Groen-voorzitter Almaci begrijpt teleurstelling Calvo: "Aanstelling ministers niet gelopen zoals we gewild hebben"

Partijvoorzitster van Groen Meyrem Almaci begrijpt de teleurstelling en ontgoocheling van Kristof Calvo. Dat heeft ze laten weten na het partijbureau van haar partij. Calvo was de gedoodverfde kandidaat om minister te worden in de nieuwe federale regering, maar werd dat toch niet. Het partijbestuur gaat de besluitvormingsprocedure voor de aanduiding van ministers herbekijken.

Na een lange nacht werd donderdagochtend bekendgemaakt dat Petra De Sutter en Tinne Van der Straeten de ministers voor Groen zijn in de nieuwe federale regering. Calvo, de aangewezen kandidaat, had het dan toch niet gehaald. 

Almaci benadrukt dat de aanstelling van De Sutter en Van der Straeten conform de afspraken is verlopen. "Maar we voelen aan dat we nu moeten kijken hoe dat beter kan in de toekomst." Daarbij beklemtoont ze dat de manier waarop Calvo werd ingelicht niet is gelopen zoals ze gewild heeft. Het partijbestuur zal het besluitvormingsproces dan ook herevalueren. 

Almaci vertelt dat ze de teleurstelling en ontgoocheling van Calvo begrijpt. "Ik kan alleen maar herhalen dat ik Kristof ongelooflijk waardeer. Hij is een echte raspoliticus waar we als partij de komende jaren nog heel veel aan gaan hebben." Meer details wil ze voorlopig nog niet vrijgeven. Eerst wil de partijvoorzitter een goed gesprek hebben met Calvo.

Almaci wenste de nieuwe ministers nog eens alle succes bij de uitvoering van het nieuwe regeerakkoord. "Nu moeten we samen doen wat nodig is om de gezondheidscrisis, de socio-economische crisis en de klimaatcrisis aan te pakken. Alleen door samen te werken kunnen we deze uitdagingen aan."

Bekijk het statement van Almaci: 

Video player inladen...

"Iedereen met respect behandelen"

Calvo liet zondag in "De zevende dag" nog maar eens zijn teleurstelling blijken: "Je kan niet iedereen minister maken. Maar je kan wel iedereen met respect behandelen. En dat is helaas niet gebeurd." 

Hij liet wel verstaan dat hij nog altijd even enthousiast is over het regeerakkoord en dat de keuze voor De Sutter en Van der Straeten "een mooie en sterke keuze is". 

Herbekijk het gesprek met Calvo in "De zevende dag": 

Video player inladen...

Meest gelezen