Videospeler inladen...

Georges-Louis Bouchez krijgt "laatste kans" als MR-voorzitter: "Geen enkele andere tenor heeft een meerderheid"

Georges-Louis Bouchez (MR) blijft voorzitter van de MR. De parlementsleden van de partij gaan akkoord met de hervormingen van het partijbestuur. Elf wijzen zullen Bouchez omringen. "De enige reden waarom Bouchez nog voorzitter is, is omdat geen enkele andere "tenor" een meerderheid rond zich kan verzamelen", zegt Dorian de Meeûs, hoofdredacteur van La Libre Belgique in "Terzake".

Na een partijbureau maandag dat meer dan vijf uur had geduurd, kon MR-voorzitter Bouchez voorlopig aanblijven. Een uitgewerkt voorstel om het bestuur van de partij te hervormen is na middernacht goedgekeurd op een vergadering met al de MR-parlementsleden. 

"Er is een breed debat gevoerd waarbij iedereen open en vrij heeft gesproken. Na de discussies is een algemeen voorstel aangenomen rond sterke elementen op het vlak van organisatie en bestuur. Het bureau wil dit moeilijke moment ombuigen in een kans om verder aan de toekomst te werken", klinkt het in een persbericht dat na het partijbureau werd gepubliceerd. 

De parlementsleden van de MR zijn daarna in de late uurtjes in de parlementaire intergroep overeengekomen om het vertrouwen te behouden in hun partijvoorzitter. Het debat duurde meer dan vier uur en verliep bij momenten erg levendig. Bouchez zal zich wel moeten laten omringen door 11 topfiguren en 'wijzen' van de partij. Dat moet de collegialiteit van de beslissingen versterken.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Partijgenoot en Waals minister van Begroting Jean-Luc Crucke zegt dat Bouchez zich anders moet opstellen. Zo zou er onder andere een einde moeten komen aan het "hypervoorzitterschap". "We geven een laatste kans aan de voorzitter, maar willen vooral de partij moderniseren en collegialer maken", zegt Crucke.

Volgens Dorian de Meeûs de hoofdredacteur van La Libre Belgique kan de storm nog lang duren. Het doet hem denken aan de ruzie binnen de partij tussen de clans van Didier Reynders en Charles Michel enkele jaren geleden. "Het is heel moeilijk", zegt hij in "Terzake".

Er is geen afzettingsprocedure binnen de partij

Dorian de Meeûs, hoofdredacteur La Libre Belgique

De Meeûs zegt dat het niet evident is om Bouchez zomaar aan de kant te schuiven. "Er is geen afzettingsprocedure binnen de partij", legt hij uit. "Ze kunnen wel een putsch doen, zoals indertijd gebeurd is tegen Reynders door de clan-Michel. De enige reden waarom Bouchez nog voorzitter is, is omdat geen enkele andere "tenor" een meerderheid rond zich kan verzamelen."

Waarom ligt Bouchez onder vuur?

Bouchez ligt in eigen partij -deze keer- onder vuur over zijn chaostische casting van de ministers van de nieuwe federale regering. Er was onder meer zijn mislukte poging om Denis Ducarme een plaats te geven in de Waalse regering ten koste van minister Valerie De Bue. 

Door de keuze voor Mathieu Michel (MR) als staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging en Digitale Agenda was er geen ministerpost meer beschikbaar voor Denis Ducarme in de nieuwe federale regering. Bouchez besliste dan ook om hem door te schuiven naar de Waalse regering, waar hij de plek van De Bue zou innemen.

Alleen, dat laatste stootte meteen op enorm protest binnen de partij en bleek daarna ook onwettelijk omdat de regering dan niet meer zou voldoen aan de genderquota. Die zegt dat de Waalse regering minstens uit een derde vrouwen of mannen moet bestaan.

Bovendien zien veel MR-leden in de aanstelling van Mathieu Michel de hand van zijn broer en EU-president Charles Michel. "Er is contact geweest tussen de twee broers op voorhand", zegt de Meeûs daarover.

Er komt een taks op hoge vermogen, laat die nu net meestal op MR stemmen

Dorian de Meeûs, hoofdredacteur La Libre Belgique

Het zijn niet de enige twistappels die de positie van Bouchez onder druk zetten. Volgens de Meeûs is er ook onenigheid over de ministerportefeuilles an sich. "Ze zijn niet groot", zegt hij daarover in "Terzake". "Buitenlandse Zaken is politiek niet zo groot. Hetzelfde met kmo's."

Ook het regeerakkoord zelf is niet bij alle Franstalige liberalen op gejuich onthaald. "Er komt een taks op hoge vermogens, laat die nu net meestal op MR stemmen", zegt Meeûs. "En dan is er nog de verwarrende discussie over het minimumpensioen van 1.500 euro, waarbij Bouchez vooral wilde aantonen dat hij "gewonnen had" van PS-voorzitter Paul Magnette."

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen