Provincie Limburg ondersteunt nieuw revalidatieproject in virtual reality

De provincie Limburg geeft negen ondernemingsprojecten een financieel duwtje in de rug. Een van de innovatiepremies gaat naar Recovery Grid, een digitale tool waardoor een heel nauwkeurige bewegingsanalyse kan worden omgezet in een uniek revalidatieprotocal, in virtual reality.

Omdat waarnemingen van kinesisten en sportwetenschappers meestal subjectief verlopen, staken kinesist Filip Grossard, VR-specialist Jos Claesen en ondernemer Jasper Olaerts de koppen bij elkaar. "Meestal gebeuren observaties met het blote oog of aan de hand van apps en video’s in slow motion”, vertelt Grossard, die ervaringsdeskundige is. “Dankzij deze tool kunnen de bewegingsstrategieën van patiënten en topsporters in de toekomst erg nauwkeurig worden vastgelegd.”

Minder pijn

Via sensoren die gebruikt worden in de VR-wereld meet de tool de exacte positie van het lichaam. “De data die hieruit voortvloeien zijn een absolute meerwaarde voor elke kinesitherapeut en bewegingsdeskundige”, vervolgt Grossard. “De innovatieve bewegingsanalyse wordt gekoppeld aan een unieke revalidatie-ervaring in virtual reality. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van deze nieuwe technologie een zeer positieve invloed heeft op de therapietrouw en pijnsensatie van de patiënt."

De Limburgse deputatie reikt subsidies uit inzake stimulering van innovatief ondernemerschap voor Limburgse kmo’s. Negen projecten kregen een innovatiepremie van maximaal 50.000 euro toegewezen.

Meest gelezen