Advocate familierecht: "De erkenning van Delphine is belangrijke overwinning voor alle buitenechtelijke kinderen"

De erkenning van Delphine van Saksen-Coburg als kind van koning Albert II is een belangrijke overwinning voor alle buitenechtelijke kinderen. Dat zegt advocate familierecht Stefanie Keyser in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Het verhaal van Delphine heeft veel mensen in een gelijkaardige situatie doen inzien dat er oplossingen mogelijk zijn. Het heeft het thema uit de taboesfeer gehaald."

Delphine Boël gaat voortaan als Delphine van Saksen-Coburg door het leven. Via de rechtbank heeft ze de erkenning verkregen waar ze jarenlang voor juridische strijd heeft gevoerd. In interviews vandaag gaf ze mee dat ze door lotgenoten is gecontacteerd en bedankt om hen een stem te geven. "Ze krijgen nu het signaal dat ze rechten hebben en die desnoods via de rechtbank kunnen afdwingen", zei ze daar vanmorgen over.

Stefanie Keyser, advocate familierecht, beaamt dat. "Het verhaal van Delphine is voor veel mensen in gelijkaardige situaties heel herkenbaar", zegt ze op Radio 1. "Ze hebben nu ingezien dat er oplossingen mogelijk zijn en dat de rechter in het belang van het kind zal handelen. Zelfs als de tegenstander de koning van dit land blijkt te zijn. Het heeft het vertrouwen van die mensen in Justitie vergroot."

Erkend worden door onze ouders heeft gevolgen voor wie we zijn en wie onze kinderen zijn

Telkens de zaak van Delphine in de media kwam, merkte Keyser in haar praktijk op dat er meer vragen kwamen van mensen in soortgelijke situaties. "Hoe is het mogelijk om zo'n zaak te beginnen? Welke stappen moeten we ondernemen voor een erkenning", zegt Keyser. Het ging dus heel vaak om zeer concrete vragen.

De procedure van Delphine heeft het thema van buitenechtelijke kinderen wat uit de taboesfeer gehaald, zegt de advocate. "We stellen vast dat cliënten meer belang hechten aan het emotionele aspect dan aan het juridische", vertelt ze. "Erkend worden door onze ouders heeft gevolgen voor wie we zijn en wie onze kinderen zijn."

Een erkenning moet trouwens niet altijd via de rechtbank verlopen. "In ideale omstandigheden wordt dit geregeld in de privésfeer", zegt de advocate. Ze vermoedt ook dat de uitspraak ouders die zelf op de rem staan bij een erkenning doet inzien dat ze dit beter in der minne regelen, dan voor de rechtbank.

Meest gelezen