Video player inladen...

Trump verlaat ziekenhuis even voor rondrit om aanhangers te groeten: "Politiek theater"

In de Verenigde Staten zou later vandaag worden beslist of president Donald Trump ontslagen wordt uit het ziekenhuis. Dat heeft de stafchef van het Witte Huis gezegd. Trump wordt sinds vrijdag in het ziekenhuis behandeld voor Covid-19, maar over zijn toestand doen tegenstrijdige berichten de ronde. De president blijft wel campagne voeren: gisteren verliet hij kort het ziekenhuis voor een ritje in de auto om zijn aanhangers te groeten. Zijn aanhangers reageerden enthousiast, maar er klonk ook luide kritiek op de rondrit. "De mensen in de auto riskeren hun leven voor politiek theater", zegt een arts van het ziekenhuis waar Trump behandeld wordt. "Het gebrek aan verantwoordelijkheidszin is verbijsterend."

Mogelijk mag Trump maandag -vandaag dus- het ziekenhuis verlaten. Dat gaven zijn artsen gisteren aan, na een weekend van tegenstrijdige berichten over de gezondheidstoestand van de president.

Of dat ook echt het geval zal zijn, wordt later vandaag beslist, heeft stafchef van het Witte Huis Mark Meadows intussen gezegd aan Fox News. Volgens de stafchef is de gezondheidstoestand van Trump de voorbije nacht verbeterd. 

Intussen is ook gebleken dat zeker tien mensen uit zijn entourage besmet zijn geraakt met het coronavirus. Naast o.a. echtgenote Melania, die thuis uitrust en het redelijk goed zou maken, en Hope Hicks, een nauwe communicatiemedewerkster, is nu ook de naam van Witte Huis-woordvoerster Kayleigh McEnany aan het rijtje toegevoegd. 

Rondritje

Hoe de president er aan toe is, blijft vrij onduidelijk, al doet hij er alles aan om actief en sterk voor de dag te komen. Gisteren liet hij van zich spreken door het ziekenhuis even te verlaten om vanuit de auto zijn aanhangers te groeten die zich voor het ziekenhuis hebben verzameld. Het was de eerste keer dat hij in het openbaar te zien was sinds hij afgelopen vrijdag in het militaire ziekenhuis werd opgenomen. 

Trump zat in een zwarte SUV en liet zich in konvooi rondrijden. Hij droeg een mondmasker en zwaaide naar zijn aanhangers.

Lees verder onder de video van de begroeting:

Video player inladen...

Zijn aanhangers reageerden enthousiast, maar niet iedereen deelt dat enthousiasme. Er komt ook veel kritiek. Een arts van het Walter Reed-ziekenhuis waar Trump wordt behandeld, zegt dat iedereen die bij hem in de auto zat "tijdens dit totaal onnodige ritje" nu 14 dagen in quarantaine moet.

"Ze kunnen ziek worden, ze kunnen sterven. Voor een politiek theater", zegt dokter James P. Phillips op Twitter. "Ze hebben van Trump het bevel gekregen om hun leven te riskeren voor een theater. Dat is waanzin."

Volgens de arts is een hermetisch afgesloten auto ook een zeer slechte omgeving voor mogelijke besmettingen. "Het gebrek aan verantwoordelijkheidszin is verbijsterend", zegt hij.

In de krant The New York Times vroeg dokter Phillips zich gisteravond af of Trump zijn artsen bevelen geeft. "Waar eindigt de relatie tussen arts en patiënt en waar begint die tussen de opperbevelhebber en ondergeschikte? Hebben deze artsen het bevel gekregen om dit mogelijk te maken?", zei hij. Volgens Phillips gaat het autoritje in tegen alle voorschriften van het ziekenhuis.

Het Witte Huis zegt dan weer dat er passende voorzorgsmaatregelen zijn  genomen om de president en de mensen in de auto te beschermen. Het medische team van Trump vond de rondrit ook veilig om te doen, zegt een woordvoerder van het Witte Huis. "Het was een korte, last minute autorit om naar zijn aanhangers te zwaaien." Na de rit is Trump weer snel naar het ziekenhuis teruggekeerd.

President Trump had zijn verrassingsrit kort op voorhand aangekondigd in een videoboodschap op Twitter. In de boodschap laat hij ook weten "dat hij veel heeft bijgeleerd over COVID". "Ik snap het, ik begrijp het", zei hij nog. Hij bedankte verder de artsen en het personeel van het ziekenhuis.

Lees verder onder de videoboodschap:

Zware medicatie

De voorbije dagen is duidelijk geworden dat de president erg zware medicatie heeft gekregen. Hij wordt behandeld met een experimentele medicijnencocktail van het farmabedrijf Regeneron. Daarnaast krijgt hij ook de virusremmer Remdesivir toegediend. Vandaag lieten zijn artsen ook weten dat hij Dexamethason krijgt, dat is heel zware medicatie die normaal alleen aan erg vergevorderde COVID-patiënten wordt toegediend.

Het doet me soms denken aan de oude Sovjet-Unie waar leiders op sterven lagen en de sovjettelevisie het bericht gaf dat het goed ging

VS-correspondent Björn Soenens

"Het lijkt erop dat de dokters middelen hebben toegediend die normaal voorbehouden zijn voor mensen die zwaar ziek zijn", zegt VS-correspondent Björn Soenens daarover. Het doet hem vermoeden dat de gezondheidstoestand van de Amerikaanse president veel ernstiger is dan de dokters voor de televisiecamera’s willen doen geloven.

Afgelopen weekend kwamen er tegenstrijdige signalen over de gezondheidstoestand van Trump. De arts van het Witte Huis zei dat de president aan de beterende hand zou zijn. De stafchef van de president liet dan weer weten dat de komende 48 uur cruciaal zouden zijn. 

Later kwam Trumps arts met een officiële update over zijn patiënt. Daarin laat de dokter weten dat de president "substantiële vooruitgang heeft gemaakt sinds de diagnose".  "De president wil een rooskleurig imago de wereld insturen en waarschijnlijk heeft hij dus zijn artsen gebrieft", zegt Soenens daarover. "Het doet me soms denken aan de oude Sovjet-Unie waar leiders op sterven lagen en de sovjettelevisie het bericht gaf dat het goed ging."

Lees verder onder de uitleg van Soenens:

Video player inladen...

Trump: "Ik voel me al veel beter"

Eerder had Trump al een korte videoboodschap van 18 seconden online gezet. Dat gebeurde net voor hij met een helikopter werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Nu is er een langere video van goed 4 minuten, die hij via zijn Twitter-account verspreidde. De president zegt daarin dat hij zich niet zo goed voelde toen hij in het ziekenhuis aankwam. Maar "ik voel me nu veel beter", vertelt Trump, gezeten aan een tafel, strak in het pak -zij het zonder das.

Lees verder onder de tweet:

De president heeft er goede hoop op dat hij "snel weer terug zal zijn" om weer campagne te voeren voor de presidentsverkiezingen die op 3 november plaatsvinden. 

"Ik begin me goed te voelen. We weten het niet voor de periode van de komende dagen. Dat wordt de echte test. We zullen zien wat er gebeurt in die komende dagen."

"Hij zag er bleekjes uit, maar kwam optimistisch over", taxeert Amerika-correspondent Björn Soenens. Trump kwam bij Soenens ook wat onzeker over, hoewel hij verbaal helemaal zichzelf was en de superlatieven niet schuwde. 

Beluister hier duiding door VS-correspondent Björn Soenens in "De ochtend" op Radio 1 en lees eronder verder:

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen