Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Parijs in hoogste corona-alarmfase: cafés zijn dicht: "Cafés delen snacks uit, want restaurants mogen wel openblijven"

In de Franse hoofdstad Parijs en de omliggende departementen is de hoogste alarmfase voor corona afgekondigd. Het aantal besmettingen stijgt er snel, en de toestand is "zeer ernstig", zegt burgemeester Anne Hidalgo. Voor minstens twee weken zijn er opnieuw strengere maatregelen van kracht. De opvallendste maatregel is dat alle cafés en bars dichtgaan. Die laatste proberen dat meteen te omzeilen door snacks uit te delen, meldt VRT-journalist Steven Decraene vanuit Parijs.

Cafés en bars gaan voor twee weken dicht, kondigde het hoofd van de politie van Parijs aan op een persconferentie. Restaurants mogen openblijven, tot 22 uur. Ze moeten wel strikte maatregelen in acht nemen: bestellen en betalen moet gebeuren aan tafel, tussen de tafels moet anderhalve meter gegarandeerd zijn, en bezoekers moeten hun gegevens achterlaten voor mogelijke contactopsporing. 

"Niet iedereen is al naar zijn bed", zegt Steven Decraene vanuit Parijs net na 22 uur. "Het is de eerste avond dat de cafés dicht moeten, het zal met de Franse slag zijn." Volgens hem zijn er al politiepatrouilles gepasseerd, maar laten die voorlopig begaan. Decraene heeft ook gezien hoe cafés nu snacks geven aan hun klanten. "Ze zeggen dat ze ook restaurants zijn, omdat ze eten geven", legt Decraene uit. "Vanavond gaan ze hier wellicht nog mee wegkomen, maar morgen niet meer."

Bioscopen, concert- en theaterzalen en musea mogen openblijven, maar alleen onder de strikte voorwaarden die daar nu al gelden.

Lees voort onder de video:

Video player inladen...

Aantal klanten beperken

Niet alleen cafés en bars gaan dicht. Ook zwembaden en sportzalen sluiten hun deuren, behalve voor minderjarigen. Sportvelden in openlucht mogen de helft van de bezoekers verwelkomen waarop ze berekend zijn, of in elk geval minder dan 1.000 mensen. 

Shoppingcentra moeten het aantal aanwezige klanten beperken: er zal slechts één klant per vier vierkante meter worden toegelaten. Congressen en beurzen zijn verboden. 

In het hoger onderwijs mag maximaal de helft van de studenten fysiek les volgen. Feestjes en muziek op openbare plaatsen zijn verboden. Ook trouwfeesten kunnen niet. Telewerken wordt opnieuw sterk aanbevolen.

Het bezoekrecht aan woonzorgcentra wordt ingeperkt. Bewoners mogen enkel op afspraak bezoek ontvangen.  

Lees verder onder het verslag uit “Het Journaal”:

Video player inladen...

Hoogste alarmfase

De nieuwe maatregelen zijn nodig omdat Parijs, na de Zuid-Franse metropool Marseille en het overzeese gebied Guadeloupe, nu dus de hoogste corona-alarmfase heeft bereikt.

Het aantal besmettingen in de hoofdstad is al dagenlang hoger dan de kritieke drempel van 250 per 100.000 inwoners. Bij de 65-plussers ligt de besmettingsgraad op 100 per 100.000.

In de regio Ile-de-France, waar Parijs deel van uitmaakt, zijn intussen meer dan 30 procent van de ziekenhuisbedden bezet door coronapatiënten. De vrees leeft dat de ziekenhuizen volgende maand oververzadigd raken als er nu niet wordt ingegrepen.

Over twee weken zullen de maatregelen opnieuw worden geëvalueerd. Er zal ook worden bekeken hoe sectoren die zwaar lijden onder de voorschriften, zoals de horeca, steun kunnen krijgen.

Meest gelezen