Protest Wit-Rusland
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Opnieuw betogingen tegen regime Loekasjenko in Wit-Rusland: meer dan 100.000 betogers de straat op

Meer dan 100.000 Wit-Russen zijn opnieuw op straat gekomen voor een betoging tegen de herverkiezing van president Aleksandr Loekasjenko. Het gaat al om het achtste weekend op rij met betogingen in de hoofdstad Minsk. Het waterkanon werd ook ingezet door de veiligheidsdiensten. Eerder deze week kondigde de Europese Unie sancties af tegen enkele steunpilaren van het regime voor de gewelddadige onderdrukking van deze volksprotesten.

Op beelden die via het berichtenplatform Telegram verspreid worden zijn duizenden betogers te zien. Ze dragen de wit-rood-witte vlag van de protestbeweging mee. De veiligheidsdiensten zetten het waterkanon in tegen de betogers.

Verder tonen de beelden ook dat gemaskerde leden van de veiligheidsdiensten betogers in busjes sleurden. Het Russische persbureau Interfax meldt verschillende arrestaties, maar het Wit-Russische ministerie van Binnenlandse Zaken ontkent dat.

(Lees verder onder de foto)

Protest Wit-Rusland
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De betoging stond in het teken van de politiek gevangenen, en hun vrijlating. Er werd opgeroepen om op te stappen tot aan de gevangenis van Okrestina, waar veel deelnemers van de vorige betogingen opgesloten zitten.

Ook elders in het land vonden betogingen plaats.

Dictator Loekasjenko regeert het land al 26 jaar met harde hand. Volgens de officiële resultaten haalde hij 80 procent van de stemmen bij de presidentsverkiezingen van augustus, maar aan die uitslag wordt in de internationale gemeenschap weinig geloof gehecht.

Protest Wit-Rusland
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.
Protest Wit-Rusland
AFP or licensors

Meest gelezen