Cartoonist Marec

Cartoonist Marec heeft veel werk met nieuwe gezichten federale regering: "Moeilijk, die drie blonde ministers lijken op elkaar"

Nu België een nieuwe federale regering heeft, moeten ook cartoonisten de handen uit de mouwen steken. Zeker nu enkele witte konijnen een ministerpost te pakken hebben gekregen. Marec, huiscartoonist bij Het Nieuwsblad en Dag Allemaal, waagt zich aan een eerste cartoon van kersverse ministers Annelies Verlinden (CD&V) en Ludivine Dedonder (PS) en staatssecretaris Eva De Bleeker (Open VLD).

Radio 1 ging langs in zijn atelier in Brugge, waar geen tekeningen van politici maar een grote foto van Serge Gainsbourg op zijn vingers kijkt.

Marec vindt het leuk dat zijn hoofdpersonages om de zoveel jaar veranderen. Maar de drie ministers lijken wel hard op elkaar. “De minister van Defensie Ludivine Dedonder, Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken en Eva De Bleeker, staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming zijn drie blonde vrouwen waarvan de gezichtskenmerken niet veel verschillen. Ik kan hun naam er bijzetten, maar dat is voor een cartoonist een teken van zwakte”, zegt Marec.

"Eeuw van de vrouw"

"Hij schetst eerst met potlood en gaat er nadien over met zwarte stift. “Dedonder moet ik misschien wel tekenen als een vrouwelijke heldin, zoals Lara Croft, zwaarbewapend als defensieminister. De Bleeker heeft een wat scherpere neus. En Verlinden geef ik een oranje trui als CD&V’er."

Ook premier Alexander De Croo (Open VLD) moet er nog bij. “Ik weet dat hij ergens een klein littekentje heeft. Ik ga hem ook al enkele serieuze tekenen van vermoeidheid meegeven”, lacht de cartoonist. “De titel van deze tekening is "Eeuw van de vrouw", het zou een James Bond titel kunnen zijn.” 

Meest gelezen