Carl Van Den Broeck

Paddenstoelen vind je niet enkel in het bos: “Ze groeien overal, ook in de duinen”

Het is volop herfst. Door de regen groeien er meer en meer paddenstoelen. In bossen vind je er het meest. Maar ook in de duinen kan je er heel veel zien. Je kan er zelfs enkele unieke soorten spotten, zoals de duinfranjehoed of het zandtulpje.

Natuurliefhebber en vrijwilliger bij Natuurpunt Carl Van Den Broeck uit Oostduinkerke heeft een unieke tuin in de duinen. Het lijkt wel een bmx-piste: kleine heuvels begroeid met gras en mos. “Deze duinen zijn 1.500 jaar oud, hier was dus 1.500 jaar geleden nog zee. Nu groeien er korstmossen en struiken."

Ondertussen groeien er ook veel paddenstoelen. “Veel zijn er nu nog niet te zien, want storm Odette is nog niet zo lang geleden gepasseerd. Daarvoor heeft het bijna niet geregend. De duinen zijn vanboven vrij droog. Het duurt even voor het water helemaal doorsijpelt. Maar nu zijn de paddenstoelen volop aan het komen”, vertelt Van Den Broeck bevlogen.

Unieke duinpaddenstoelen

Er zijn zelfs enkele unieke soorten in de duinen. “Eigenlijk is het eenvoudig”, zegt Van Den Broeck. “Alle paddenstoelen die met "duin" beginnen zijn unieke duinensoorten: duinveldridder, duinfranjehoed, duinstinkzwam, maar ook het zandtulpje komt enkel en alleen in de duinen voor."

Er groeien ook soorten die je overal kan vinden. “Inktzwammetjes, bijvoorbeeld. De sporen zijn zwart, vandaar de naam. Als je goed kijkt naar de hoed, is dat een plooirokje. Er bestaan ook paddenstoelen zonder steel, dan zie je enkel een bolletje. Dat zijn de buikzwammen.”

Eet geen zelfgeplukte paddenstoelen

"Paddenstoelen uit de natuur eten is niet aan te raden", zegt Van Den Broeck. “Dat moet je echt niet doen.” Als je een paddenstoel vindt, kan je de soort checken via ObsIdentify. Je kan er ook planten, bloemen en insecten in opzoeken. Van Den Broeck geeft nog een tip: “Als je een foto maakt, neem er de steel bij. Zo kan de app hoogstwaarschijnlijk herkennen welke paddenstoel het is. Er zijn 4.000 soorten in Vlaanderen. Die app kan ze natuurlijk niet allemaal herkennen, maar hij zal je wel in de juiste richting kunnen sturen.”

Carl Van Den Broeck - prachtmycena Oostvoorduinen

Meest gelezen