Pexels-Tomasz Filipek

Berlare zoekt hengelsteward: "Hij of zij ziet er onder meer op toe dat een visser niet te veel vis meeneemt"

De gemeente Berlare en het Agentschap voor Natuur en Bos zijn op zoek naar een hengelsteward. Zo'n steward heeft een controlerende functie, maar is er ook om de hengelaars te helpen: "Hij, of zij, moet zelf kunnen vissen en moet ervoor zorgen dat de vissers zo goed mogelijk hun sport kunnen beoefenen", legt woordvoerder Jeroen Denaeghel van het Agentschap voor Natuur en Bos uit.

"Hengelstewards moeten zelf vissers zijn", zegt Jeroen Denaeghel. "Ze moeten ervoor zorgen dat de hengelaars hun sport goed kunnen uitoefenen en dat de hengelplaatsen goed onderhouden worden. Ze verwijderen vegetatie op de oevers of herstellen wandelpaden."

Niet te veel vis

Vissen is in principe het hele jaar toegelaten. Maar vissers moeten altijd de regels volgen. De theorie en de wetgeving achter de vissersport is belangrijk: "De steward moet erop toezien dat de wetgeving goed nageleefd wordt. Een van de regels is dat de vissers niet te veel vis mogen meenemen." Een visser mag bijvoorbeeld maximaal 5 dode vissen groter dan 15 cm vervoeren. Paling en snoekbaars is beperkt tot maximaal 3 stuks, en kleine aasvissen (minder dan 15 cm) is beperkt tot maximum 20.

Een hengelsteward is iemand die alles weet over het vissen, en dan ook nog eens een praatje slaat met de vissers

Woordvoerder Jeroen Denaeghel van het Agentschap voor Natuur en Bos

Wetenschappelijk onderzoek

"Het zijn mensen die zeer geëngageerd zijn en dicht bij de vissport staan. De stewards kunnen deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek door zeldzame vissoorten mee te helpen beschermen. Daarnaast ruimen ze vervuiling van waterlopen op." En het sociale aspect is minstens even belangrijk, zegt Denaeghel: "De vissers vinden het leuk dat ze een praatje kunnen maken met de stewards, vooral omdat die de vissport zelf ook goed kennen, ze weten waar ze over praten."

Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft op dit moment een zestal hengelstewards in dienst in Vlaanderen. Denaeghel verwacht dat er nog meer zullen bijkomen. 

Meest gelezen