Radio 2

Gentse universiteitsaula wordt congrescentrum, Boekentoren krijgt leeszaal

De aula van de Gentse universiteit zal verbouwd worden tot congrescentrum. De Boekentoren wordt voort gerenoveerd. Daarin komen onder andere een leeszaal en een leescafé. De Vlaamse overheid geeft 4,2 miljoen euro steun voor de renovaties.

De Ugent heeft van de Vlaamse regering een erfgoedpremie van 4,2 miljoen euro gekregen voor de renovatie van haar patrimonium. Het geld gaat naar de Boekentoren en naar de bekende ‘Aula Academica’ in het hartje van de Arteveldestad.  Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA) zakte zaterdag af naar de Boekentoren om de premie officieel te overhandigen aan rector Rik Van de Walle. 

Aula wordt congrescentrum

“Twee iconen van de UGent worden in hun oude glorie hersteld, met respect voor de noden van deze tijd”, zegt rector Rik Van de Walle. “Geen academische ivoren torens maar bakens van maatschappelijke betrokkenheid.”

De aula in de Volderstraat in het centrum van Gent deed tot nu toe dienst als ceremonieruimte. De opening van het academiejaar en de uitreikingen van de diploma's vinden er bijvoorbeeld plaats. De aula zal vanaf volgend jaar verbouwd worden tot een congresruimte. Zowel de buitenkant als de binnenkant wordt aangepakt. Over 5 jaar zou alles klaar moeten zijn.

Boekentoren

“De Boekentoren is een begrip in Gent. Eén van de iconen van de architectuur uit het Interbellum. De ligging, op het hoogste punt van de stad, maakt van de toren een baken. Een symbool van wetenschap, wijsheid en kennis”, legt minister Diependaele uit. Het gebouw is ontworpen door de Belgische architect Henry Van de Velde. In de Boekentoren zit de bibliotheek van de universiteit.

De restauratie van de toren is in 2012 begonnen en zal in 2025 klaar zijn. De buitenkant is opgeknapt, maar binnenin wordt nog werk gemaakt van kantoren voor het bibliotheekpersoneel. Er komen ook nog een leeszaal en een leescafé.

Meest gelezen