Archeologiedagen tonen Limburgse sporen uit het verleden

Volgend weekend zijn het archeologiedagen. Ook in Limburg kan je in verschillende gemeenten iets bijleren over archeologie, de geschiedenis en onze voorouders. Nog elke dag worden er in onze Limburgse bodem dingen ontdekt waardoor we meer te weten komen over ons verleden. 

"Als archeoloog moet je echt wel heel geduldig zijn", zegt archeoloog Rik van de Konijnenburg. "En dikwijls hopen dat er iets zit, want je vindt niet altijd iets." Na zijn universitaire studies in Leuven ging hij 40 jaar geleden aan de slag als archeoloog. Van de Konijnenburg begon in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren, maar belandde daarna in Bree. "De laatste tien jaar hebben we rondom het centrum toch wel veel gevonden. We hebben bijvoorbeeld een klooster uit de 15e eeuw bijna volledig opgegraven en er zijn ook sporen uit de ijzertijd en de Romeinse periode gevonden."

De laatste tien jaar hebben we rondom het centrum van Bree veel gevonden

Rik van de Konijnenburg, archeoloog

Onder het Vrijthof in Bree werd onlangs ook een gewelf gevonden, maar voorlopig is het nog niet duidelijk om wat voor een gewelf het precies gaat. "Aan de ingang van het Vrijthof hebben vroeger drie huizen gestaan", vertelt van de Konijnenburg. "Vroeger lag de ingang naar de kelder buitenshuis, omdat er anders binnenshuis te veel plaats verloren ging. Het stuk gewelf dat we gevonden hebben, zou dus weleens de toegang tot de kelder van die huizen geweest kunnen zijn."

Op de plekken waar iets gevonden is, worden binnenkort affiches opgehangen, zodat de mensen kunnen kennismaken met wat daar ter plaatse onder de grond zit.

(Lees verder onder de foto)

Rik van de Konijnenburg

Urnenveld in Bocholt

Ook in Bocholt valt er op archeologisch vlak heel wat te beleven, want daar ligt een urnenveld uit de vroege ijzertijd. "Dat urnenveld is ongeveer 2.500 jaar oud", vertelt Joyce Paesen van de Onroerende Erfgoeddienst Lage Kempen (IOED). "Het ligt in een bosgebied. Tot twee jaar geleden was het volledig bos, maar vorig jaar hebben we een open plek gecreëerd, zodat de grafheuvels zichtbaar werden voor iedereen."

We willen de leerlingen tonen dat geschiedenis niet altijd saai hoeft te zijn

Joyce Paesen van IOED

"We willen teruggaan naar het oorspronkelijke landschap", gaat Paesen verder. "Dat was heidegebied. Daarom gaan we samen met leerlingen van het vijfde leerjaar heidestrooisel over het urneveld plaatsen. Dan zou de heide in het voorjaar weer moeten groeien. We doen dat samen met de basisschool omdat we leerlingen bewust willen maken van het erfgoed in hun gemeente. We willen hen ook warm maken en tonen dat geschiedenis niet altijd saai hoeft te zijn."

In Hamont-Achel en Pelt is er volgend weekend ook een fietstocht. Die brengt je langs verschillende archeologische sites in Bocholt, Hamont-Achel en Pelt. 

(Lees verder onder de foto)

IOED Lage Kempen

Rendierjagerspad in Zonhoven

In Zonhoven hebben ze ook een opmerkelijk plan. Daar willen ze een rendierjagerspad aanleggen. "Het prachtige landschap dat er nu nog is, was 10.000 jaar geleden al heel belangrijk voor de mensen", legt Guido Pirotte uit. "Wij willen mensen tijdens een wandeling terugkatapulteren in de tijd. Dat gaan we op verschillende manieren proberen. Met een soort kijker gaan we hen bijvoorbeeld in dezelfde richting laten kijken als de mensen van vroeger en dan krijgen ze het landschap van toen te zien."

Het landschap van vroeger is gemakkelijk te reconstrueren. "Aan de hand van bodemstalen kan je perfect zien welke planten en bomen er vroeger groeiden", besluit Pirotte. In Zonhoven zijn er ook kampvuren en meer dan 13.000 vuursteenstukjes gevonden. Dat bewijst dat er daar vroeger mensen geleefd hebben. 

Wie meer wil weten over de archeologiedagen kan terecht op de website www.archeologiedagen.be 

 
Regionaal Landschap Lage Kempen

Meest gelezen