Zonnebeeks boezembrood moet borstkanker bespreekbaar maken

Oktober is traditioneel de actiemaand voor Think Pink in haar strijd tegen borstkanker. Ook de gemeente Zonnebeke neemt enthousiast aan de actie deel, met een kwinkslag. Boven het dorpsplein hangt een slinger van bh's en de lokale bakkers verkopen boezembrood en borstgebakjes. Vrouwen stellen preventief onderzoek uit door corona, maar de gemeente benadrukt dat dit veilig kan.

Het gemeentebestuur van Zonnebeke wil de inwoners sensibiliseren en mobiliseren in de strijd tegen borstkanker. “Oncologen en radiologen trekken aan de alarmbel. Ze zien dat vrouwen hun preventieve onderzoeken en consultaties, waaronder het bevolkingsonderzoek naar borstkanker, uitstellen omwille van corona en de angst om besmet te raken”, zegt schepen van Sociale Zaken Joachim Jonckheere (#TEAM8980). "Jammer", vindt hij, "want het onderzoek verloopt coronaveilig en is belangrijk om eventuele borstkanker snel op te sporen en te behandelen. 

(lees verder onder de foto) 

Zonnebeke probeert nu haar inwoners zo goed mogelijk te informeren en drempels te verlagen om het onderwerp bespreekbaar te maken. Het gemeentepersoneel draagt roze lintjes - het symbool voor de strijd tegen borstkanker -  aan het dorpsplein hangt een slinger met bh's en er loopt een actie bij de lokale bakkers. Die verkopen tijdelijk borstgebak en boezembrood. Davy Moeyaert (36) en zijn vrouw Lien Vancraeynest (34) bieden vanaf zaterdag een maand lang gebakjes aan in de vorm van een borst in bakkerij Moeyaert in deelgemeente Passendale. “We hebben drie soorten: framboos, chocolade en glutenvrij”, vertellen ze. “De tepel wordt gemaakt uit een soort suikerpasta. Het is de eerste keer dat we zoiets doen. Het is een kleine moeite. Per 50 gebakjes schenken we 25 euro aan Think Pink. Eén gebakje kost 4,60 euro, 10 cent komt van de klant en 40 cent van ons.”

Meest gelezen