Archiefbeeld

Kleiner kerstfeest door corona? Dan moeten de Britse kalkoenen op dieet

Britse kalkoenkwekers zetten hun dieren op dieet en gaan ze wellicht vroeger slachten dan gepland. Dat melden verschillende Britse media. Door de coronamaatregelen moeten de Britten noodgedwongen in beperkte kring kerst vieren, dus vallen de klassieke kerstkalkoenen te groot uit. De Belgische kalkoenen moeten voorlopig niet op dieet.

Net als bij ons is er in Groot-Brittannië door het coronavirus een limiet aan het aantal mensen dat bij elkaar mag komen. Voorlopig staat die grens in het land op zes. Nu de cijfers ook aan de overkant van het Kanaal aan het stijgen zijn, ziet het er niet naar uit dat dit aantal snel zal opgetrokken worden. Dus zijn de Britse kalkoenkwekers nu al aan het ingrijpen.

Een traditioneel Britse kerstmaal bestaat onder meer uit een grote gevulde kalkoen. Alleen dreigen die dit jaar dus veel te groot uit te vallen, omdat de familiefeesten door corona veel kleiner zullen zijn. Een gemiddelde kerstkalkoen weegt zowat 7 kilo, zeker voldoende om ruim 10 mensen eten te geven. Veel meer dan het aantal toegestane personen.

Lees verder onder de foto:

© Design Pics

Kleinere kalkoenen kweken is moeilijk, want de dieren zijn in het voorjaar al geboren en al de hele zomer vetgemest. Het was moeilijk in te schatten hoe lang de coronacrisis zou aanslepen. Om te voorkomen dat de gekweekte kalkoenen te groot uitvallen voor de kerstdis, beslissen veel Britse kwekers nu om hun dieren op dieet te zetten en zelfs vroeger te slachten.

"We kunnen spelen met hun voeding en ze een week vroeger slachten om ze iets kleiner te maken, maar verwacht ook geen gigantisch groot verschil", laat een kweker optekenen bij The Times. Als ze vroeger moeten geslacht worden, moeten ze ook diepgevroren worden en dat kan natuurlijk de smaak beïnvloeden.

Wat met de Belgische kalkoenen?

Bij de beroepsvereniging voor pluimveehouders is de horen dat de Belgische kalkoenen voorlopig niet op dieet gaan. Ze sneller slachten dan gepland, is praktisch heel moeilijk. Er is ons land maar één slachthuis voor kalkoenen. Veel Belgische kalkoenen worden in Duitsland geslacht, maar daar is een grote achterstand ontstaan door het coronavirus. Verschillende slachthuizen hebben er deels stilgelegen, na uitbraken van het virus onder de personeelsleden.

Bovendien wijst de landsbond erop dat er in tegenstelling tot in veel Angelsaksische landen bij ons geen grote traditie is van kalkoen eten op kerst. "De kalkoenconsumptie is heel het jaar rond vrij stabiel", klinkt het. "Er is wel een piekje rond kerst, maar geen zo’n grote piek als bijvoorbeeld in Groot-Brittannië."

De regels om samen te komen zijn bovendien bij ons anders dan in Groot-Brittannië. Er is al gezegd dat we kerst dit jaar kleiner zullen moeten vieren, maar voorlopig mag je nog steeds met 10 personen samenkomen. Dat is een pak meer dan bij de Britten. Al kunnen die regels natuurlijk tegen het eindejaar opnieuw veranderd zijn.

Archiefbeeld

Meest gelezen