is bij een corruptieschandaal. 

Zoals elke zaterdag de afgelopen maanden, kwamen gisterenavond opnieuw tienduizenden Israëli de straat op om hun ongenoegen te uiten over premier Netanyahu. Ze vinden dat hij moet aftreden omwille van zijn betrokkenheid bij een corruptieschandaal. Bovendien is er ook onvrede omdat hij volgens de demonstranten de coronacrisis zeer slecht aanpakt. 

Protest Israël
AFP or licensors

Maar afgelopen week nam de regering een nieuwe maatregel aan waardoor er enkel betoogd kan worden binnen een straal van 1 kilometer rond de woning. De maatregel duurde in eerste instantie een week, maar de regering zou de beperking tot drie keer toe kunnen verlengen met een week.

Protest Israël
AFP or licensors

Toch kwamen de Israëli ondanks deze nieuwe maatregel de straat op,  al waren de protesten iets kleiner. Volgens de organisatoren vonden ze nog steeds plaats op meer dan duizend locaties. De meeste betogingen werden in hoofdstad Tel Aviv gehouden, daar kwam het ook tot confrontaties met de politie. Dertig betogers werden opgepakt.

Protest Israël
AFP or licensors

Nieuwe omstreden maatregel

De maatregel is omstreden, omdat er al wekenlang geprotesteerd wordt tegen Netanyahu. De belangrijkste betogingen worden elke zaterdagavond aan Netanyahu's residentie in Jeruzalem gehouden en lokken duizenden mensen. Maar volgens de premier zijn deze protesten een kweekvijver voor het virus. Volgens critici buit Netanyahu de tweede golf van het virus dan weer uit om een aanval op Israëls democratische principes te rechtvaardigen. 

Protest Israël
AFP or licensors

Meest gelezen