Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Slecht nieuws voor de bioscopen: nieuwe James Bondfilm zal pas volgend jaar in de zalen komen

Het duurt zeker nog tot volgend jaar voordat de nieuwe James Bondfilm "No time to die" in de bioscoopzalen zal komen en dat heeft grote gevolgen. Cineworld, het op een na grootste bioscoopcomplex ter wereld, heeft na de aankondiging beslist om de deuren in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Ierland opnieuw te sluiten. Kinepolis heeft voorlopig zeker geen plannen om de deuren in ons land weer te sluiten.

Normaal gezien had de nieuwe James Bondfilm al in april moeten uitkomen, maar door de coronapandemie werd de première uitgesteld naar november. Nu zal de film maar op 2 april 2021 in de zalen komen. 

De nieuwe James Bondfilm is niet de enige die opschuift. Ook Disney heeft al laten weten dat de superheldenfilm "Black widow" pas volgend jaar in de zalen zal komen en ook de nieuwe film van Steven Spielberg, een remake van "West Side Story", is uitgesteld naar 2021. 

Veel bioscopen moesten in het voorjaar noodgedwongen sluiten in de strijd tegen het coronavirus, maar sinds ze weer open zijn, komen er amper grote films uit. Een van de enige blockbusters die het probeerde, was "Tenet" van Christopher Nolan. Maar de grote inkomsten bleven uit. Vandaar dat veel studio's opnieuw releases uitstellen totdat mensen zich weer veilig voelen.

Het gebrek aan grote publiekstrekkers maakt het voor bioscopen moeilijk om te overleven. Het Britse Cineworld liet in een brief aan premier Boris Johnson weten dat de filmindustrie nu "onleefbaar" is. Er staan 5.500 banen  op de tocht. 

Kinepolis: "Nog voldoende nieuwe films dit najaar"

De Kinepolis-groep is voorlopig zeker niet van plan om haar filmzalen in ons land weer te sluiten. "Het uitstel van de nieuwe Bond-film is natuurlijk een streep door onze rekening, al komt dit nieuws niet als een verrassing, als je kijkt hoe de filmsector er wereldwijd aan toe is", zegt Anneleen Van Troos, woordvoerder van Kinepolis. 

"Maar we panikeren niet: het slechtere weer in het najaar speelt altijd in ons voordeel. Het vierde en laatste kwartaal van het jaar is altijd ons beste. De komende maanden hebben we nog voldoende nieuwe titels op de planning staan. Niet van het kaliber van een James Bond, maar kleinere titels en lokale producties zoals een Studio 100-film, die hun publiek zeker zullen bereiken. Als de coronamaatregelen blijven wat ze nu zijn, tenminste."

De Kinepolis-bioscopen lokken nog altijd minder volk dan voor de coronacrisis. Maar sinds hun heropening vlak voor de zomervakantie gaat het aantal bezoekers in stijgende lijn. "In juli en augustus schommelden we rond 20 tot 25 procent van onze normale bezetting, afgelopen weekend ging dat richting 40 tot 50 procent. Als we een nieuwe titel aanbieden, dan komt het publiek effectief naar onze zalen", zegt Van Troos. "We hebben dat gemerkt de eerste dagen na de release van "Tenet": toen haalden we 60 tot 75 procent van onze normale bezetting in die periode."

Meest gelezen