Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Cafés in Parijs komende twee weken dicht

In Parijs en de omliggende departementen is de hoogste alarmfase voor corona afgekondigd. Rond 22 uur zijn de bars en cafés gesloten. Ze gaan ten vroegste over twee weken terug open. Restaurants mogen tot 22 uur open blijven, maar moeten strikte maatregelen in acht nemen.

Lees hier meer:

VRT-journalist Steven Decraene is in Parijs en heeft gezien hoe cafés nu snacks geven aan hun klanten. "Ze zeggen dat ze ook restaurants zijn, omdat ze eten geven", legt Decraene uit. "Vanavond gaan ze hier wellicht nog mee wegkomen, maar morgen niet meer."

Bekijk hier het gesprek met Steven Decraene vanuit Parijs:

Video player inladen...

Biostatisticus Geert Molenberghs: "Toestand Brussel vergelijkbaar met Madrid"

In "Terzake" heeft professor biostatistiek Geert Molenberghs (UHasselt / KU Leuven) nog eens gewaarschuwd voor de hoge coronacijfers in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. En vooral dan voor de situatie in Molenbeek, de Brusselse gemeente die het hardst is getroffen momenteel.

"We zitten eigenlijk met Madrileense toestanden op dit ogenblik", zegt Molenberghs. "Madrid is de meest getroffen stad van Europa, met cijfers van rond de 1.000 besmettingen per 100.000 inwoners. Molenbeek zit op 750 besmettingen per 100.000 inwoners. Dat komt hard binnen", zegt Molenberghs.

Volgens Geert Molenberghs is de slechte situatie in Brussel te wijten aan een gebrek aan maatregelen. "In het midden van de zomer was er een zeer snel stijgende curve in Antwerpen. Er zijn dan zeer drastische maatregelen genomen en die hebben gewerkt. In Brussel zijn de maatregelen nooit zo fel geweest. Die waren in eerste instantie ook niet nodig, maar de curve is blijven stijgen. Vanaf augustus zijn de cijfers overal beginnen te stijgen. Brussel zat toen al op een hoog niveau en is blijven doorstijgen."

Geert Molenberghs vergelijkt de huidige cijfers ook nog eens met die van de eerste golf. "Het is voorlopig nog niet zo erg maar het gaat wel in die richting, dus het moet nu stoppen", besluit Molenberghs.

Herbekijk hieronder het volledige gesprek uit Terzake:

Video player inladen...

VS-president Trump verlaat het ziekenhuis

De Amerikaanse president Donald Trump heeft iets na 0.30 uur Belgische tijd het Walter Reed Medical Center verlaten. Hij werd daar sinds eind vorige week verzorgd nadat hij besmet was geraakt met het coronavirus. Hij verliet het ziekenhuis te voet langs een goudkleurige deur. Daarna stapte hij in een auto die hem naar een helikopter bracht die hem naar het Witte Huis moet brengen.

Lees meer in dit bericht:

New Yorkse scholen in de zwaarst getroffen buurten opnieuw dicht

In de Amerikaanse grootstad New York moeten de scholen in negen buurten waar momenteel sprake is van een sterke toename van het aantal coronagevallen, opnieuw de deuren sluiten. Dat heeft gouverneur Andrew Cuomo gezegd tijdens een persconferentie. Volgens Cuomo situeren de getroffen scholen zich in "hotspot-clusters" in Brooklyn en Queens. Het is volgens hem belangrijk om vooral die clusters te viseren.

De gouverneur dreigde er voorts mee om ook een sluiting op te leggen aan religieuze instellingen die de richtlijnen rond het houden van voldoende afstand en het dragen van een mondkapje niet respecteren. Dinsdag heeft hij naar eigen zeggen een ontmoeting met leiders van de orthodox-joodse gemeenschap, omdat er naar verluidt binnen die gemeenschap de voorbije weken regelmatig sprake was van massabijeenkomsten en schendingen van de richtlijnen. Restaurants en niet-essentiële bedrijven in de hotspotgebieden mogen voorlopig wel open blijven.

New York was ooit het nationale epicentrum van de uitbraak van het coronavirus, maar de besmettingen leken de afgelopen maanden onder controle. Momenteel zien we in sommige buurten een heropleving van het virus.

Trumps herstel welkom ontvangen op Wall Street

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn met stevige plussen de handel uitgegaan. Wall Street reageerde verheugd op het nieuws dat de met corona besmette Amerikaanse president Donald Trump maandagavond laat het ziekenhuis zal verlaten. Berichten hierover zorgden de hele dag voor een optimistische stemming. En toen Trump zelf via Twitter aangaf wanneer hij dan echt dacht weg te kunnen, schoten de graadmeters nog verder omhoog.

Ierland verscherpt de maatregelen

De Ierse regering laat weten dat ze de maatregelen zullen verstrengen. Voor het hele land wordt niveau 3 van kracht. Gezondheidsexperts hadden nochtans gevraagd om het niveau tot 5, het hoogste niveau, op te trekken. Dat hoogste niveau zou neerkomen op een volledige lockdown. De regering volgt dat advies van de experts niet, omdat de economische gevolgen daarvan te hoog zouden zijn, aldus de Ierse premier.

Fors minder nieuwe besmettingen in Frankrijk

In Frankrijk zijn er op een dag tijd meer dan 5.000 nieuwe coronabesmettingen opgetekend, melden Franse media op gezag van de gezondheidsautoriteiten. Dat is veel minder dan de voorbije twee dagen.

Er waren 5.084 nieuwe infecties, tegen 12.565 zondag en het record van 16.972 zaterdag. In totaal zijn in Frankrijk al 624.274 besmettingen vastgesteld. Het percentage positieve tests klom in een etmaal van 7,9 naar 8,6 procent.

Nog in 24 uur zijn 70 bijkomende sterfgevallen gerapporteerd. Sinds de uitbraak van de pandemie zijn in Frankrijk reeds 32.299 mensen aan COVID-19 overleden.

Er belandden in een etmaal 312 mensen in het ziekenhuis van wie 74 in de afdeling intensieve zorg. In de voorbije zeven dagen waren er 7.294 nieuwe ziekenhuisopnames waarvan 1.415 op intensieve zorg.

Antwerpse politierechtbank behandelt eerste zaken coronaovertredingen

Voor de politierechtbank in Antwerpen is de eerste bijzondere zitting gehouden voor overtreders van de coronamaatregelen. Er werd een zestigtal zaken behandeld. Nog tot en met 18 november zullen er elke week drie coronazittingen georganiseerd worden om de in totaal 815 zaken te behandelen.

Bij het parket van Antwerpen zijn er tussen 16 maart en 2 oktober 12.871 processen-verbaal over coronaovertredingen binnen gekomen. Die hadden betrekking op 14.466 verdachten. Zij maakten bijvoorbeeld niet-essentiële verplaatsingen tijdens de lockdown of woonden feestjes bij waardoor ze het samenscholingsverbod negeerden.

Welgeteld 10.695 van hen kregen een minnelijke schikking van 250 euro. De organisatoren van feestjes of handelaars die zich niet aan de regels hielden - 316 in totaal - kregen een minnelijke schikking van 750 euro. Intussen werd al voor 2.910.750 euro aan coronaboetes geïnd.

Bij niet-betaling krijgt elke overtreder nog een aanmaning. Als die ook niet betaald wordt, volgt een dagvaarding voor de politierechtbank. Maandag werden in Antwerpen de eerste zaken behandeld. De rechter legde een boete van 240 euro op aan beklaagden die verstek lieten gaan of die een zwaar gerechtelijk verleden met zich meesleepten. De andere beklaagden kregen een boete van 208 euro met uitstel. Daar komen wel nog ongeveer 300 euro aan gerechtskosten bij.

Ook in de politierechtbanken van Mechelen en Turnhout worden coronazittingen georganiseerd. Daar gaat het om 242 zaken in totaal.

Viroloog Marc Van Ranst hekelde op Twitter dat er in Frankrijk wel strengere maatregelen worden genomen, terwijl de situatie in ons land volgens hem veel ernstiger is. Dat bericht stond samen met zijn tweet en wat uitleg in deze liveblog te lezen. Van Ranst heeft zijn tweet intussen verwijderd, omdat hij de 7-daagse incindentie van Parijs met de 14-daagse van Belgische steden en provincies vergeleek.

Kankerafdeling in AZ Nikolaas in lockdown na verschillende besmettingen

In het ziekenhuis AZ Nikolaas in Sint-Niklaas hebben 7 patiënten en 9 medewerkers positief getest op het coronavirus. Het gaat om patiënten en medewerkers van de kankerafdeling. Enkele patiënten hebben milde klachten, maar niemand ligt op intensieve zorg. De hele kankerafdeling is in lockdown – er is geen bezoek toegelaten – en de patiënten die positief getest hebben, worden apart behandeld. Enkele patiënten hebben milde klachten, maar niemand ligt op intensieve zorg. Donderdag testte een verpleger met een verkoudheid positief op corona, waarop de andere medewerkers en patiënten ook getest werden. 

Aalst wil niet nog meer Brusselse coronapatiënten opvangen

Burgemeester Christophe D'Haese (N-VA) wil niet dat er nog meer coronapatiënten vanuit Brussel naar Aalst worden gebracht. Dat gebeurt omdat de ziekenhuizen in de hoofdstad de toestroom aan opnames niet de baas kunnen. "De grenzen van onze medische solidariteit zijn bereikt", klinkt het bij D'Haese. 

Lees hier meer:

Spaanse steden León en Palenca deels in lockdown

In Spanje gaan na de hoofdstad Madrid ook twee andere steden gedeeltelijk op slot om de snelle verspreiding van het coronavirus te dammen. Het gaat om twee steden in de autonome regio Castilië en León in het noordwesten van het land: de provinciehoofdstad León (met 124.000 inwoners) en Palencia (met 78.000 inwoners).

De komende 14 dagen zijn daar nieuwe maatregelen van kracht gaan: inwoners zullen hun huis mogen verlaten, maar moeten in de stad blijven. Enkel voor grondige redenen mogen ze de stad verlaten.

In de twee steden lag het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners de voorbije 14 dagen boven de 500. Ter vergelijking, België telt momenteel gemiddeld 225,5 besmettingen per 100.000 inwoners.

In Spanje geldt de regel dat steden met meer dan 100.000 inwoners de bewegingsvrijheid van hun inwoners moeten beperken als ze de grens van 500 besmettingen per 100.000 hebben bereikt, als meer dan 10 procent van de coronatests positief is en als COVID-19-patiënten meer dan een derde van de bedden op intensieve zorg innemen.

Ruim 600 contacttracers volgen 1.000 patiënten per dag op

Het Agentschap Zorg & Gezondheid heeft momenteel ongeveer 650 contacttracers om mogelijke COVID-19-patiënten op te volgen. Zij traceren ongeveer 1.000 patiënten per dag en doen daarvoor 4.000 telefoonoproepen. Een gemiddeld gesprek duurt 15 à 20 minuten, zo meldt Joris Moonens, woordvoerder van het agentschap. "Daarnaast zijn er zo'n 150 'field agents' aan de slag om mogelijke uitbraken ter plaatse op te volgen als dat telefonisch niet lukt."

 

Opnieuw meer dan 4.000 nieuwe coronabesmettingen in Nederland

In Nederland zijn de voorbije 24 uur 4.581 coronabesmettingen geregistreerd. Daarmee is voor de tweede dag op rij de grens van 4.000 positieve tests overschreden. Gisteren waren er nog 4.007 nieuwe gevallen gemeld. 

De meeste gevallen werden geregistreerd in Rotterdam, gevolgd door Amsterdam. Er gaan in Nederland meer stemmen op om strengere maatregelen te nemen om de snelle verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Longarts bezorgd over overvolle ziekenhuizen deze winter: "Vermijden dat andere zorg opnieuw wordt uitgesteld"

Longarts Eva Van Braeckel van het UZ Gent is verontrust over het stijgend aantal ziekenhuisopnames. Ze vreest dat de ziekenhuizen opnieuw overbelast zullen raken de komende maanden en dat ook andere patiënten daaronder zullen lijden. 

"We dragen nog steeds de gevolgen van uitgestelde operaties tijdens de eerste golf. We moeten absoluut vermijden dat dit een tweede keer gebeurt", zei Van Braeckel vanmiddag in "Nieuwe Feiten" op Radio 1.

Lees meer:

Steven Van Gucht: "Besmettingen bij 90-plussers met de helft gestegen, dit is ernstig"

Viroloog Steven Van Gucht maakt zich zorgen over de stijgende cijfers van het aantal nieuwe besmettingen bij de 90-plussers. Dat zei hij vanmiddag in Het Journaal. "Op één week tijd zijn er 135 nieuwe besmettingen geregistreerd in de groep van de 90-plussers. Dat is een stijging van bijna 50 procent", zegt Van Gucht.

"We weten dat die mensen heel gevoelig zijn voor het virus. Een deel van hen zal de besmetting waarschijnlijk niet overleven. Dus dit is ernstig."

Volgens Van Gucht is de stijging deels te verklaren door enkele recente uitbraken in woonzorgcentra. "Er zijn een aantal uitbraken geweest, vooral in het Brusselse en Waalse Gewest. We vermoeden dat het daarmee te maken heeft, maar we kunnen dat niet zwart op wit bewijzen. De situatie is voorlopig nog niet erg alarmerend, in de meeste woonzorgcentra gaat het nog goed."

Dus er moet nog een andere verklaring zijn. "De meeste nieuwe besmettingen zien we nog altijd vooral bij de jonge mensen. De twintigers, en bij de 18- en 19-jarigen. Het is daarom belangrijk dat zij extra opletten om hun ouders of grootouders niet te besmetten, door bijvoorbeeld afstand te houden."

Van Gucht herhaalt nog eens dat we de verdere verspreiding van het coronavirus enkel kunnen stoppen door ons gedrag aan te passen en ons aan de maatregelen te houden. "Hebben we nieuwe maatregelen nodig? Misschien. Maar ik denk dat de basisregels zoals afstand houden en handen wassen, nog altijd het allerbelangrijkste zijn. Die basis moet stevig zijn. Want anders gaan bijkomende maatregelen ook niet het gewenste effect hebben."

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Video player inladen...

De dagelijkse coronacijfers

De coronacijfers in België blijven stijgen. Gemiddeld komen er nu elke dag meer dan 2.100 nieuwe bevestigde besmettingen bij. En er zijn de afgelopen week al enkele piekdagen geweest met 3.000 of meer nieuwe besmettingen. Een week geleden lag dat gemiddelde nog 32% lager.

"We stellen een versnelling vast van het aantal besmettingen, dit is niet de verhoopte stabilisatie", zegt viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van het Crisiscentrum. "We volgen de evolutie van Nederland en Frankrijk."

De meeste besmettingen worden nog altijd bij oudere tieners en twintigers geregistreerd. Van Gucht meldt ook een sterke stijging bij de 90-plussers. "Sinds begin september is er in die leeftijdscategorie bijna een vertienvoudiging van aantal besmettingen. 90-plussers zijn zéér kwetsbaar, dit is onrustwekkend."  

Er komen ook meer en meer coronapatiënten in het ziekenhuis terecht. De afgelopen week werden elke dag gemiddeld 77 mensen met een coronabesmetting opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Vorige week waren dat er nog 64 per dag.

In totaal liggen er nu 866 mensen in het ziekenhuis, waarvan 186 op een afdeling intensieve zorg. Vooral in Brussel blijven de ziekenhuisopnames sterk stijgen. Ook het aantal coronadoden stijgt, naar 9 per dag. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de week voordien. 

HERBEKIJK hier de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum over de coronacijfers in ons land:

20.000 toeristische cheques voor Wallonië vliegen de deur uit

De eerste 20.000 toeristische cheques voor Wallonië waren in een halfuur tijd uitverkocht. Met de VisitWallonia-pas kan 80 euro worden besteed aan onder meer logies en restaurants.

Om voor de nodige relance te zorgen in Wallonië, wil het gewest tienduizenden passen van 80 euro uitdelen. De eerste 20.000 gingen bijzonder snel de deur uit. "We hebben beter gedaan dan Tomorrowland. Alle passen waren de deur uit in minder dan een halfuur", zegt Pierre Coenegrachts van de Waalse toeristische dienst.

"Het doel van deze actie is 5 miljoen euro van het gewest terecht te laten komen bij de toeristische ondernemers, en tegelijk de bevolking een plezier doen", aldus Coenegrachts.