Radio 2

Brandweer redt paard uit gracht, ruiter ongedeerd: “Ik had een vest met ingebouwde airbag aan”

Zondagmiddag heeft de brandweer van Beveren een paard uit een gracht gehaald in de buurt van de oprit Waaslandhaven Zuid. Het dier was op hol geslagen nadat het geschrokken was van een geel paaltje. De ruiter viel van het paard, maar was ongedeerd omdat hij een vest met ingebouwde airbag droeg: “Eigenlijk ben ik heel zacht geland”, getuigt hij.

“Ik was gisterenmorgen een toertje gaan maken met mijn paard”, vertelt ruiter Danny Van Mullem bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Mijn paard heet Cas en is nog redelijk jong. Na een paar kilometer wandelen is Cas geschrokken van een geel paaltje.” Het paard begon te steigeren en de ruiter viel op de grond. “Gelukkig had ik mijn nieuwe vest met een ingebouwde airbag aan.”

Een luide knal

“Sinds 2 maanden draag ik een speciale vest met een airbag”, gaat Van Mullem verder. “Mijn vrouw had me gezegd dat ik zoveel mag paardrijden als ik wil zolang ik maar zo’n vestje draag. Ik ben haar heel dankbaar dat ze me verplicht heeft om zo’n vest te kopen, want het kwam gisteren al goed van pas.”

Je hoort een luide knal, dan blaast de vest zich op en lijk je op een michelinmannetje

“De vest is met een draad bevestigd aan het zadel van het paard en op het moment dat je valt, wordt de koppeling losgetrokken en dan blaast de vest zich volledig op”, legt Van Mullem uit. “Je hoort dan een hele luide knal, en nog voor je op de grond terecht komt, ben je een michelinmannetje en val je op een luchtkussen. Ik ben na mijn val gewoon rechtgestaan alsof er niets gebeurd was en ging meteen op zoek naar Cas, want die was intussen weggelopen.” 

(Lees verder onder de foto van Danny Van Mullem met zijn airbagvest.)

Danny Van Mullem met zijn airbagvest

Kalmeringsmiddel

“Ik heb Cas teruggevonden dankzij voorbijgangers. Heel wat mensen waren hem onderweg tegengekomen en vertelden me welke richting hij was opgegaan”, zegt Van Mullem nog. “Uiteindelijk vond ik hem op een akker waar hij niet veel later in een gracht sukkelde. Het paard was in shock. Gelukkig schoten de brandweer van Beveren en de dierenarts ter hulp. Het paard werd uit de gracht gehaald en kreeg een kalmeringsmiddel. Eind goed al goed!”

Radio 2

Meest gelezen