Videospeler inladen...

Aalst wil niet nog meer Brusselse coronapatiënten opvangen, Steven Van Gucht betreurt: "Gaat in tegen de afspraken"

Aalst wil niet dat er nog meer coronapatiënten vanuit Brussel worden overgebracht. Dat zegt burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). De ziekenhuizen in de hoofdstad kunnen de toestroom aan patiënten niet meer de baas en dus worden ze overgebracht naar Aalst. "De grenzen van onze medische solidariteit zijn bereikt", klinkt het bij D'Haese. Zowel viroloog Steven Van Gucht als Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel, reageren verbaasd: "Dit druist in tegen de gemaakte afspraken."

In het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ) en het Onze-Lieve-Vrouw­ziekenhuis van Aalst (OLV) zijn er de laatste dagen heel wat coronapatiënten bijgekomen en die komen niet allemaal uit de regio. Heel wat nieuwe zieken komen uit Brusselse ziekenhuizen, waar de Aalsterse ziekenhuizen een netwerk mee vormen. In Brussel kunnen ze de toestroom van nieuwe coronapatiënten die verzorging nodig hebben niet meer de baas. Het gaat zowel om mensen met milde symptomen die eventueel extra zuurstof moeten krijgen als om patiënten die er erger aan toe zijn en intensieve verzorging nodig hebben. De burgemeester van Aalst, Christoph D'Haese, vindt nu dat die transfers moeten stoppen. 

"Het spreekt voor zich dat de mensen geholpen moeten worden", zegt D'Haese. "Dat niet doen zou schuldig verzuim zijn." Maar hij wil niet dat de zorg voor de mensen uit de streek in het gedrang komt. "Er zijn grenzen aan de medische solidariteit en ik geloof dat die grens nu bereikt is. Ik ga er redelijkerwijs vanuit dat het basisprincipe moet zijn dat een Aalsterse patiënt naar een Aalsters ziekenhuis moet kunnen gaan, dat is ook het meest medisch verantwoord denk ik." Er komt daarom overleg om de patiënten­verdeling beter te regelen en mogelijk ook bedden voor Aalstenaars vrij te houden. 

Gebruikelijke zorg

Terechtkunnen in het dichtstbijzijnde ziekenhuis is niet de enige bekommernis van de burgemeester. Hij vreest ook dat de gebruikelijke zorg in het gedrang komt. "De reguliere ingrepen - zoals een appendicitis of een hartoperatie - moeten ook kunnen blijven doorgaan. Het kan niet dat die ingrepen uitgesteld moeten worden omdat er onvoldoende bedden vrij zijn door de toevloed van COVID-patiënten." Hij wil vermijden dat er ook vanuit Aalst patiënten doorgestuurd moeten worden naar ergens anders.

Geld speelt ook een rol

Een ziekenhuis is zodanig georganiseerd dat het de meeste inkomsten haalt uit gebruikelijke ingrepen, meer dan uit COVID-patiënten, zo legt de burgemeester uit. "Het is niet aan mij om daar uitspraken over te doen, maar het is een gegeven dat zeker speelt. De gebruikelijke ingrepen gaan achteruit door de coronacrisis. Ingrepen worden uitgesteld en COVID neemt meer plaats in, dat heeft gevolgen voor de financiën." Hij voegt er wel aan toe dat dat niet de voornaamste bekommernis is. "De essentie is dat mensen geholpen moeten kunnen worden. En dat met wederzijdse en correcte solidariteit."

Burgemeester D'Haese spreekt als hoofd van de crisiscel in Aalst, waar de ziekenhuizen in vertegenwoordigd zijn. Hij is ook voorzitter van het ASZ en de ziekenhuizen hebben afgesproken dat hij de communicatie overkoepelend verzorgt. 

UZ Brussel wist van niets

De CEO van het UZ Brussel, Marc Noppen, reageert met verbazing op het nieuws: "De aankondiging van burgemeester D'Haese druist in tegen alle gemaakte afspraken. Net om te vermijden dat ziekenhuizen overbelast raken en reguliere zorg moeten uitstellen, heeft de overheid een spreidingsplan ingevoerd. Dat moet voorkomen dat een bepaald ziekenhuis overbelast raakt, net als in de eerste golf. Dus ik begrijp niet van waar deze aankondiging komt", zegt Noppen. "Het is ook niet collegiaal of solidair."

"Ik betreur ook dat dit eenzijdig is afgekondigd en dat we dit in de media hebben moeten vernemen. Officieel weten wij niets. Ik trek morgen zelf naar Aalst om er met de collega's uit de ziekenhuizen te praten."

Steven Van Gucht: "Solidariteit cruciaal om overbelasting op te vangen"

Ook viroloog Steven Van Gucht betreurt de aankondiging van Christoph D'Haese. "Die solidariteit tussen ziekenhuizen is toch iets waar we maximaal willen op inzetten", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat alle ziekenhuizen de normale zorg kunnen blijven bieden."

Van Gucht benadrukt dat die solidariteit in alle richtingen geldt: "Nu gaan er patiënten van Brussel naar Aalst, maar dat kan in de toekomst ook in de omgekeerde richting gaan. Voorlopig zijn er relatief weinig nieuwe besmettingen in de regio van Aalst, maar er kan altijd een plotse toestroom van patiënten ontstaan. En dan wil je kunnen rekenen op hulp van andere ziekenhuizen."

Nu vooral patiënten van Brussel naar Aalst, maar in de toekomst kan het ook in de omgekeerde richting

Steven Van Gucht, viroloog

Volgens Van Gucht wordt de situatie in de ziekenhuizen elke dag opgevolgd door de FOD Volksgezondheid en de FOD Defensie. "Zo weten we meteen welk ziekenhuis hoeveel patiënten opneemt. Normaal beginnen we patiënten naar een ander ziekenhuis door te verwijzen wanneer er meer dan 15 procent  van het normale aantal bedden op de afdeling intensieve zorg bezet is door COVID-patiënten."

Een ziekenhuis kan daarbij niet zelf kiezen naar welk ander ziekenhuis een patiënt wordt gebracht. "We hebben bewust gekozen voor een systeem dat boven de bestaande ziekenhuisnetwerken staat. Die netwerken bedienen meestal eenzelfde getroffen regio. Vandaar dat het zin heeft om een systeem te gebruiken dat een overkoepelend overzicht heeft."

Herbeluister het volledige gesprek met Steven Van Gucht uit "De wereld vandaag":

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen