Sebastian Marko // LIMEXIMAGES

Gelenaar wint opnieuw Benelux kampioenschap houthakken: "Trots om de Belgische eer hoog te houden"

Voor de derde keer op rij schopte Koen Martens uit Geel het tot de Benelux kampioen houthakken. Op het kampioenschap "Stihl Timbersports" blonk hij uit in zes loodzware disciplines. Hij stoot zo door naar het wereldkampioenschap in München. Daar hoopt hij de top 5 te behalen, vertelde hij in "Start Je Dag" bij Radio 2 Antwerpen. 

Koen Martens uit Geel mag zich voor het derde jaar op rij kampioen houthakken noemen van de Benelux. Ook dit jaar won hij het kampioenschap "Stihl Timbersports", waarbij dikke houtblokken op verschillende manieren zo snel mogelijk doorgezaagd of doorgehakt moeten worden. 

Wereldtop

"Dat ik voor de derde keer de eer van België hoog mag houden, daar ben ik wel trots op", vertelt Martens in "Start Je Dag" bij Radio 2 Antwerpen. De Gelenaar stoot nu door naar het wereldkampioenschap in München op 29 november. "Ik ben altijd geëindigd als twaalfde van de wereld, maar mijn grote droom is om de top 10 te halen. Dit jaar voel ik me heel goed en zit alles mee, dus wil ik mijn grens verleggen en het zelfs tot de top 5 schoppen." 

Dit jaar wil ik m'n grens verleggen en het tot de top 5 van de wereld schoppen

Koen Martens, Benelux kampioen Stihl Timbersports

Pure topsport

Zo'n kampioenschap houthakken win je niet zomaar. Het is een echte topsport, vertelt Martens. "De tijd van de mannen met lange baarden en een geruite hemd is voorbij", lacht hij. Om het Benelux kampioenschap te winnen moest Martens 6 loodzware disciplines overwinnen, zoals het om het snelst doorhakken van boomstammen. "Je lichaam, hoofd en techniek moeten alle drie op een goede lijn zitten. Alles moet op punt staan om goed te presteren." Bovendien moeten de deelnemers het nodige materiaal ook perfect kunnen beheersen. Martens bewees dat hij al deze elementen perfect onder de knie had. 

Door het coronavirus was er dit jaar geen publiek aanwezig om de houthakkers aan te moedigen. De mentale steun van een live publiek ontbrak dus, wat het nog zwaarder maakte. Wel volgden 9 miljoen kijkers de wedstrijd via een livestream.

Meest gelezen