Delphine van Saksen-Coburg nu ze prinses is: "Ik heb dit nooit voor het geld gedaan, Boël is rijker"

Delphine van Saksen-Coburg zegt dat het in haar strijd om erkend te worden als dochter van koning Albert II nooit ging om geld of koninklijke titels, maar dat ze gelijk wil behandeld worden als haar halfbroers en halfzus. Toen de DNA-uitslag er was, wou ze Albert de kans geven om er zelf mee naar buiten te komen, "nederig, als een groot man". Maar na zijn afwijzende reactie voelde ze zich "verraden". "Ik heb dit nooit voor het geld gedaan, ik zou wel dom zijn."

Het Brusselse hof van beroep besliste eind vorige week dat Delphine zich officieel prinses van België mag laten noemen en Koninklijke Hoogheid. Ze mag voortaan ook de achternaam van haar vader, van Saksen-Coburg, dragen. Daarmee komt een einde aan haar jarenlange jurdische strijd om erkend te worden als dochter van Albert II.

Bekijk het gesprek met Delphine van Saksen-Coburg uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Video player inladen...

Bij het begin van de juridische procedure vroeg Delphine niet om een prinselijke titel. "Ik had nooit gedacht dat het zover zou komen", zegt ze in een interview aan VRT NWS. "Toen de DNA-uitslag er was, die zei dat hij mijn vader was, zijn we niet meteen naar de pers gestapt. We hebben dat heel stil gehouden, zodat Albert de kans zou krijgen om naar buiten te komen, nederig, als een groot man. Misschien hadden we het samen kunnen doen. Zo hadden we hier allebei als winnaar kunnen uitkomen."

Hij zei dat hij mij nooit echt als zijn dochter beschouwd heeft. Het voelde alsof ik een mes in de rug kreeg.

Maar de reactie van Albert was niet wat ze in gedachten had. In een mededeling liet hij toen weten dat hij niet langer zou betwisten dat hij de wettelijke vader was en dat hij haar zou opnemen in zijn testament. Hij voegde er wel aan toe dat er nog steeds juridische argumenten en bezwaren waren om het feit te rechtvaardigen dat een wettelijk vaderschap niet noodzakelijk de weergave is van een biologisch vaderschap.

"Hij zei dat hij mij nooit echt als zijn dochter beschouwd heeft. Het voelde alsof ik een mes in de rug kreeg. Ik voelde me zo verraden", zegt Delphine. "Daarna dacht ik, als dat het geval is, dan wil ik exact hetzelfde als mijn broers en zus. Ik wil niet diegene zijn naar wie altijd gewezen wordt als "anders". Daar was het me om te doen. Ik wilde hetzelfde zijn."

Bekijk hier het fragment uit het VRT NWS-interview met Delphine van Saksen-Coburg en lees voort onder de video:

Video player inladen...

Volgens de uitspraak van het Brusselse hof van beroep heeft Delphine ook recht op een deel van de erfenis van Albert II, maar op een dotatie kan ze geen aanspraak maken. 

Maar voor het geld, heeft Delphine het nooit gedaan, benadrukt ze in "Het Journaal". "Boël (haar "oorspronlijke vader, red.) was veel rijker dan de koninklijke familie. Bovendien was ik zijn enige kind, nu moet het worden verdeeld. Ik zou dus wel dom zijn als ik het voor het geld zou hebben gedaan."

Koninklijke Hoogheid

Delphine zegt dat ze nooit aan iemand gevraagd heeft om haar aan te spreken met Koninklijke Hoogheid. "Dat is mijn stijl niet." Ze zegt ook dat ze haar kunstwerken zal blijven ondertekenen met Delphine, zoals ze al altijd doet. Vanochtend zei ze in "Matin première" bij de collega's van RTBF dat ze niet denkt dat het haar carrière zal vooruithelpen dat ze nu prinses is. "Maar ik ben al gevestigd als kunstenaar." 

Ik heb nu het gevoel dat ik het recht heb om te bestaan. 

Delphine is tevreden over het parcours dat ze gevolgd heeft om te krijgen wat haar toekomt. "Ik ben erg blij", zegt ze. "Ik heb nu het gevoel dat ik het recht heb om te bestaan. Mijn beslissing om de hulp van de wet en het gerecht in te roepen, was de juiste beslissing. Ik heb de juiste weg gekozen. Ze hebben me gelijk gegeven. Ik heb het recht om erkend te worden, zoals de andere wettelijke kinderen van Albert II."

 Er is nu een eind gekomen aan een jarenlange strijd om erkenning. Maar van haar vader, Albert II, heeft ze nog niets gehoord. Ook het Koninklijk Paleis of haar halfbroers en halfzus hebben nog geen contact met haar opgenomen. "Ik verwacht niets meer", zegt ze, maar ze betreurt het wel. "Ik heb jarenlang geprobeerd om het achter de schermen te regelen. Maar het zat geblokkeerd. Ik was een zwart schaap dat stoorde. Dat was onleefbaar voor mij."

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Video player inladen...

Bekijk hieronder de integrale persconferentie (deels in het Frans en het Engels):

Video player inladen...

Meest gelezen