De Amerikaanse president Trump maakt een ritje rond het ziekenhuis waar hij behandeld wordt, om zijn aanhangers te groeten.
Anthony Peltier

Verschillende versies over gezondheid Trump: "Klimaat van complottheorieën omdat waarheid al vaak is verdraaid"

Terwijl Trumps artsen en entourage de voorbije dagen tegenstrijdige informatie verspreidden over diens gezondheidstoestand, wordt er op sociale media druk gespeculeerd. Zelfs nu nog, terwijl de Amerikaanse president het ziekenhuis alweer verlaten heeft. "De waarheid is al zo vaak met de voeten getreden en verdraaid, dat je een klimaat krijgt waarin complottheorieën gedijen", zegt VS-correspondent Björn Soenens.

“Is die man wel besmet? Of de zoveelste verkiezingsstunt?” Zo klonk het in de reacties op de VRT NWS-Instagrampost over de Amerikaanse president Trump. Die maakte een ritje rond het Walter Reeds Medical Center waar hij behandeld werd voor zijn besmetting met het nieuwe coronavirus. De ene gebruiker vertolkt een gevoel dat ook bij veel andere volgers blijkt te spelen: dat hier iets aan de hand is.

De warrige communicatie vanuit het Witte Huis is niet van die aard om veel twijfelaars te overtuigen. Zo stelde Witte Huis-arts Sean Conley eerst dat Trump woensdag al positief getest had, om dat nadien bij te stellen naar donderdag. En zaterdag sprak stafchef Mark Meadows Trumps behandelende artsen nog tegen. “We zijn nog niet op weg naar een volledig herstel”, zei Meadows, luttele minuten nadat de artsen de verzamelde pers hadden verzekerd dat het goed ging met de Amerikaanse president.

Het leek zelfs de patiënt zelf op de heupen te werken. Zaterdagavond postte Trump op zijn Twitteraccount een vier minuten durende video waarin hij onder andere benadrukte dat het zijn eigen keuze was om naar het Walter Reeds Medical Center te gaan. “Ik kreeg de keuze om in het Witte Huis te blijven, maar dat wilde ik niet."

Versta: niets aan de hand, alles onder controle.

Hoewel Trump intussen het ziekenhuis verlaten heeft, blijven er veel vragen. Hoe ernstig was (of is) het nu echt gesteld met de Amerikaanse president? Wanneer heeft hij precies positief getest? Is hem voor het weekend al extra zuurstof toegediend, en hoe hoog was zijn koorts?  Niemand die het echt weet. Zijn lijfarts geeft alleszins geen uitsluitsel.

Klimaat voor complottheorieën

Die tegenstrijdige informatie is een vruchtbare voedingsbodem voor complottheorieën: dat Trump er veel slechter aan toe zou zijn (geweest) dan hij wilde laten uitschijnen - of net veel beter.

Wil Trump de nieuwsstroom sturen, weg van de berichtgeving over de weinig belastingen die hij de afgelopen jaren betaald heeft? Wil hij zich onttrekken van een nieuw debat met zijn Democratische tegenstander Joe Biden? Of nog sterker: wil hij zich in de kiesstrijd laten vervangen door zijn vice-president Mike Pence? Of misschien wil hij de verkiezingen wel helemaal laten uitstellen? 

De video die het Witte Huis gisteren verspreidde van Trumps terugkeer, gooide nog meer olie op het vuur. Daarin is volgens sommigen te zien dat Trump ademhalingsmoeilijkheden heeft.

De Amerikaanse documentairemaker Michael Moore plaatste een Facebookpost die leest als een opsomming van de meest gangbare complottheorieën.

Dat zijn nog niet eens de wildste geruchten die de ronde doen. Sommigen vermoeden net een complot van de Democraten om Trump uit te schakelen - of omgekeerd. Dat zou dan moeten gebeurd zijn op het debat met Joe Biden, dat vorige week plaatsvond. 

Opnieuw: geen enkele van de geruchten die we hierboven opsommen, van de aannemelijke tot de meest vergezochte, is te verifiëren. Dat gebrek aan informatie maakt het erg moeilijk om aan berichtgeving te doen, vertelt Björn Soenens, VS-watcher voor VRT NWS.

De president draagt zelf ook bij aan de twijfel. Je krijgt hem alleen in kostuum te zien, als een sterke leider, niet als een patiënt

Björn Soenens, Amerikawatcher VRT NWS

“Mensen vragen zich af: is hij echt wel zo ziek? De president draagt daar zelf ook toe bij", zegt Soenens. "Je krijgt hem alleen in kostuum te zien, als een sterke leider. Er wordt gezegd dat hij misschien straks al naar huis gaat. Je ziet hem dus niet als een patiënt. Anderzijds hoor je dan wel weer dat hij zware medicatie toegediend heeft gekregen die enkel voor ernstige patiënten gebruikt wordt."

“Maar het is onmogelijk om al die geruchten te checken omdat je zo weinig informatie krijgt”, gaat Soenens verder. “Hoe kan je een complottheorie checken als de officiële instanties geen feiten verstrekken waar je mee kan werken?”

“Maar zo gaat het al vier jaar lang. De waarheid is al zo vaak met de voeten getreden en verdraaid, dat je een klimaat krijgt waarin complottheorieën gedijen."

Blanco bladzijden en een vreemde knip

Maar wat zijn de meest bizarre theorieën die de ronde doen? Journalist Jon Ostrower wees erop dat de metagegevens van persfoto’s die het Witte Huis had uitgestuurd, suggereerden dat die slechts enkele minuten na elkaar genomen werden. Dat terwijl Trump wel te zien is in verschillende settings én verschillende outfits. Voor alle duidelijkheid: dat hier iets in scène gezet is, kan daarmee niet zwart op wit bewezen worden.

Anderen merken dan weer op dat Trump een blanco blad lijkt te ondertekenen op de foto’s, terwijl die net zouden moeten aantonen dat hij aan het werk is. Opgezet spel?

En wat met de vreemde sprong in de video die Trump postte op zaterdagavond, en die het gevolg lijkt van montage? Werd er een hoest weggeknipt, die de president er zieker zou kunnen doen uitzien dan hij zelf wenste? Opnieuw: helemaal ondenkbaar is het niet, maar bewijzen zijn er evenmin.

Zolang de informatie die de officiële instanties verspreiden, zichzelf blijft tegenspreken, ziet het er niet naar uit dat de geruchtenmolen snel zal ophouden met draaien.

Meest gelezen