Longarts bezorgd over komende maanden: "Moeten echt vermijden dat we opnieuw andere zorg moeten uitstellen"

Longarts Eva Van Braeckel (UZ Gent) is bezorgd over het stijgend aantal ziekenhuisopnames door het coronavirus. Ze vreest dat de ziekenhuizen deze winter overvol zullen liggen en dat ook andere patiënten daar zullen onder lijden. "We dragen nog steeds de gevolgen van uitgestelde operaties tijdens de eerste golf. We moeten absoluut vermijden dat dit een tweede keer gebeurt."

Op dit moment liggen er 866 patiënten in het ziekenhuis met een coronabesmetting, 186 van hen hebben intensieve verzorging nodig. En de cijfers blijven maar stijgen. Gemiddeld komen er nu elke dag 77 patiënten bij in het ziekenhuis.

Longarts Eva Van Braeckel van het UZ Gent is ongerust dat de ziekenhuizen de komende maanden overbelast zullen geraken. "Op dit moment is de situatie nog onder controle, maar zelfs zonder corona gebeurt het dat sommige ziekenhuizen vol liggen tijdens de wintermaanden", zegt ze in "Nieuwe Feiten" op Radio 1. "Dus dat wordt absoluut een grote uitdaging de komende maanden."

We dragen nog steeds de gevolgen van uitgestelde zorg in maart en april

Eva Van Braeckel, longarts UZ Gent

Tijdens de eerste golf werden alle niet-dringende ziekenhuisopnames, operaties en consultaties uitgesteld. Dat is nu niet het geval. "We moeten echt vermijden dat we dit nog eens moeten doen", zegt Van Braeckel. "We dragen nog steeds de gevolgen van die uitgestelde zorg in maart en april. Zoiets kan je ook geen jaar volhouden natuurlijk, veel van die ingrepen kunnen geen maanden meer wachten."

Eva Van Braeckel roept daarom nog eens op, net als veel andere experten, om extra voorzichtig te zijn bij risicogroepen, zoals ouderen en mensen met een onderliggende aandoening. "De leeftijd en het profiel van de mensen die in de ziekenhuizen terechtkomen, is heel gelijkaardig met wat we tijdens de eerste golf hebben gezien. Het is niet zo dat deze mensen nu minder ziek worden dan bij de eerste golf. Het is ook niet zo dat ze nu minder snel op de afdeling intensieve zorg terechtkomen."

"Daarom moeten we besmettingen bij de hoogrisicogroepen absoluut vermijden. Het is de enige manier om optimale zorg te kunnen blijven garanderen, zowel voor COVID- als voor niet-COVID-patiënten", zegt Van Braeckel.

Herbeluister het gesprek met longarts Eva Van Braeckel uit "Nieuwe Feiten" op Radio 1:

Meest gelezen