Videospeler inladen...

Ziekenhuizen verontrust door toename van aantal patiënten op intensieve zorg in Brussel, Antwerpen en West-Vlaanderen

De ziekenhuizen in ons land maken zich zorgen over het sterk stijgende aantal patiënten met COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus. Het UZ in Brussel moet al patiënten overbrengen naar andere ziekenhuizen. Vooral de stijging van het aantal mensen op een intensieve-zorgafdeling is onrustwekkend, zegt Margot Cloet, gedegelegeerd bestuurder van zorgkoepel Zorgnet-Icuro.

Wie naar de coronacijfers van de afgelopen weken kijkt, ziet het aantal nieuwe ziekenhuisopnames sterk stijgen. Per dag worden nu gemiddeld 71 COVID-19-patiënten in onze ziekenhuizen opgenomen. Daardoor liggen er nu, alles samen, 818 mensen in het ziekenhuis die besmet zijn met het coronavirus. 

Vanuit virologisch standpunt is dat op zich al verontrustend. “Maar wat ons nog meer verontrust, is de stijging van het aantal patiënten op intensieve zorg, bij mensen die heel ziek zijn”, zegt Margot Cloet van Zorgnet-Icuro, waaronder de meeste ziekenhuizen vallen.

Op dit moment hebben 184 patiënten intensieve zorg nodig en dat betekent een zware belasting voor de ziekenhuizen. Vooral in en rond Brussel, in het Antwerpse en in een aantal West-Vlaamse ziekenhuizen lopen de afdelingen voor intensieve zorg vol. 

Drempels

Om te voorkomen dat de ziekenhuizen en hun personeel overbelast worden door de toevloed aan COVID-19-patiënten zijn er onderling afspraken gemaakt, legt Margot Cloet uit.

“Ziekenhuizen moeten op dit moment 15 procent van hun intensieve bedden reserveren voor COVID-patiënten. Wanneer zij daarboven gaan, kunnen ze patiënten verhuizen naar ziekenhuizen in hun netwerk.” 

Van zodra alle ziekenhuizen van een netwerk aan die 15 procent zitten, wordt de drempel noodgedwongen verhoogd 25 procent. Eens die drempel overschreden wordt, gaat het naar 50 procent.

Brussel

Eén van de ziekenhuizen waar al geflirt wordt met drempel van 15 procent, is het UZ in Brussel. Het universitair ziekenhuis moet nu al patiënten overplaatsen naar andere ziekenhuizen in hun netwerk, zoals naar Aalst “Maar als de situatie nog erger wordt, zal het UZ oplossingen moeten zoeken buiten het eigen netwerk”, zegt CEO Marc Noppen. 

Ik heb het gevoel dat dat nog niet doorgedrongen is in de maatschappij en bij de beleidsmakers.
Marc Noppen (CEO UZ Brussel)

“De situatie baart ons zorgen”, zegt Noppen, die eraan herinnert dat het coronavirus nog altijd dezelfde zware gevolgen heeft als in het voorjaar. “Ik heb het gevoel dat dat nog niet doorgedrongen is in de maatschappij en bij de beleidsmakers."

Om de sterk stijgende curve om te keren, vindt Noppen dat de overheid moet inzetten op sensibilisering bij de bevolking. “Ik begrijp dat mensen coronamoe zijn en telkens dezelfde boodschap krijgen. Maar je zou ervan schrikken hoeveel mensen niet goed beseffen wat er aan het gebeuren is. We merken dat ook bij de patiënten: er is echt nog plaats voor informatie en sensibilisering.” 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen